Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Världens bästa golf

Tommy Jeppsson, chefredaktör på tidningen Golf Digest, kan som varje hängiven golfare tala bunkrar och fairways i timmar, men lyfter även blicken från greenen och uppskattar en anrik golfrestaurang och ett direktflyg.

Text: Redaktionen • 2013-03-04 Uppdaterad 2013-03-04

1 Turnberry Ailsa
Skottland

Om jag bara fick spela en enda bana under återstoden av mitt liv så skulle det vara Ailsa, strax nedanför Prestwick. Det var här golaren Tom Watson 2009 höll på att vinna The Open Cham­pionship, 58 år gammal. 32 år tidigare gick han en klassisk duell i solen mot Jack Nicklaus på samma bana. Han vann på 72:a hålet. På natten drack de sig fulla på champagne medan de avgjorde en vadslagning på hotellets korthålsbana i parken.

2 Royal Dornoch
Skottland

Detta är golfbanornas motsvarighet till en rökig sexa Ardbeg: Den är inte för alla. Och missas ofta av dem som slaviskt stirrar sig blinda på vägskyltarna till St Andrews. Dornoch ligger långt norrut, med golfmått mätt. Inte många har besökt banan och därför har den ett visst rykte – känd av många, spelad av få. Om man tar sig dit ska man definitivt bo på hotellet med adressen The Golf Hotel, First Tee, Dornoch. Snärjhookar du, då landar bollen i hotellmatsalen.

3 Balcomie Links (Crail Golfing Society)
Skottland

Linksgolf i Skottland är ett äventyr som inte liknar något annat. I kultboken Golf in the Kingdom tillbringar bokens huvudperson, Shivas Irons, en hel del tid på Crail som händelsevis råkar vara en av de vackraste platserna på jorden. Det är knappt man kan andas i klubbhuset för luften är så tät av historia och tradition. Klubben bildades två år innan USA hade fått sin första president och tre år innan Bastiljen hade stormats i Paris.

4 Saadiyat Beach
Abu Dhabi

Här finns ingen tradition att tala om men ett bekvämt klimat och bunkrar tillräckligt stora för att man ska drabbas av uttorkning. Den moderna staden Abu Dhabi är liksom Dubai frukten av ett slags arabiskt mindervärdeskomplex men som golfare är det lätt att gilla läget. Gary Player designade banan, Frank Gehry tog hand om klubbhuset och båda gjorde ett fantastiskt jobb. Trots all sand och minimala fairways (för att sänka bevattningskostnaderna) gick det alldeles utmärkt att hålla bollen i spel.

5 PGA Catalunya
Spanien

Den enda av banorna på listan utan havsutsikt, men Catalunya är långt från en ordinär skogsbana. Den lirar i en egen division i Spanien: Konditionen är förstklassig, layouten ännu bättre och hotellet vid banorna (36 hål) är en befriande modern kontrast till de aningen inrökta trähotell man ibland hamnar på i golfens ursprungsland. Dessutom är det väldigt enkelt att ta sig hit. Närmaste flygplats är Girona, en halvtimme från anläggningen. Sådant är också viktigt.


Text: Redaktionen • 2013-03-04
RestipsAktiv semesterListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top