Annons
Annons
Koloniala byggnader är ett vanligt inslag i Santa Martas stadsbild. Foto: Istock.

Koloniala byggnader är ett vanligt inslag i Santa Martas stadsbild. Foto: Istock.

Colombia

Colombia: Guide och tips till hamnstaden Santa Marta

Vagabonds guide till Santa Marta – historisk hamnstad vid Colombias Karibiska kust.

Text: Emma Larsson • 2017-03-08 Uppdaterad 2021-06-23

Resa hit

Från Bogotá går det flera flyg om dagen till Santa Marta med bland annat det colombianska flygbolaget Avianca. Resan tar 1,5 timme. Priser varierar från 400 till 1 200 kr beroende på säsong. Högsäsong är december till februari, runt påsk samt juni och juli. 

Bo

Mango Tree. Många av de äldre husen i Santa Martas Centro Historico har tillhört rika spanska familjer i århundraden. Idag är många uppköpta av hotell eller restauranger. Mango Tree har en enda sovsal med ofattbart högt i tak. Ett boutiquehostel där det finns en liten swimmingpool på innergården men ett desto större mangoträd. Under fruktsäsongen är du välkommen att äta så många mangor du vill. Säng i sovsal: 90 kr/natt. Dubbelrum: 400 kr/natt. 

Shopping

I Colombia bär många på den populära väskan kallad mochila.  Denna väska är handvävd och finns i olika varianter beroende på vilket ursprungsfolk som har tillverkat den. Den mest populära är den färgglada som tillverkas av gruppen wayuu som lever längs kusten på båda gränser av Colombia och Venezuela. I Santa Marta hittar du mochilas bland annat vid Parque Bolivar. 

Colombia: Guide och tips till hamnstaden Santa Marta
Gör som colombianerna och bär en mochila.

Äta

Det godaste i Santa Marta är fisk och skaldjur. Lunch intas tidigt, frÙ�n klockan 11. En favorit är de fisk- och skaldjurssoppor (ja, i Santa Marta äts mycket soppa trots att det ofta är 35 grader varmt) som serveras på gatan lite här och var. Billig och god lunch. 

Säkerhet

Precis som i många andra delar av Colombia har den här regionen varit drabbad av inbördeskriget. Särskilt många av de små byarna längs kusten. Sedan ett tiotal år tillbaks är situationen dock förbättrad även om konflikten fortfarande existerar under ytan. Paramilitära grupper finns kvar i området. Sierra Nevadas klimat är också perfekt för odling av kokaplanta och det sägs att det fortfarande finns kokainkök uppe i bergen. Som besökare kan det vara bra att vara medveten om detta även om man generellt inte märker av det.  

 

7 upplevelser nära Santa Marta

1. Minca

En timme upp i bergen från Santa Marta ligger byn Minca. En tillflyktsort när Santa Marta blir för intensivt. Här andas du svalare luft, går på vandringar, badar i vattenfall och dricker kaffe producerat i området. Ännu högre upp ligger hostellet Casa Elemento som påstår att de har Sydamerikas största hängmatta. Oslagbar utsikt.

Colombia: Guide och tips till hamnstaden Santa Marta
2. El Rodareo

Del av Santa Marta som är fylld av hotell och turistlägenheter. Har också en hel del restauranger och barer. Känt för sina fina stränder, varav en del bara kan nås till fots. Playa Blanca är den mest kända av stränderna. 

3. Taganga

Fiskeby som förvandlats till partyort för backpackers. Stranden i Taganga är egentligen inte något att hurra över. Men när fiskebåtarna kommer in med dagens fångst, solen går ner längs med bukten och människor samlas för att avnjuta det som sägs vara en av de vackraste solnedgångarna i Sydamerika går det inte annat än älska Taganga. 

Colombia: Guide och tips till hamnstaden Santa Marta
Taganga.
4. Parque Taryona

En av Colombias främsta sevärdheter. Enorm nationalpark med femtiotalet stränder. Camping och restaurang finns på ett par av dem. Mest populära är Cabo San Juan, där kan det bli trångt under högsäsong. 

5. Costeño Beach

En surfcamping och hostel ägd av pojkvännen till sångerskan i en av Colombias mest kända grupper, Bomba Estéreo. Under högsäsong anordnas elektroniska fester. 

Colombia: Guide och tips till hamnstaden Santa Marta
Populär strand i Tayrona. Cabo San Juan.
6. PLaya Los Angeles

Inte lika välkänt som Costeño Beach men är de lokala surfarnas paradis. Har camping och bungalower för övernattning. Missa inte utsiktsplatsen som ligger bara ett par hundra meters gångväg bort från stranden upp i bergen. 

Colombia: Guide och tips till hamnstaden Santa Marta
En nyfiken invånare.
7. Palomino

2 timmar med buss från Santa Marta. Palomino styrdes tidigare av paramilitärer men har de senaste fem åren förvandlats till en dröm för resenärer. Har långa vidsträckta stränder, en flod som du kan åka nedför med gummiboj och Sierra Nevada intill knuten. Vid klart väder kan du från stranden i Palomino se bergskedjans snöklädda toppar.

Colombia: Strandpärlan Santa Marta


Text: Emma Larsson • 2017-03-08
ColombiaRestipsListorSol och badWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top