Annons
Annons
Vi listar världens vackraste sjöar som du bara inte får missa. Foto: GettyImages

Vi listar världens vackraste sjöar som du bara inte får missa. Foto: GettyImages

Restips

16 av världens mest spektakulära sjöar

Världen är full av vackra sjöar. Vissa är färggranna och natursköna med omkringliggande landskap, andra är mystiska och ikoniska – vi listar några av världens mest fantastiska sjöar.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-30 Uppdaterad 2021-06-23

Laguna Colorada, Bolivia

Algblomning får den här vackra sjön att skifta i färg och det gäller att pricka in rätt tid på året och dagen för den klaraste färgen. Mellan december och april är det som allra bäst! Den planktonrika sjön på tre meters djup drar till sig ett stort antal hotade Punaflamingoer och månlandskapet runt omkring är som grädde på moset för den som tar sig hit. Sjön ligger tre timmars bilfärd från San Pedro de Atacama i Chile.

16 av världens mest spektakulära sjöar
Laguna Colorada – ett brandrött månlandskap. Foto: GettyImages

Crater Lake, USA

En kaldera är en stor kittelformad fördjupning i jordskorpan som skapas då en vulkan kollapsar. Crater Lakes krater bildades för 7 700 år sedan då Mount Mazama, en då aktiv vulkan, kollapsade. Idag är det en fantastisk sjö med kringliggande skogar och djurliv och med sina 592 meter är det USA:s djupaste sjö. Det klarblåa vattnet fylls endast på av regn och smältande snö.

Läs mer: 10 galet vackra platser i USA du måste uppleva

16 av världens mest spektakulära sjöar
Crater Lake nationalpark ligger i delstaten Oregon i USA. Foto: GettyImages

Döda havet, Israel, Västbanken och Jordanien

Döda havet är en vacker endorheisk sjö belägen på gränsen mellan Israel, Västbanken och Jordanien. En endorheisk sjö är en insjö som saknar naturliga utlopp, vilket ofta resulterar i höga salthalter eftersom vattnet försvinner genom avdunstning. Svårt för den som vill dyka eller simma, perfekt för den som bara vill flyta omkring i en magisk omgivning!

16 av världens mest spektakulära sjöar

Hutt Lagoon, Australien

Det finns flera rosa sjöar i Australien och den mest berömda är Lake Hillier på Middle Island i västra Australien, men Hutt Lagoon är också speciell. Ibland är den neonrosa, ibland lilla, ibland röd. Vilken färg den än tar är det fantastiskt att se färgerna spegla i vattenytan. Bästa tid att se färgerna är morgon och kväll.

Läs mer: 6 resmål för dig som älskar rosa

16 av världens mest spektakulära sjöar
Hutt Lagoon, en riktig Hubbabubba-sjö! Foto: GettyImages

Attabad Lake, Pakistan

Sjön skapades efter ett massivt jordskred 14 kilometer uppströms (öster) om Karimabad som inträffade den 4 januari 2010. Händelsen var en förödande naturkatastrof som stoppade flödet av den angränsande Hunza-floden, vilket fick platsen för den tidigare byn att snabbt översvämmas. Tusentals människor tvingades fly och ett tjugotal männsikor miste livet på grund av jordskredet.

Trots den tragiska historien har Attabad Lake blivit en av de största turistattraktionerna i regionen Gilgit-Baltistan med aktiviteter som båtturer, jetski, fiske och andra fritidsaktiviteter.

16 av världens mest spektakulära sjöar
Attabad Lake i Pakistan. Foto: GettyImages

Nakurusjön, Kenya

Precis som Laguna Colorada i Bolivia lockar Nakurusjöns rika algflora ett stort fågelliv, däribland stora mängder flamingo. Sjön och ett område omkring den utgör Lake Nakuru National Park, som är en av de få inhägnade parkerna i landet.

16 av världens mest spektakulära sjöar
Nakurusjön är en del av Lake Nakuru nationalpark. Foto: GettyImages
16 av världens mest spektakulära sjöar
Flamingor sätter färg vardagen. Foto: GettyImages

Lake Atitlán, Guatemala

Byn San Pedro ligger inklämt mellan den utslocknade vulkanen San Pedro och sjön Atitlán. I skydd av de omringande vulkanerna har landets ursprungs­folk levt isolerat i århundraden och sjön Atitlan var länge okänd för omvärlden. Under 1960-talet hittade hippie­kulturen till sjön och trots inbördes­kriget har turismen fortsatt att blomstra. Inte så konstigt med såna vackra vyer.

16 av världens mest spektakulära sjöar
Sjön Atitlán ramss in av vulkaner och frodig växtlighet. Foto: GettyImages

Kawaguchisjön, Japan

Runt det heliga berget Fujis norra del ligger en rad sjöar i en båge – Kawaguchisjön är den största och populäraste. Sjöns ikoniska vy över berget lockar turister från hela världen och det råder ingen brist på aktiviteter. Här kan man njuta av onsen, åka på båtturer, smaka på lokala delikatesser och besöka Itchiku Kubota konstmuseum. Men det ultimata målet är så klart att besiga själva berget.

16 av världens mest spektakulära sjöar
Ikonisk bild från Japan med Kawaguchisjön och Fuji. Foto: GettyImages

Thale Noi, Thailand

Thale Noi kallas också ”Lotus sjön” och är en av de största naturliga sjöarna i Sydostasien. Bortsett från de miljoner rosa lotusblommor som sätter färg på sjöns yta, har de skyddade våtmarkerna ett unikt djurliv med bland annat sköldpaddor, storkar och vattenbufflar.

