Annons
Annons
Masai Mara national park, Kenya

Masai Mara national park, Kenya

Restips

Världens vackraste nationalparker

Visent? Enhornad noshörning? Elefant? Att stå öga mot öga med vilda och sällsynta djur är något som många drömmer om. Välj din favorit bland världens vackraste vildmarker.

Text: Sara Widman • 2014-11-13 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Läs också: Världens bästa äventyr  • Världens 15 bästa stränder

Masai Mara national park, Kenya

Lite närmare himlen

The big five – leopard, lejon, noshörning, elefant och ­afrikansk buffel. I Masai Mara, Kenyas mest kända natur­reservat, har du möjlighet att pricka in dem allihop. Mellan bergen i öst och Oloololobranten i väst ligger två floder, en del skog och stora grässlätter. Att flyga luftballong är en upplevelse man definitivt måste testa. Det kostar en del, men från luften kan man se områden man lätt missar med bil. Masai Mara är den park i Kenya med flest djurarter, utÙ�ver the big five finns här zebror, hyenor, giraffer, babianer och vattenbockar.
Bästa tid: juli–okt, eller torrperioden dec–feb.
Reservatets hemsida: maasaimara.com.

Världens vackraste nationalparker
Masai Mara national park, Kenya

Chitwan national park, Nepal

Bland enhornade noshörningar

Chitwan är Nepals äldsta och finaste nationalpark. Marken är kuperad och består främst av salträd och högt gräs. Parken är mest känd för sin stora mängd av en­hornade noshörningar och tigrar. De sistnämnda är mer sällsynta att se, men kan förekomma om du har tur. Det finns drygt 500 fågelarter i parken och i floderna lever två sorters krokodiler; gharial och mugger. Annars är det vanligt att se sambarhjort, asiatisk vildhund och läppbjörn. Om du inte vill vandra genom parken kan du istället rida elefant eller paddla kanot.
Bästa tid: Chitwan är öppet året om, men vi rekommenderar okt–feb.

Världens vackraste nationalparker
Chitwan national park, Nepal

Annapurna Conservation Area, Nepal

Himalayas höjder

I detta område finns några av de bästa vandringslederna i världen. Njut av Annapurna­massivets fantastiska vyer där du traskar mellan de högsta topparna och djupaste dalarna. Här lever flera utrotningshotade bergsdjur, som snöleoparder, myskhjortar och blåfår. Området är av förståeliga skäl mycket populärt bland friluftsfolk, men för att inte skada det ekologiska systemet drivs ett framgångsrikt projekt som involverar lokalbefolkningen för att skapa hållbar turism och utveckling.
Bästa tid: sep–maj.

Läs även: Nepal – kvinnorna på världens tak

Världens vackraste nationalparker
Annapurna Conservation Area, Nepal

Etosha national park, Namibia

Med bil bland lejon och zebror

En stor del av Etosha National Park täcks av en uttorkad sjö som under regnperioderna fylls med vatten. Hit lockas främst tusentals flamingor, men också antiloper, lejon och några av de största elefanterna i Afrika. I parken trivs även zebror, giraffer, leoparder och den tyngsta fly­gande fågeln koritrapp. Men framförallt en mängd utrotningshotade spetsnoshörningar. Det bästa sättet att utforska Etosha på Ù�r med bil. Det går flera guidade turer dagligen.
Bästa tid: den torra vinterperioden maj–okt.
Nationalparkens hemsida: etoshanationalpark.co.za

Världens vackraste nationalparker
Etosha national park, Namibia

Corcovado national park, Costa Rica

Tropisk trekking

Nationalparken Corcovado är en av de mest spektakulära låglandsregnskogarna som fortfarande finns kvar. Allt kan hända under en vandring i djungeln. Räkna med tuff, blöt och ojämn terräng. Chansen är stor att ni kommer att möta några av Costa Ricas mest skygga och hotade djur. Sengångare, vitnosade näsbjörnar och krokodiler är några av dem. Om ni vill övernatta kan ni antingen campa eller sova på skogvaktar­stationer som finns i närheten av sandstränderna.
Bästa tid: parken är öppen året om, men delar av området kan stänga under regnperioden juli–nov.

