Annons
Annons
I år korar vi Norge till världens bästa destination. Foto: Dennis Fischer Photography/Getty Images

I år korar vi Norge till världens bästa destination. Foto: Dennis Fischer Photography/Getty Images

Restips

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019

Var finns de finaste stränderna, intressantaste städerna och mäktigaste naturupplevelserna? Och vart reser jag för minimalt ekologiskt avtryck? För tionde året i rad listar Vagabonds vittberesta redaktion världens bästa resmål.

Text: Redaktionen • 2019-01-18 Uppdaterad 2021-06-23

6 bästa länderna

Varför gå över ån efter vatten? I år korar vi Norge till världens bästa destination. Vi vurmar också för baktalade Ryssland, demokratiska Taiwan, natursköna Sri Lanka och ekologiska Costa Rica.

1. Norge

Bortglömd granne

Egentligen är det märkligt att vi inte reser mer till Norge än vi gör. Det finns många som sett fjordlandskapen i Nya Zeeland och letat naturens under över hela världen, men som aldrig satt sin fot i vårt västra grannland. Ändå finns något av det naturskönaste man kan finna precis runt hörnet. På praktiskt tågavstånd från Sverige. Så till alla er som fortfarande inte sett norska berg som stupar ner i havet, eller som undervärderar Oslo och istället ständigt drar till storebrorsan Köpenhamn när det vankas bortahelg på nära håll – nu är det dags att titta västerut!

Norges huvudstad har genomgått stor förändringar på sistone. Hela stadsdelar växer fram i de gamla hamnområdena. Kroglivet har fått ett rejält uppsving och nya, moderna museer har etablerats. Och om vi dessutom säger Lofoten, Trolltunga, Geiranger, späckhuggare och lunnefåglar har vi ändå bara skrapat på den norska ytan. 

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019
Foto: Getty Images

2. Costa Rica 

Naturlig dröm 

Costa Rica som resmål är ett manifest av barfotalyx, vördnad för naturen och kärlek till havet. Här kan ordet grönt inte bara användas för att beskriva de många nyanserna i regnskogen, utan även inriktningen på en stor del av landets turism. Över 25 procent av landets yta utgörs av naturreservat. Ekologisk och hållbar turism är stort. Det, i kombination med de vackra stränderna, djurrikedomen och den inbjudande och avslappnade atmosfären, gör att Costa Rica även i år platsar på Vagabonds lista över världens bästa resmål. Ett tips är att boka en extra vecka, oavsett hur dina ursprungliga resplaner såg ut. Tiden går alltid för fort i Costa Rica.

Johannas bästa tips: Utflykt till sköldpadds-ö

Utanför Punta Arenas på Nicoyahalvöns sydspets ligger den bilfria ön Isla Tortuga. Snorkla i det kristallklara vattnet, öva på att göra ingenting på den kritvita stranden, lyssna på papegojornas rop och drick ur kokosnötter med rom.

– Johanna Jackson, webbredaktör

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019
Foto: Adobe Stock

3. Sri Lanka 

Sydasiatisk favorit-ö

Skakigt politiskt läge och ett långt inbördeskrig gjorde att turismen inte riktigt ville ta fart på den droppformade ön som faller som en tår från den indiska subkontinenten. Men med freden 2009 vände det. Tack vare att de krigsdrabbade östra delarna av ön öppnades för besökare har ridån gått upp för några av Asiens finaste stränder. Paradislika Passekudha och Kalkudah och surfarfavoriten Arugam Bay, alla på Sri Lankas östkust, utmanar idag de gröna sköna teplantagerna, yoga- och meditationscentren, Colombos koloniala kulturarv, den spektakulärt dragna bergsjärnvägen, de gamla hinduiska och buddistiska templen och västkustens klassiska backpackerställen, som Mirissa, Unawatuna och Hikkaduwa. 

Pers bästa tips: Meditera bland tebuskar

Välj total avkoppling och besök Nilambe Buddhist Meditation Centre (nilambe.net) beläget på en kulle nära Kandy, med milsvid utsikt över teplantagerna. Stanna i tre eller tio dagar, gör yoga vid soluppgången och sitt stilla och tänk på … ingenting. Superavslappnande för själen.