16 av världens mest spektakulära sjöar
Inte konstigt att sjön också kallas ”Lotus sjön”. Foto: GettyImages

Comosjön, Italien

Ta en drink bland filmstjärnor eller drick vatten direkt från bäcken. Sov i en lyxsvit eller i en knarrig våningssäng bland bergen. Området runt italienska Comosjön passar många smaker och plånböcker.

Bland de många vackra städerna längs med Comosjön är Varenna en av de charmigaste. Besök den botaniska trädgården i Villa Monastero eller köp en glass och ta en promenad längs med Sentiero del Viandante – Vandrarens stig. 

16 av världens mest spektakulära sjöar
Comosjön kantas av härliga städer och vacker natur. Foto: GettyImages

Natronsjön, Tanzania

Natronsjön är en salt och sodasjö i norra Tanzania. När vattnet avdunststar har processen lämnat efter sig natron (natriumkarbonatdekahydrat) och trona (natriumsesquikarbonatdihydrat) vilket ger sjön sin speciella färg.

Sjön är verkligen vacker att titta på, men dess temperatur på omkring 40 grader och låga pH-nivåer gör den rent av farlig. Även här lockar algerna till sig miljoner flamingor, vilket gör området till en av artens största häckningsområden med omkring 2,5 miljoner fåglar. Ett mönster verkar vara ”cool färggrann sjö = flamingo”!

16 av världens mest spektakulära sjöar
På sina ställen är Natronsjön helvetiskt röd. Foto: GettyImages
16 av världens mest spektakulära sjöar
Men det är inte bara rött utan också blått och rosa som dominerar sjön med miljontals flamingor. Foto: GettyImages

Rakotzsee, Tyskland

Bara två timmars bilväg sydost om Berlin finner man Rakotzsee. Sjön har en av de mest magiska broar i världen, Rakotzbrücke. Stenbron, som byggdes på 1800-talet, skapar en perfekt cirkel när den återspeglas i vattnet och den kallas ofta för ”Djävulens bro”, eftersom den dramatiska strukturen verkar så overklig att den måste ha byggts av en annan makt. Djävulsk eller himmelsk, hur du än ser på det hela är den konstgjorda sjön värd att besöka.

16 av världens mest spektakulära sjöar
Den perfekta cirkeln! Foto: GettyImages

Plitvicesjöarna, Kroatien

Plitvicesjöarna är den äldsta nationalparken i Kroatien, belägen cirka två timmar från huvudstaden Zagreb. Här har floden Korana format 16 insjöar längs ett mycket kalkrikt område. Mellan sjöarna finns det mängder av mindre och större vattenfall, vandringsleder och frodig natur, bland annat en av de äldsta skogarna i Europa.

Parken finns med på UNESCO:s världsarvslista och klär sig väl i årets alla färger. Tips är att besöka platsen under hösten då de färgranna löven speglar sig i de fantastiska sjöarna.

Läs mer: 9 platser där hösten är färgsprakande vacker

16 av världens mest spektakulära sjöar
Höstens färger ramar in Plitvicesjöarna. Foto: GettyImages

Lake Tekapo, Nya Zeeland

Nya Zeeland har vackra bergsmassiv, rullande kullar och mäktiga fjordar, men sjöarna är inte fy skam de heller. Det finns många att välja mellan, men Lake Tekapo på Sydön är ikonisk med sina färgranna lupiner i förgrunden, bergen i horisonten och så den lilla stenkyrkan, Church of the Good Shepherd, som blickar ut över alltet. Man blir hypnotiserad av allt det vackra!

Läs mer: Punakaiki – Nya Zeelands bäst bevarade hemlighet

16 av världens mest spektakulära sjöar
Lake Tekapo är ett populärt resmål för turister och flertalet hotell finns i byn Lake Tekapo vid sjöns södra ände, där även Lake Tekapo Regional Park ligger. Foto: GettyImages

Bajkalsjön, Ryssland

Världens djupaste sjö och till ytan världens sjätte största. Bajkalsjön är en gigant som fascinerar. Här lever Bajkalsälen, den enda sälarten (förutom några underarter) som uteslutande förekommer i sötvatten. Om man reser med transsibiriska järnvägen kan man välja att stanna till i den sibiriska staden Irkutsk och besöka sjön, som blev världsarvslistad 1996. 

16 av världens mest spektakulära sjöar
Bubblor blir till fantastiska formationer när Bajkalsjön fryser till is. Foto: GettyImages

Bledsjön, Slovenien

Bledsjön passar för såväl den som vill vara aktiv eller den som vill njuta av total avkoppling. Runt den populära sjön i Slovenien kan man vandra, rida och cykla eller bege sig upp bland bergen för härliga utsikter. Själva sjön bjuder på diverse vattenaktiviteter.

Vill man åt en annan vacker sjö med färre turister bör man besöka grannsjön Lake Bohinj, som enkelt nås med bil eller buss från busstationen i Bled.

Läs mer: Därför borde din nästa resa gå till Slovenien

16 av världens mest spektakulära sjöar
Bledön i mitten av sjön med kyrkan Cerkev Marijinega vnebovzetja som byggdes på 1400-talet. Foto: GettyImages

Podd: 10 italienska platser du måste besöka

6 fantastiska platser som blev världsarv under 2019

7 äventyrliga vandringsleder i Europa

17 platser i världen där vattnet är galet turkost


Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-30
RestipsDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen