Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Världsarvet inför ansiktsskanning – för toalettbesök

Nödig och befinner dig vid Himmelens Tempel i Beijing? Nu behöver du skanna ditt ansikte för att få tillgång till toalettpapper.

Text: Johanna Jackson • 2017-03-22 Uppdaterad 2021-06-23

Världsarvet Himmelens Tempel är en av Beijings populäraste turistattraktioner. Det vackra templet grundades redan på 1400-talet och sedan det öppnade upp för besökare 2009 efter en renovering besöks det av hundratals turister dagligen.

Men allt är inte frid och fröjd på turistattraktionen. Kulturskatten har under ett tag haft problem med tjuvar, främst äldre medborgare, som besöker anläggningens toaletter och roffar åt sig längder med toalettpapper. Det skriver Mashable och hänvisar till Beijing Evening News som tidigare publicerat videor från dolda kameror där man kan se tjuvarna i akten. 

Lösningen: Ansiktsskanners som toalettanvändare måste titta in i för att få ut pappret. Ifall samma användare försöker få ut papper inom nio minuter spärras de av maskinerna.   

Enligt personal på templet har de nya maskinerna redan gett resultat. Från att göra av med 20 toalettpappersrullar om dagen i snitt är varje badrum nu nere på fyra rullar. 

Men lösningen har även kritiserats. Bland annat klagar vissa på att processen, som ska ta tre sekunder, tar upp till flera minuter. Dessutom menar vissa att mängden papper man får ut – 60 cm – är för snålt. 

I New York kan du lätta blåsan – på en toalett gjord av 18 karat guld

Så lyxigt är världens dyraste hotellrum

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips


Text: Johanna Jackson • 2017-03-22
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top