Annons
Annons
Anderna i flaskan. Foto: Ricard Estay.

Anderna i flaskan. Foto: Ricard Estay.

Chile

Chiles bästa vingårdar – på besök hos djävulen

Chilenska viner kallades förr "vinernas Volvo"– säkra, men ganska ospännande. Det är nu historia. Idag kammar landet hem priser efter priser och har bytt smeknamn till "vinets paradis". Vi besöker vinkällaren där djävulen bor.

Text: Julia Lindström • 2017-05-19 Uppdaterad 2021-06-23

Det är tidig måndagsmorgon i Chiles huvudstad Santiago. Trafikstockning vid varje nytt kvarter. Vi sniglar oss ut genom stan. Röd­ljusen stoppar oss, och någon skyndar fram för att tvätta folks bilrutor. I den tidiga morgontimmen är stadsluften fortfarande frisk. Vi åker i 40 minuter medan stadens intensitet ebbar ut. Alldeles utanför Santiago tar vi av vid en flod och möter gröna dalar av vinrankor som prydligt drar linjer upp och ner längs ängar och berg. 

Här ligger en av vingårdarna till Chiles största vin­producent – Concha y Toro. Skaparna av märken som Casillero del Diablo, Viña Maipo och Sunrise. Och det var på just den här gården som företaget föddes.

Chiles bästa vingårdar – på besök hos djävulen
I Sverige är Chile sjätte största vinnation vad gäller antal liter vin som säljs på Systembolaget. Foto: All over press.

Chilenska viner ökar i popularitet. Här i Sverige är Chile sjätte största vinnation vad gäller antal liter vin som säljs på Systembolaget, inte långt från Australien och Spanien. Landet har ultimata förhållanden för att lyckas med vinodlingar. Bergskedjan Anderna som skydd i öster och iskalla Antarktis i söder. En stor variation av jord, natur och klimat. Många soltimmar, smältvatten från Andernas snötoppar och friska saltvindar från Stilla havet. 

Det var först när spanjorerna på 1500-talet invaderade landet som vinproduktionen startade. 

De kristna spanjorerna behövde vinet till sina mässor och satte de första vinrankorna i jorden. På 1800-talet när Europas vingårdar dog ut av den fruktade vinlusen blev chilenska viner mer och mer populära. Och eftersom vinlusen än idag inte hittat hit är Chile ett av de länder som kan erbjuda så friskt och rent vin. 

–Med ett land av sådana möjligheter känner jag att det är vår skyldighet att ta vara på druvorna. Vin definierar Chile, säger Barbara, en av Concha y Toros guider.

Chiles bästa vingårdar – på besök hos djävulen
Guiden Barbara är uppvuxen vid floden Maipo – den som bevattnar gårdens vinrankor.

Hon växte upp här i området, på andra sidan floden Maipo – den som bevattnar gårdens vinrankor. Hon pratar fort och engagerat, med hela kroppen. Vin har blivit hennes passion. Hon reser till Kanada för att lära sig om deras isviner, druvor som skördats och pressats frysta, och ska snart börja studera vin på universitetet. 

– Jag vet inte om min pappa förstår sig på mitt intresse. Jag minns att han alltid drack vin både till lunch och middag – för hälsans skull. Men en vinkännare var han inte. Det fanns rött och vitt vin, punkt.

– Men jag tror att vinkulturen i Chile bara kommer att växa sig större och större. Folk blir mer medvetna om vin, mer nyfikna.

Det är slutet på mars och om några veckor börjar skörde­tiden. Klasar av mogna gröna och blåa druvor hänger tunga. De anställda går runt bland vinrankorna, tittar, känner och mäter sockerhalten på druvorna.

– Vi har det perfekta vädret. Temperaturskillnaderna mellan dag och natt är ideal. På dagen kan de växa i värmen och på natten får de vila, säger Barbara. Att få vara med och följa hela den här vinprocessen, det är konst!

Chiles bästa vingårdar – på besök hos djävulen
Bland tusentals tunnor arbetar vinmakarna för att ta fram de bästa smakerna.

Barbara plockar några druvor pinot noir och låter mig smaka. Druvans tjocka skal brister och söt saft sprider sig i munnen. Bara här finns 26 olika druvor. Syrah, merlot och chardonnay, för att nämna några. Varje dal och område har sin jord och speciella egenskap. Merlotdruvan trivs bäst i södern medan chardonnay älskar området kring Valparaiso, där den får salt och mineraler från havet. Det är inte alla som kan erbjuda så många olika typer av druvor i ett och samma land. 

Men av alla druvor i Chile har den blåa carmenère-druvan blivit deras signum. Carmenère dog ut av vinlusen i Europa i slutet av 1800-talet, och för cirka tio år sedan gjordes en upptäckt i Chile, mycket av det man hela tiden trott var merlot var i själva verket carmenère.

Chiles bästa vingårdar – på besök hos djävulen
Vinprovning med goda ostar.

Vi  promenerar  bland vinrankorna. Ljumma vindar leker runt oss. Concha y Toro äger vingårdar i hela landet, men det är den här som är deras stolthet. Det var här allt började. Företaget grundades 1883 av advokaten Don Melchor.­ Under sina resor i Frankrike kom han att bli mycket intresserad av vin. Och här på familjegården planterade han sina första vinrankor. 

I slutet av en övervuxen tunnel av vita rosor och gröna druvor reser sig ett slottsliknande palats. Vid entrén står två svarta statyer av familjens hundar och vaktar. Jag tittar in genom ett fönster. Öppna spisar med gulddetaljer, röda sammetsfåtöljer och ett stort matsalsbord i mahogny. Det doftar sött av rosenbuskar och magnolia. Vatten porlar i gårdens springbrunn. Fåglarna kvittrar på håll. Det känns som att promenera i en engelsk slottsträdgård.

– Kom så går vi till djävulens källare! säger Barbara.

Chiles bästa vingårdar – på besök hos djävulen
Chile har ultimata förhållanden för att lyckas med vinodlingar. En stor variation av jord, natur och klimat. Många soltimmar, smältvatten från Andernas snötoppar och friska saltvindar från Stilla havet.

Hon trycker upp den tunga porten med hela sin kroppstyngd. Kylan möter oss som en vägg. Det doftar vin i det dunkla ljuset. Omkring 5 000 vintunnor ligger uppradade och bildar smala gångar i det jordiga golvet. Källaren byggdes på 1860-talet, av sand, kalksten och äggskal. Som i en tomteverkstad rör sig folk. Någon smakar av, räknar och märker tunnorna. En man vattnar jordgolvet för att få till rätt fuktighet.

– Det här är våra vinmakare, alla med sin egen specialitet och prägel.

Vi går längre in i mörkret.

– Är du rädd? frågar Barbara och ler. Om du hör en smäll så är det bara syret som trycks ut ur tunnorna. Eller också är det djävulen som suckar …

Bakom en järngrind ligger flaskor i hyllor omgivna av spindelväv och damm. Och längst, längst in i hörnet står djävulens skugga och vakar. Personalen har skapat ett skuggljus som liknar en djävul med treudd.

Grundaren Don Melchor byggde den här källaren för att förvara vin som bara var avsett för sin familj. Men flera gånger smög sig tjuvar ner hit på natten och snodde flaskorna. När Don Melchor sedan skulle hämta vinet var de borta. Han visste att folket i byn var mycket vidskepligt och spred därför ett rykte om att djävulen bodde i källaren. Därefter vågade sig ingen ner hit igen.

Vi står tysta en stund i mörkret och studerar djävulen i hörnet. 

Chiles bästa vingårdar – på besök hos djävulen
Djävulen vaktar familjens viner i källaren.

Grannlandet Argentina och Chile är de största vinnationerna i Sydamerika, och tampas om försäljnings­siffrorna på Systembolaget. Jag måste fråga: Hur är konkurrensen mellan de två länderna?

– Det är ingen tävling, men vi är båda stolta över våra viner. Vår druva utåt är carmenère, vi producerar 95 procent av all carmenère i världen. Argentinas är malbec, så där konkurrerar vi inte direkt. Men lite krigslystna bör vi nog vara, på så vis stärks ständigt viljan att utvecklas.

Chiles 5 bästa vingårdar 

1. Concha y Toro 

Om du besöker Concha y Toro rekommenderar jag att du väljer den guidade turen Marques de casa Concha tour, då avslutas turen med en vinprovning tillsammans med en sommelier. Det är både gott, intressant och lärorikt. 

conchaytoro.com

2. Viñedos Emiliana

Eftersom Chile aldrig har haft besök av vinlusen, och genom sitt klimat även minimerat risken för andra skadedjur har landet kommit långt med sina ekologiska viner. Chile är idag en av ledarna inom fair trade. Viñedos Emiliana är en av landets stora ekovinsproducenter. De har vingårdar i centrala Chile, mellan Santiago och Valparaiso. Emiliana har tilldelats flera priser för sina 100 procent organiska viner. Här finns ett flertal vinturer att välja mellan; En guidad tur som avslutas med vinpicknick i det gröna, eller en stor uppdukad lunch mitt i Casablancadalen. 

emiliana.cl

3. Santa Rita

Bo på vinproducenten Santa Ritas hotell Casa Real. Ett vackert antikt hus omgivet av en otrolig trädgård mitt i det hisnande vinparadiset Maipodalen. Efter frukost kan du följa med på en av gårdens vinturer på cykel, bland vinrankor med Anderna som bakgrund. Besöka vinkällaren Viña Carmen där carmenèredruvan upptäcktes, och avsluta med en måltid på Santa Ritas restaurang. 

santarita.com

4. Indomita

Stanna till i Casablanca-dalen utanför Santiago för ett besök till vingården Indomitas restaurang. Vid berget ligger denna palatsliknande byggnad med utsikt över hela vindalen. Restaurangen är en av Chiles bästa och serverar traditionell chilensk mat med modern touch.

indomita.cl

5. Planta Capel

Om du åker till Chile får du inte missa deras nationaldryck Pisco, en druvsprit som ofta serveras med rom, precis som den är eller som den populära drinken Pisco sour. En syrlig drink gjord på pisco, socker, färskpressad citron, äggvita och is. Utanför staden La Serena ligger det stora området Valle de Elqui där druvor som moscatel växer. Moscatel används nästan enbart för destillering till pisco. Besök här piscoproducenten Planta Capel. 

centroturisticocapel.cl

 

Italiens första dygnet-runt-fontän med gratis vin har öppnat

Chile: Äventyr i Patagonien på två hjul

Sov på djupet – 5 undervattenshotell


Text: Julia Lindström • 2017-05-19
ChileRestipsMat och dryckReportage

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen