Annons
Annons
Foto: Moa Karlberg.

Foto: Moa Karlberg.

Chile

Guide: Carretera Austral, Chile

Vagabond guidar till en cykeltur längs med vägen Carretera Austral i Patagonien.

Text: Moa Karlberg • 2017-02-07 Uppdaterad 2021-06-23

Resa hit

Carretera Austral är en 124 mil lång väg som börjar i Puerto Montt och sträcker sig ner till Villa O’Higgins i chilenska Patagonien. Delar av den är asfalterad, resten består av grus. 

Flyg till Santiago, Chile, och ta därifrån en nattbuss till Puerto Montt. Flyger gör exempelvis Iberia och KLM, vilket kostar från 7 000 kr. Att ta med en cykel på planet kostar 800–1200 kr extra beroende på flygbolag. Cykeln måste vara nedmonterad och packad i en kartong, som kan hämtas gratis från de flesta cykelbutiker. Ta med bra utrustning, verktyg och reservdelar som skruvar och extra slangar. Investera i vattentäta packväskor, samt bra däck för att minska antalet punkteringar. Förbered dig väl genom att läsa fler reseberättelser och samla tips från internet. 

Nattbussar till Puerto Montt kostar från 150 kr. Bekvämaste sortens sovsäte hos det stora bolaget Turbus kostar 330 kr. 

Resa runt

Det vanligaste, och mest sympatiska på grund av vindriktningen, är att följa Carretera Austral från norr till söder. Att cykla hela Carretera Austral är görbart på sex veckor, men ge dig själv mer tid än så. Du kommer att vilja ta avstickare, stanna en extra dag på platser du förälskar dig i, ta pauser vid sjukdom, regn eller cykelreparation. Ett gammalt talesätt säger att “den som har bråttom i Patagonien förlorar tid”. 

Att ta sig vidare från Villa O’Higgins, där vägen tar slut, är ett äventyr i sig. För att komma över till argentinska El Chaltén krävs två båtfärder och en svårcyklad led över berg och genom floder. Alternativet är att vika av vid Lago General Carreras sydvästra hörn och följa sjön österut till Chile Chico. Därifrån kan man hitta bussförbindelser tillbaka till Santiago. 

Bästa tid att resa

Chilensk vår och sommar, det vill säga från mitten av november till mitten av mars. HÙ?gsäsongen januari och februari kan undvikas mot priset av aningen kallare temperaturer under vår och höst. Oavsett årstid är vädret oberäkneligt, så ta med kläder för alla eventualiteter, inte minst bra regnkläder. 

Guide: Carretera Austral, Chile
Efter en dag på cykel kan pulversoppa smaka himmelskt.

Äta

Även om det finns ett litet snabbköp i varenda by längs vägen, rekommenderas att ha mat för minst två dygn med sig på cykeln. Basvaror som havregryn, soppor, pasta, tomatsås, konserver, grönsaker och frukt finns att köpa på de flesta ställen. Matpriserna ligger strax under de svenska. När du tröttnar på campingmat, ta en completo, korv i bröd med hackade tomater, avokado och majonnäs, eller unna dig finare käk hos någon av dessa: 

Café Caleta Gonzalo ligger vid färjeläget i Parque Pumalín. Här serveras såväl lättare fika som luncher och middagar av god kvalitet. 

El Pangue Lodge är ett något oväntat, uppskattat lunchstopp med högklassig fusionmat på vägen mellan La Junta och Puyuhuapi. 

Hostería Alemana, Puyuhuapi. Upplev arvet från tyska bosättare genom att äta Patagoniens godaste kuchen. Deras äppelkaka är ett måste.  

Bo

Tälta på anvisade platser i nationalparker eller på privata campingplatser. En tältplats i någons trädgård, med tillgång till vindskydd, dusch och toalett, kostar cirka 50 kr per person. Ibland är det möjligt att tälta i det fria. I de flesta byar finns cabañas, stugor, att hyra för omkring 300 kr natten. Det finns också ett antal lyxigare lodger längs vägen, med priser kring tusenlappen. 

Bahía Catalina, en fridfull och vacker udde vid Lago General Carrera. Här finns både tältplatser, stugor och trevliga ägare. bahiacatalina.com.

Hospedaje Don Tito är ett enkelt och familjärt vandrarhem med god frukost i Coyhaique, den största staden längs Carretera Austral. 300 kr för ett dubbelrum med delad toalett. facebook.com/HospedajeDonTito.

Camping La Sirena, Puyuhuapi. Titta in hos Mandelina Yana Gurumilla och lär dig mer om traktens historia. Tältplats på hennes bakgård kostar 50 kr per person.

Håll hundarna i schack!

I Patagonien finns knappt några farliga vilda djur, förutom puman som oftast håller sig utom synhåll. Det största hotet mot cyklister kommer från “tama” hundar. Till synes från ingenstans kan de hoppa fram och gå till attack mot hjul och smalben. Höj då din hand, som om du vore redo att kasta en sten. Även om du inte har en riktig sten räcker gesten för att avskräcka de flesta. 

När du ändå är i närheten

Börja cykla i Puerto Varas istället för i Puerto Montt. Ta den östra omvägen om Cochamódalen, “Sydamerikas Yosemite”, stanna några dagar och utnyttja de vackra vandringslederna. 

Söder om Carretera Austral kan du upptäcka det ståtliga Fitz Roy vid argentinska El Chaltén, eller fortsätta ännu lite längre söderut för att vandra i den populära chilenska nationalparken Torres del Paine.


Text: Moa Karlberg • 2017-02-07
ChileAktiv semesterGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top