Annons
Annons

Peru är ett av Sydamerikas mest spännande länder med en rik gastronomi, storslagen natur och gästvänlig befolkning. Foto: Getty Images

Peru

Peru för nybörjaren – 7 höjdpunkter

Åk på en båttur på världens högst belägna sjö, vandra i inkafolkets fotspår och upplev de majestätiska Anderna från tågfönstret.

Text: Karin Wimark • 2024-05-19 Uppdaterad 2024-05-17

1. Lima

Kustnära huvudstad

Resan inleds med fördel i Lima – en kontrastrik huvudstad belägen mellan havet och bergen och en av Sydamerikas äldsta städer. Känn pulsen på torget Plaza de Armas, strosa längs El Malecón som slingrar sig längs kusten och testa paragliding för bästa utsikt över kusten. Lima är dessutom världskänt för sitt kök och serverar gudomliga rätter på fisk- och skaldjur. Upptäck Barranco – ett bohemiskt område med sjudande nattliv liksom Miraflores där många hotell och hostels ligger.

Läs också: Sydamerikas 15 vackraste resmål – här är listan

Staden Lima i Peru med skyline, klippor och havet nedanför.
Lima kallas också för Sydamerikas gastronomiska huvudstad och är en bra start för din resa i Peru. Foto: Unsplash

2. Huacachina

Ökenoasen för de adrenalinstinna

Ökenoasen Huacachina – en by och en liten sjö insprängd bland Perus jättelika sanddyner. En legend av Huacachina säger att lagunen skapades av en vacker prinsessa som fortfarande lever kvar i form av en sjöjungfru i sjön. Hit kommer man främst för adrenalinfyllda jeepturer och snowboardåkning i sandiga backar.

Man med bräda i handen promenerar på sanddyner.
Har du testat sandboard förut? Det är en höjdpunkt för den som besöker Huacachina. Foto: Unsplash
Staden Huacachina i Peru inbäddad bland sanddynerna.
Ökenstaden Huacachina är väl värd ett besök. Foto: Getty Images

3. Nazca

Mystiska historiska geoglyfer

Ett besök i Peru är inte komplett utan att besöka de gåtfulla Nazcalinjerna – 2 000 år gamla geoglyfer som ingen kunnat bevisa hur eller varför de skapats. Boka en flygtur över ökenområdet eller klättra upp i observatorietornet för att betrakta formationerna.

Läs också: Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

4. Tågresa i Anderna

Andean Explorer

Vad sägs om en tågresa längs en av världens högst belägna tågsträckor med panoramavy över Andernas snötäckta bergstoppar? Sydamerikas tjusigaste tåg heter Andean Explorer och kör flera dagar i veckan mellan Cusco, Titicacasjön och Arequipa. Det finns fyra olika rutter som tar mellan en och tre dagar och låter passagerare få upptäcka allt från ravinen Colca Canyon till öarna i Titicacasjön.

Läs också: Världens lyxigaste tåg – 10 guldkantade resor på räls

Tåget Andean Explorer i Peru.
En av världens vackraste tågresor sträcker sig genom Perus vackra natur. Foto: Richard James Taylor

5. Inkaleden

Vandra till Inkafolkets rike

Cusco var en gång i tiden Inkarikets huvudstad och är porten till Sacred Valley och Machu Picchu. Den charmiga bergsstaden förtjänar visserligen ett par dagars botaniserande, men de flesta kommer med ett annat syfte. Nämligen ett fyra dagar långt vandringsäventyr i inkafolkets fotspår längs den klassiska Inkaleden. (Boka turen i förväg då antalet platser på leden är begränsat) Det går visserligen att ta tåget från Cusco till Machu Picchu, men det är oslagbart att vara först på plats i gryningen och skåda ett ännu orört Machu Picchu – en fördel endast vandrare kan njuta av.

Vy över Machu Picchu i Peru.
En höjdpunkt och ikonisk plats i Peru är Machu Picchu. Foto: Getty Images

6. Titicacasjön

Sjön som delas mellan två länder

Världens högst belägna navigerbara sjö och en helig plats för den uråldriga Inkakulturen. Inkafolket ansåg att Titicacasjön var solens födelseplats och här möts du av flytande vassöar där urinvånare än idag lever och livnär sig på fiske, hantverk och turism. Att blicka ut över sjön, belägen drygt 3 800 meter över havet, i den tunna luften och vackra omgivningen ger en känsla av att befinna sig i en annan värld.

Kvinnor tvättar på en liten pir intill en sjö i Peru.
En nästan magisk atmosfär ligger över Titicacasjön som delas av Peru och Bolivia. Foto: Unsplash

7. Maten

Världskänt kök

Det peruanska köket är en stor anledning att vilja resa till Peru, åtminstone om du frågar mig. Lima kallas ofta för Sydamerikas kulinariska huvudstad. Idag kan du finna allt från lyxkrogar i huvudstaden till små cevicheria – som serverar fantastisk traditionell ceviche, dvs: rå fisk marinerad i citrus. Nationaldrycken Pisco är visserligen ännu en debatt mellan peru och Chile där båda anser sig vara födelseplatsen till drycken. Oavsett kampen – beställ in en pisco sour och njut. Missa inte heller klassikern Lomo Saltado, en peruansk köttgryta med chili, paprika och lök serverat med pommes frites.  

Läs också: Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-05-19
PeruListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen