Annons
Annons
Från Monte Igueldos topp har man utsikt över snäckformade Playa de La Conchas, Kristusstatyn och den gröna ön Isla Santa Clara som vilar i bukten. Foto: Thinkstock.

Från Monte Igueldos topp har man utsikt över snäckformade Playa de La Conchas, Kristusstatyn och den gröna ön Isla Santa Clara som vilar i bukten. Foto: Thinkstock.

Restips

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat

Det är lätt att bli förälskad i spanska San ­Sebastián. I stränderna, kullarna och inte minst – den världsberömda baskiska maten.

Text: Johanna Jackson • 2016-01-15 Uppdaterad 2021-06-23

07.30 Kaffe på Koh Tao

Slå dig ner i de omaka fåtöljerna på Koh Tao (Bengoetxea Kalea 2). En charmig bar med eklektisk inredning och graffiti på väggarna. Beställ flingor, färskpressad apelsinjuice och en bit tortilla – en kall omelett med karamelliserad lök och potatis. Gott kaffe och låga priser. 

8.30 Nässköljning i Atlanten

Två gånger om dagen rullar starka bränningar in på La Zurriola – en av San Sebastiáns fyra stränder. Här, i Biscaya-buktens innersta vik är surfkulturen stark och på stranden trängs unga och gamla på traditionella surfbrädor och mindre boogiebrädor som går att hyra på stranden. Vågorna är inte de lättaste för nybörjare så var beredd att få en kallsup eller två om du gör ett försök att bemästra dem. 

10.30 Liten pilgrimsvandring 

Vandra serpentinstigarna uppför Monte Urgull och se hur Donostia – San Sebastián på baskiska – breder ut sig nedanför dig. På toppen av borgen Castillo de la Mota står en 12 meter hög Kristusstaty som blickar ner över staden. Glöm inte vattenflaskan!

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat
Surfstranden la Zurriola från Monte Urgull. Foto: Johanna Jackson.

11.00 Bli strandsatt 

Hyr en kanot från Alo Kayak (Playa de Ondarreta) eller ta färjan från hamnen (4 euro tur och retur) till den toppiga pytteön Isla Santa Clara. Lägg dig på den soluppvärmda stenpiren som fortsätter ner i det turkosa vattnet och beställ en kall dricka i baren. Svalka dig i vattnet och låt sedan håret torka under en upptäcktsfärd på gröna stigar som tar dig förbi branta klippor och picknicksinbjudande gläntor med utsikt över havet.
motorasdelaisla.com

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat
På Isla Santa Clara finns San Sebastiáns “hemliga” strand som enbart blottas under lågvatten. Foto: Johanna Jackson.

13.00 Växtbaserad föda 

San Sebastián är inte bara skaldjur och bayonneskinka. Men är du vegan är dina alternativ få. Välj bland Garraxi Taberna (Calle de la Tejería, 9) ligger 20 minuters promenad från stadskärnan i ett ganska ruffigt område, eller Garraxi Denda (Reyes Catolicos Kalea, 9 i utkanten av gamla staden) – smarrig sushi och annan snabbmat att ta med.

14.30 Glassa på playan 

Sväng förbi Pasteleria Oiartzun (Igentea-, 2) för en skopa av deras helt naturliga och hemgjorda helado. Fortsätt sedan mot Playa de La Conchas för att hitta en plats i sanden. Med den tjusiga strandpromenaden, det skyddade läget i bukten och den finkorniga sanden är La Conchas en snudd på perfekt citystrand.

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat
Slappna av och njut av solen på La Conchas. Foto: Istock.

17.30 Skrämmande underhållning

Dags för kulle nummer 3! Ta den röda bergbanan upp till Monte Igueldo för en tillbakablick i det förflutna. Här ligger ett bisarrt men charmigt tivoli från 1912 som fortfarande är i bruk. Vågar du kan gå in i spökhuset eller ta en tur i den säkerhetsbältesfria berg-och dalbanan som styrs av en maskinist som sitter på en stol mellan vagnarna och åker med. Annars kan du bara njuta av stans bästa utsikt. monteigueldo.es/es

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat
Terrorns hus på Monte Iqueldo – trevligt tivoli och utsiktsplats. Något som är mindre trevligt är dock hästarna och fåglarna som finns pÙ� tivolit. När vagabonds utsände besökte nöjesparken stod de fastbundna under den gassande solen.

19.00 Pintxosrunda 

Gå på en kulinarisk rundvandring i förtjusande söta Parte Vieja och beställ ett par pintxos (tapas) på varje ställe. San Sebastián är världens näst Michelin-tätaste stad men även de stjärnlösa krogarna kommer garanterat att tillfredsställa dina smaklökar. Börja med en getostsallad och ett iskallt glas av det lokala vita vinet txakoli på Atari Gastroteka, fortsätt till kaxiga och innovativa A Fuego Negro och rök din egen torsk på kreativa Bar Zeruko. 

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat
Frossa i pintxos i stadsdelen Parte Vieja. Foto: Johanna Jackson.
24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat
Knapriga potatisskal på A Fuego Negro. Foto: Alex Iturralde.

22.00 Jazz baby 

Avsluta kvällen på det legendariska jazztemplet Bar Altxerri (Reina Regente, 2). Baren har varit scen för både internationella och nationella jazz-talanger i två decennier och rymmer även ett modernt konstgalleri i lokalerna bredvid. 

Missa inte!

En tur till någon av de närliggande städerna. Franska Biarritz ligger 20 minuter bort, Bilbao och Pamplona cirka en timme med buss. 

Missa gärna!

Att glömma hur många tapas du ätit när det är dags att betala notan. Det är kutym att gästen håller reda på detta själv. 

 

Missa inte heller att: Gilla Vagabond på Facebook för fler härliga artiklar om resor i ditt flöde

Hemligheten bakom det baskiska matundret

Frankrike – strand och stad i Biarritz

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande

18 underbart charmiga byar i Spanien


Text: Johanna Jackson • 2016-01-15
RestipsSpanienMat och dryckSan Sebastian/DonostiaSol och badUnderbara SpanienWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top