Världens vackraste nationalparker
Corcovado national park, Costa Rica

Nyika national park, Malawi

Safari i bergsklimat

Nyika är kanske inte den typiska safaridestinationen, med sin kyliga luft och sitt bergsklimat. Men här hittar man en nationalpark med varierad natur; djupa dalar, vattenfall, savann och miomboskog. I parken flockas ovanliga fåglar och drygt 200 orkidéarter. På savannen betar anti­loper och zebror fridfullt. Dessutom är det gott om leoparder och fläckiga hyenor. ­På de lägre höjderna kan man även se elefanter. Vårt tips är att utforska parken från hästryggen. Då får du en bättre överblick och kan njuta mer av den fantastiska utsikten. För den ridvane finns bland annat en 10-dagarstur.
Bästa tid: fungerar året om, men kan bli kallt om nätterna ­juni–aug. Vårt tips är okt–nov.

Världens vackraste nationalparker
Corcovado national park, Costa Rica

Kinabatangan, Sabah, Malaysia

Flodsafari bland näsapor

Det bästa sättet att utforska floden Kina­batangan, som ligger på den malaysiska delen av Borneo, och dess ­fantastiska djurliv är med båt. Störst chans att se djur är vid soluppgången, eller vid skymning. Mitt på dagen är det många av djuren som sover. I regn­skogen runt om floden lever orangutanger och näsapor. Och om du har tur får du syn på en ­asiatisk elefant eller sumatranoshörning där bland träden. Om du väljer att åka en flodtur nattetid, håll utkik i vattnet efter krokodiler som lurar under ytan.
Bästa tid: året om, men nov–mars är det regnsäsong. Apr–okt är bästa alternativet.

Världens vackraste nationalparker
Kinabatangan, Sabah, Malaysia

Johnstone strait, Vancouver island, Kanada

Späckhuggarnas hemmaplan

Veva din paddel i det spegelblanka vattnet, i Johnstone Strait längs den nordöstra kusten av Vancouver Island – hem åt hundratals späckhuggare. Möt dem i det fria, där de trivs, leker, sover och äter sig mätta på lax. Vid skymning hörs späckhuggarna blåsa ut vatten. HÙ?r samsas också knölvalar, sjö­lejon, delfiner och uttrar. Ibland kan man även skymta svartbjörn, som fiskar nere vid strandkanten. 
Bästa tid: juli–sep.

Världens vackraste nationalparker
Johnstone strait, Vancouver island, Kanada

Bialowieza nationalpark, Polen

Rulla genom urskogen

Bialowieza är känd som Centraleuropas sista urskog och idag är skogens kärna en nationalpark. Skogen består främst av ek, avenbok och lind. Här kan du hitta ekar som är över 500 år gamla. Idag lever den största delen av Europas viltlevande visenter i Bialowieza. De har tidigare varit utrotade i vilt tillstånd, men nu finns cirka 3 000 visenter runt om i Europa. Trots att de är så stora kan de dock vara svåra att se.
Bästa tid: året om, men på cykel är juni–aug bäst
Ta sig hit: flyg till Warszawa, därifrån går tåg till staden Białystok som ligger nära Bialowieza.

Världens vackraste nationalparker
Bialowieza nationalpark, Polen

Bandhavgarh national park, Indien

Öga mot öga med Shere Khan

Bandhavgarh är Indiens tigertätaste om­råde. Parken är relativt liten, därför är chansen att få se bengaliska tigrar stor. Landskapet är ­kuperat och omsluts av Vindhyabergen. Parken är känd som den vita tigerns hem, men dessvärre har de inte synts till på över femtio år. Istället får vi nöja oss med leoparder, läppbjörnar, axishjortar och langurer. Här kan du välja mellan jeep™?safari och ­elefantsafari. Vi föredrar det senare, då man kommer lite närmare och chansen är större att få se tigern.
Bästa tid: mars–juni. I maj–juni är störst chans att se tigrarna  
Nationalparkens hemsida: bandhavgarh-national-park.com

Världens vackraste nationalparker
Bandhavgarh national park, Indien

Världens 25 bästa äventyr

Bästa platserna för att se utrotningshotade djur i det fria

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter

Här ska världens högsta byggnad stå


Text: Sara Widman • 2014-11-13
RestipsAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top