Annons
Brasilienbon Henrik Jönsson listar sina favoritplatser i magnifika Amazonas. Foto: GettyImages

Brasilienbon Henrik Jönsson listar sina favoritplatser i magnifika Amazonas. Foto: GettyImages

Brasilien

Sex favoriter i Amazonas

Brasilienbon Henrik Jönsson listar sina favoritplatser i magnifika Amazonas.

Text: Henrik Jönsson • 2011-03-23 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

1. Belém

Handelsplats med världens bästa glass

Vid Amazonasflodens mynning ligger hamnstaden Belém. Här finns ett av Brasiliens sju underverk: Ver-o-Peso, den största marknaden i hela Latinamerika. Den ligger längs floden och är ett myller av stånd och smaker som tar flera dagar att lära känna. I restaurangbåsen kan du få grillad fisk med malen açaí, ett energirikt bär som får Red Bulls ingredienser att framstå som saft.

Bredvid marknaden har den gamla färjeterminalen renoverats och blivit restauranggatan Estação das Docas. Här finns cairu, världens bästa glass gjord på färska Amazonasfrukter.

Annons

2. Altamira

Där människor och vägar möts

Där den väldiga Xingufloden gör en krök ligger staden Altamira. Här möts dagens civilisation och Xingureservatets 6 000 indianer. Längs flodbädden finns fiskrestauranger och barer som varje kväll lockar nyförälskade par och familjer att kolla solnedgången över floden. Genom Altamira passerar också Transamazônica, en mytomspunnen väg som korsar Amazonas från Atlanten till Anderna. Den byggdes av militärregimen för fyrtio år sedan och är nu i mycket dåligt skick. Det går dock att åka buss längs den gropiga vägen om man har tålamod, och det inte är regnperiod.

3. Santarém

Semesterdröm vid floden

Staden kallas lite skämtsamt för “Brasiliens karibien”. Här drömmer alla brassar i Amazonas om att semestra. Anledningen är den lilla badorten Alter de Chão som ligger tre kilometer utanför staden. Här finns det långa, kritvita sandstränder och bungalower som med lite fantasi kan få dig att känna att du hamnat i Karibien. Amazonasfloden är bred som ett hav här.

4. Manaus

Regnskogens egen metropol

Något så märkligt som en modern metropol mitt i djungeln. Tackvare att Amazonasfloden är så djup kör oceangående fartyg ända in till kaj, vilket gjort att Manaus blivit destination för lyxkryssningar. De flesta kryssningarna lockar med en natt på det magnifika operahuset Teatro Amazonas, en av de främsta sevärdheterna i Amazonas. På torget utanför operan finns också det berömda matståndet som säljer den mustiga räksoppan Tacacá, vars algblad får gommen att domna av. En klassiker!

5. Anavilhanas

Övärld med unikt djurliv

En skärgård som skapats av 400 öar i floden Rio Negro. I denna gröna labyrint finns Anavilhanas lodge som är ett av Amazonas mest utvecklade hotell. Under torrperioden, september till december, går det att bada vid Rio Negros vita sandbankar. Under regnperioden kan man ta sig långt in i den djupa regnskogen med kanot. Många av öarna har svämmat över och djurlivet samlas högst upp i träden. Den rosa delfinen, Boto-cor-de-rosa, lever här.

6. Rio Branco

Hem för indianstammar

Huvudstad i delstaten Acre som köptes av Bolivia under gummiboomen. Härifrån kan man ta buss eller flyg in till Cuzco i Peru för att besöka inkarikets gamla huvudstad Machu Picchu. I Acre finns också några av Amazonas få indianstammar som fortfarande inte är i kontakt med omvärlden. För några år sedan fotograferades en av stammarna från luften. Indianerna spände sina pilbågar och sköt mot planet.

Vill man veta mer om indianernas situation kan man kontakt organisationen CPI do Acre som har huvudkontor utanför Rio Branco.

Lyssna på Vagabonds podast!

I det här avsnittet av Vagabondpodden pratar Henrik Brandão Jönsson, Vagabonds och Dagens Nyheters Sydamerikakorre, med Vagabonds Per J Andersson på en stimmig uteservering på Södermalm i Stockholm om episka resor i världen söder om Rio Grande.

Brasilien, Colombia, Ecuador, Mexiko, Argentina, Chile …

Dessutom berättar Henrik om sin bok om den f d portugisiska världen, om sina besök i Moçambique, Östtimor, indiska Goa med flera länder som en gång var kolonialiserade av portugiser.

Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Vagabonds drömresa – 5 veckor klassisk roadtrip genom USA

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien

Vagabonds drömresa – 7 veckors roadtrip i södra Afrika

Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland


Text: Henrik Jönsson • 2011-03-23
BrasilienRestipsListor
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top