Annons
Annons
På Rios kända strand Ipanema strålar solen året runt. Foto: Istock.

På Rios kända strand Ipanema strålar solen året runt. Foto: Istock.

Brasilien

24 timmar i Rio de Janeiro – en perfekt dag i Brasiliens festligaste stad

Pulserande stadsliv, myllrande stränder, fotboll och samba. Bli en "carioca" för en dag och ta efter Riobornas avslappnade inställning till livet.

Text: Karin Wimark • 2016-02-23 Uppdaterad 2021-06-23

09.00 Promenad i hamnen

Starta dagen som en riktig Riobo, hoppa i joggingskorna och se staden vakna till liv på hamnpromenaden i charmiga Botafogo. Bli inte förvånad när du passerar utegym efter utegym. Rioborna är nämligen träningsfreaks. 

10.00 Brasiliansk frukost

Beställ en espresso och storfavoriten pao de queijo, ett slags ostbröd på kvarterskaféet Le Depannéur vid torget Praça Nelson Mandela. Här stannar förbipasserande lokalbor likväl för en snabb frukost som en helkväll med vännerna. 

24 timmar i Rio de Janeiro – en perfekt dag i Brasiliens festligaste stad
Acai – krämig vitaminkick! Foto: Karin Wimark.

10.30 Strosa i Santa Teresa

Den konstnärliga och vackert bevarade stadsdelen Santa Teresa är en perfekt plats för att upptäcka en bit av Rios charm. Ta metron till Glória, bit ihop och börja promenaden upp på Santa Teresas- höga kulle. Förvilla dig bort på kullerstensgator där butiker och gallerier trängs med varandra. Området kring torget Largo do Guimarães är en bra utgångspunkt. 

12.30 Ruiner med utsikt

För en hänförande utsikt över Rio de Janeiro, leta dig fram till Parque das Ruínas. Ruinerna i parken är bevarade från den herrgård som en gång var en mötespunkt för Rios konstnärer och intellektuella. 

13.30 Feijoada – lokal lunch

Bar do Mineiro (Rua Pascoal Carlos Magno 99) är lokalbornas stammishak och hjärtat i Santa Teresa. Här är det livligt dag som natt! Fullsatt? Beställ en kall öl under tiden du väntar, häng i dörren och njut av dofter från bland annat paradrätten feijoada. Ska du testa en böngryta i stan är det denna! 

24 timmar i Rio de Janeiro – en perfekt dag i Brasiliens festligaste stad
Vindlande gator i stadsdelen Santa Teresa. Foto: Karin Wimark.

14.30 Marknad i Lapa 

Första lördagen i månaden fylls gatorna i Lapa, stadsdelen nedanför Santa Teresa, med stadens festligaste marknad Feira do Rio Antigo. Är det fel tid på månaden? Beundra istället stads-delens vackra koloniala byggnader och torg. 

16.00 Antioxidantbomb

Över hela Rio finns små juicebarer där färsk tropisk frukt pressas till riktiga C-vitaminbomber. Ett måste är den knallila smoothien acai gjord på bär från Amazonas. Bästa acaibaren är Polis Sucos. Ta metron till stadsdelen Ipanema och torget Praça Nossa Sen-hora da Paz för en eftermiddagskick.

24 timmar i Rio de Janeiro – en perfekt dag i Brasiliens festligaste stad
Fräscha juicer på Polis Sucos. Foto: Karin Wimark.

16.30 Utsikt över Ipanema

I Ipanema blandas lyx och flärd med vilsna turister, arbetande lokalbor och väderbitna surfare. På eftermiddagarna är det Ipanemastranden som gäller. Slå dig ner på klipporna vid Arporador för en oslagbar solnedgång. Har du inte fått nog av utflykter? Ta en taxi till en av de två bröderna-bergen (Dois Irmãos) som ståtar över stranden för bästa utsikten vid Mirrante do Avrao.

18.30 Kött steks vid bordet

Restaurangen Garota de Ipanema (Rua Vinícius de Moraes 49) är med sin enkelhet och genuina stämning en riktig fullträff. Världshiten “Girl from Ipanema” namngav stället då Tom Jobim och Vinicius de Moraes ofta hängde på baren. Beställ in specialiteten picanha – kött som steks på heta järnhällar direkt vid bordet – och njut av en äkta brasiliansk middag. 

20.30 Sambafest i Lapa

Framåt kvällarna förvandlas omrÙ�det Lapa till en enda stor fest. Ta en taxi dit och börja kvällen på charmiga Carioca da Gema (Av Mem de Sá 79) där live-musik och sambadansande par kickar igång kvällen. Beställ en caipininha, ställ dig i den snirkliga trappan och beskåda den musikaliska sidan av Rio träda fram.

24 timmar i Rio de Janeiro – en perfekt dag i Brasiliens festligaste stad
Ljumma eftermiddagar på Ipanemastranden.

22.00 klubb i tre våningar

När du äntrar Rio Scenarium (Rua do Lavradio 20) med sina tre pompösa våningar- fyllda av antika föremål och tusentals lampor i alla färger, kan man tro att man kommit till en av Great Gatsbys omtalade fester. Hit kommer lokalbor och turister för att låta svetten rinna, skaka rumpa och avnjuta goda drinkar. Natten är lång på Rio Scenarium! 

Missa gärna!

Att bli av med väskan. Stöldrisken i Rio är stor, så håll hårt i dina ägodelar.

Missa inte!

En ordentlig sambafest i stadsdelen Lapa eller på någon av stadens alla sambaskolor.

24 timmar i Rio de Janeiro – en perfekt dag i Brasiliens festligaste stad
Slå dig ner på klipporna vid Arporador för en fantastisk solnedgång. Foto: Karin Wimark.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider!

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande

Brasilien: 10 nedslag i vackra Santa Teresa

Kuba i bilder: 14 foton som visar livet i tidlösa Havanna

16 bilder som visar hur flygplansmaten skiljer sig i ekonomi vs. första klass


Text: Karin Wimark • 2016-02-23
BrasilienRestipsGuideRio de JaneiroWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top