Annons
Annons
Statyerna, med bara huvudena ovanför marken som många känner till dem. Foto: Thinkstock.

Statyerna, med bara huvudena ovanför marken som många känner till dem. Foto: Thinkstock.

Chile

Så här ser statyerna på Påskön ut egentligen

Utgrävningar har avslöjat vad som dolde sig under marken.

Text: Johanna Jackson • 2015-06-12 Uppdaterad 2021-06-23

 

Fynden som får forskarna att häpna. Efter att man inlett utgrävningar vid de berömda statyerna vid PÙ�skön fick man reda på vad som dolde sig under marken. Svaret? Tatuerade jättekroppar.

Det är inte många som vet om att flera av sten-huvudena på den chilenska Påskön även har kroppar – trots att detta har varit ett känt faktum för arkeologer i årtionden. Dock har man aldrig riktigt vetat hur kropparna ser ut förrän man började gräva ut marken runt några av statyerna för fem år sedan.

Nu har forskarna släppt bilder av sina fynd.

Så här ser statyerna på Påskön ut egentligen
Med hjälp av lokalbefolkningen har man undersökt de stora statyerna som kan vara upp till 10 meter höga. Foto: Te Eastern Island Project.

De första bilderna som visade att huvuden även hade kroppar släpptes redan 2012, två år efter att forskare började utgrävningen som går under namnet the Easter Island Statue Project.

– Anledningen till att folk tror att statyerna endast är huvuden är att det finns cirka 150 statyer som är begravda upp till axlarna vid vulkanens sluttningar, och det är de kändaste, vackraste och mest fotograferade statyerna på hela Påskön, säger Jo Anne Van Tilburg som leder projektet.™?

Så här ser statyerna på Påskön ut egentligen
Kropparna har detaljerade tatueringar. Foto: The Easter Island Statue Project.

På ön finns totalt 887 massiva statyer som skulpterades mellan år 100 och 1 800 före vår tidräkning av polynesier. Vissa av de upp till 10 meter höga statyerna är blottade men andra tros har blivit täckta av dam och jord efter århundraden av exponering för väder och vind. Det skriver the Mirror.

– Detta gör att folk som bara sett bilder på dem, tror att statyerna bara är huvuden, säger Jo Anne Van Tilburg. 

Så här ser statyerna på Påskön ut egentligen
Utgrävningarna började redan år 2010 men nu har forskarna släppt nya bilder på de antika statyerna. Foto: The Easter Island Statue Project.

Den första arkeologiska expeditionen till ön gjordes för över ett sekel sen och sedan dess har man vetat om de dolda kropparna.

I samband med de senaste utgrävningarna har man även fått svar på hur kropparna ser ut. Bland annat hittat tatueringar av halvmånar, som man tror representerar kanoter som skulptörerna använde sig av.

Så här ser statyerna på Påskön ut egentligen
Statyerna som kallas för moai, karvades ut från lavasten av tidiga bosättare på ön som kom dit för tusentals år sedan. Foto: The Easter Island Statue Project.

Man vet inte exakt varför statyerna skulpterades men en teori är att de representerar betydelsefulla medlemmar ur stammen eller döda förfäder.

 

Lyssna på Vagabond!

I det här avsnittet av Vagabonds podcast Resor med Vagabond tar vi en tur ut i den tropiska arkipelagen på öluff.

Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Fail! – 31 översättningar som gått käpprätt åt skogen

6 sätt som resandet gör dig till en bättre människa


Text: Johanna Jackson • 2015-06-12
ChileNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen