Annons
Annons

Vagabonds redaktion begav sig ut på en roadtrip Sydsverige runt. Foto: Karin WImark.

Restips

Vagbonds roadtrip i Sydsverige – fiaskon och favoriter

Under två veckor i slutet av maj begav sig delar ur Vagabonds redaktion ut på en roadtrip. Under två veckor körde vi Sydsverige runt i en grön campervan. Vad var bäst? Vad var sämst? Här får du våra favoriter – och mindre glamorösa stunder.

Text: redaktionen • 2022-06-16 Uppdaterad 2022-08-25

Helle Kikerpuu, webbredaktör

Bästa minnet från resan:

Första gången vi körde campervanen, och både jag och min kollega Karin Wimark bara satt och småskrattade av glädje över att vara på gång. Peppade över det faktum att vi skulle besöka så många ställen, möta spännande människor och leva vanlife. På med skön musik, vackert landskap utanför fönstret och inhandlat roadtrip-snacks – det kunde inte bli bättre!

Helle och Karin med campervanen “Zara Larsson” – döpt efter musiken som spelades. Foto: Karin Wimark.

Det överraskade mig mest:

Att sommarsäsongen börjar så pass sent i Sverige. Det var mycket som ännu inte öppnat när vi körde genom Sydsverige. En annan överraskning var Västervik, en riktigt pittoresk kuststad jag gärna återvänder till – speciellt till Warmbadhuset vars spa var otroligt rofyllt. Jag är extra glad över att man valt att varsamt restaurera det vackra jugendhuset istället för att riva ut och bygga nytt.

Warmbadhuset i Västervik överraskade Helle med sitt rofyllda spa. Foto: Karin Wimark.

Sekunderna jag helst vill glömma:

När jag fick den briljanta idén att ta ett kvällsdopp bland hala klippor. Två stora skrapsår senare, samt inrökta kläder och en nattlig promenad, sov jag precis så lite och dåligt som jag förtjänade. Men samtidigt – vill man vara med om äventyr får man ta risken med en flopp.

Karin Wimark, redaktör

Bästa minnet från resan:

Då vi anländer till viken strax utanför Varberg, blåser det friskt. Vågorna slår i det skimrande kvällsljuset och Jens och Peter från Surfakademin är lyriska. Våtdräkter åker på och surfbrädor fram. Närmsta timmen slår vi kullerbyttor i havet eller glider euforiskt på vattenytan. Det friska 14-gradiga försommarvattnet stänker i ansiktet. Ändå fryser jag inte ett dyft. När vi senare kryper ner i sovsäcken i campervanen som står parkerad intill Varberg fästning, känner jag mig mer levande än jag gjort på länge.

Surfingen i det gyllene kvällsljuset utanför Varberg är något Karin sent kommer glömma. Foto: Karin Wimark.

Det överraskade mig mest:

Karlskrona – sjukt vacker stad byggd på öar likt Stockholm. Öluffa med cyklar på de fyra huvudöarna och ta färjan till närliggande öar som Aspö. Marinmuseet var mäktigt, ramennudlarna och kombuchan på krogen Kai minnesvärda och bastuflodden på Dragsö Camping bästa sättet att avsluta dagen.

Sekunderna jag helst vill glömma:

Då vi hamnar på en smal traktorväg på Öland och kör med minsta marginal mellan taggbuskar och växter. Varningslamporna blinkar och piper i 30 minuter och svetten rinner. I tankarna målas det värsta scenariet upp. En sönderrispad Campervan! Eller ännu värre. Bogsering från off-road-äventyr på Öland. Tack och lov gick allt bra. Lunchen på Ninnis Kroppkaksbod har aldrig smakat bättre.

Sofia Zetterqvist, webbredaktör

Bästa minnet från resan:

När jag och Karin tar första tuggan av våra räkmackor på Fotö i Göteborgs skärgård och blickar ut över solnedgången som brinner i havet. En lång tystnad och sedan ett unisont “mmmmm”. Vi hade lyckats köpa dagsfärska räkor från Ica-butiken som vi sedan skalat på skärgårdsklippan så länge att salivet i munnen nästan svämmat över. Räkorna la vi på en Hönö-kaka (som kommer från grannön Hönö) tillsammans med avokado, dill och en stor klick aioli. Sådant där minne att plocka fram i kommande novemberslask.

En räkmacketugga i Göteborgs skärgård som Sofia bär med sig resten av livet. Foto: Karin Wimark.

Det överraskade mig mest:

Hur enkelt det är att campa med guldkant i Sverige! Min bild av ett svenskt campingliv var väldigt färgad av fenomen som Sunes sommar och Böda camping. En livsstil jag inte lockas av själv, tvärtom den får mig att gå raka vägen till biljettbokningen. Men med vår extremt praktiska och förhållandevis lilla Volkswagen California Ocean går det både att stå på vackra ställplatser långt ut i naturen, och att ta sig in på smala gränder i en stadskärna för att äta lyxig gelato eller prova den där pizzan alla pratar om.

Sekunderna jag helst vill glömma:

När vi ska köra ut vår campervan från det låååga parkeringsgaraget i Malmö. Karin sitter vid ratten och jag springer runt som en ängslig hund för att kolla så vi inte kör fast i taket, måttar varenda kabel som går ned och analyserar minsta markhöjning. Det tog oss minst en halvtimme att komma ut. Väl ute såg vi skylten: “maxhöjd 2,10 m”, i bilens instruktionsbok läser vi: “bilens takhöjd 2,03 m”. Det gör jag inte om.

Håll utkik här eller på vår Facebook-sida för fler favoriter från resan!


Text: redaktionen • 2022-06-16
RestipsSverigeRedaktionens favoriterVagabond on Tour Sverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top