– Per J Andersson, redaktör

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019
Foto: Oliver Sjöström

4. Colombia  

Party, konst och stränder™�

”Det enda du behöver vara rädd för är att du aldrig vill lämna landet.” För några år sedan var det turistmyndighetens reklamslogan i Colombia. Tanken var att en gång för alla göra sig av med det dåliga ryktet från knarkkungen Pablo Escobars dagar. Det har Colombia lyckats med. Efter att fredsavtalet undertecknades 2016 har landets tidigare stängda delar öppnats för turism. Förra året besökte vi naturområdet Serranía de La Lindosa i delstaten Guaviare och såg de unika, förhistoriska grottmålningar från 10 000 år f.Kr. De är äldre än grottmålningarna i Lascaux, Frankrike, och upptäcktes först när Farcgerillan dragit sig tillbaka. Annars är det bästa med Colombia att du kan få såväl modernt konst- och nattliv i Bogotá och Medellín och läckra stränder i Cartagena och Santa Marta som heta salsakvällar i Calí och ljuva vandringar i Guaviare.

Henriks bästa tips: Kåkstadsvandring

I Medellín ska du inte haka på alla dessa Escobarturer som romantiserar våldet. Ta istället en sociologisk stadsvandring med Julio Casadiego. Hans vandringar kallas ”Don’t Mention that Name Tour” och tar dig bland annat till kåkstäder med rulltrappor.

– Henrik Brandão Jönsson, reporter

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019
Foto: Adobe Stock

5. Taiwan

Ett frihetligt Kina 

Taiwan är något så unikt som en ö som inte officiellt tillhör något land, även om Kinas ledning anser att den tillhör dem. Taiwan har allt som inte Kina har: Asiens bästa demokrati, fri press och ingen blockad av sociala medier. Här finns en öppen inställning till homosexualitet, här återvinns över 60 procent av alla hushållssopor och här finns spektakulär natur. Grönskande regnskogar, höga berg, snabbtåg och kustvägar som kryper utmed tvära klippbranter. 

Sedan Taiwans kvinnliga president, Tsai Ing-wen, visat att hon vill öka avståndet från Kina, har Peking svarat med att drastiskt minska antalet resetillstånd till Taiwan. Ett ekonomiskt straff som innebär att Taiwan behöver besökare från andra länder. Nu är alltså perfekt tid att uppleva (och stötta) Taiwan.

Karins bästa tips: Vandra på klippkanten

Sydost om Taipei finns nationalparken med den spektakulära dalgången Taroko Gorge. Vandra på Old Zhuilu Trail på klippkanten, 550 meter ovanför dalens botten.

– Karin Wallén, reporter

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019
Foto: Joel Fulgencio

6. Ryssland

Största landet 

Världens största land. Drygt 17 miljoner kvadratkilometer tajga, tundra, stäpp, och ångande bomullsvärme. Det är lätt att bli nyfiken på vår gigantiska granne. Mellan Östersjön och Stilla havet ryms så mycket: Suzdal och Vladimirs guldglänsande klosterkupoler. Bajkalsjön med 20–25 procent av världens sötvatten. Elbrus, Altaj och miljonstäderna Sankt Petersburg och Moskva.

Under lång tid har butter sovjetbyråkrati och språkförbistring dämpat möjligheterna till upptäckter. Nu luckras flera av hindren upp: stationsutrop på Oxfordengelska ljuder i Moskvas tunnelbana. Tågbiljetter och hotell går att boka via nätet. Tågen är många, håller hög kvalitet och går i tid. Inhemska resebyråer fixar alltifrån stadsvandringar till sibirisk homestay. Att resa på egen hand i Ryssland har blivit lättare. Billigt är det också. Och Moskva dukar upp ett helt imperium av smaker: rysk biff Stroganoff och borsjtj, uzbekiska kebaber, kirgizisk manti och georgisk ostri.

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019
Foto: Nikita Karimov

Här hittar du alla Vagabonds favoritresmål 2019 för respektive kategori: 

Vagabond listar: 6 bästa städerna 2019

Vagabond listar: 5 bästa hållbara resorna 2019

Vagabond listar: 5 bästa sol- och badresorna 2019

Vagabond listar: 4 bästa djur- & naturresorna 2019

Vagabond listar: 5 bästa budgetresorna 2019


Text: Redaktionen • 2019-01-18
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen