Annons
Annons
Stranden Cabo San Juan i nationalparken Tayrona strax norr om Santa Marta. Rubrikbild: Fotolia. Bild i reportaget: Sergio Rodríguez Escobar, Rommel Chiquillo.

Stranden Cabo San Juan i nationalparken Tayrona strax norr om Santa Marta. Rubrikbild: Fotolia. Bild i reportaget: Sergio Rodríguez Escobar, Rommel Chiquillo.

Colombia

Colombia: Strandpärlan Santa Marta

Allt fler upptäcker Colombia. Men fortfarande är ett av landets verkliga guldkorn relativt okänt. Vi talar om Santa Marta, där karibiska stränder möter Sierra Nevadas snötäckta berg.

Text: Emma Larsson • 2017-03-08 Uppdaterad 2021-06-23

Amerikas pärla”, sade en spansk kolonisatör. “Santa Marta, Amerikas vackraste bukt”, säger stadens turistbyrå. “Santa Marta, magin att ha allt”, tycker los Samarios (Santa Marta-borna). Bland colombianerna är Santa Marta favoriten och många stadsbor från inlandet drömmer om att kunna köpa en tomt på någon av stränderna i regionen.  

– Jag älskar Bogotá men i Santa Marta finner jag ett lugnare tempo, säger Adriana Martinez som för ett par år sedan tog sitt pick och pack och drog från huvudstaden till Santa Marta för att försörja sig som DJ. 

– Samtidigt som det här finns ett karibiskt kaos och en hetta som jag älskar. Och havet. Den främsta anledning till varför jag befinner mig i Santa Marta är havet.   

Colombia: Strandpärlan Santa Marta
La Guajira bjuder på vita stränder hela vägen till Venezuela.

Colombias diversitet är en av landets främsta styrkor och det är inte bara naturen som skiljer den karibiska kusten från exempelvis bergspassagen i Bogotá eller Medellín. Att landa på flygplatsen i Santa Marta från någon annan del av Colombia är som att dimpa ner i ett annat land. Det här är Karibien och Santa Marta har på många sätt fler likheter med vissa städer i Centralamerika än Colombia. 

Regionen är präglad av sitt afro-colombianska arv och olika ursprungsfolk som levde i regionen långt innan den upptäcktes av spanjorer på 1500-talet. Santa Marta räknas som Sydamerikas andra äldsta stad. Kontinentens hjälte Simón Bolívar dog här och precis som i många andra latinamerikanska städer står han som staty i en park uppkallad efter honom. Parque Simón Bolívar är en av knutpunkterna i Santa Martas Centro Historico, de kvarter som är charmigast för besökare att hänga i. 

Arkitekturen är kolonial och här finns hus i alla kulörer. Många av byggnaderna har rustats upp senaste årtiondet. På gatorna kring Parque de los Novios har många restauranger, barer och kaféer öppnats. Men det finns också en hel del förfallna och övergivna byggnader med potential och allt pekar mot att Santa Marta kommer växa ytterligare i popularitet de närmaste åren. Det tror även de lokala myndigheterna som har myntat ännu en slogan, “Santa Marta esta cambiando” (Santa Marta är i förändring). 

Colombia: Strandpärlan Santa Marta
Vid Parque de los Novios i Santa Marta hittar du några av Sydamerikas äldsta byggnader.

Men vad som inte har förändrats ännu är kaoset. Infrastruktur är inte Santa Martas starkaste sida. Precis som i alla andra colombianska städer är gatorna här numrerade. La carrera quinta, femte gatan, är ett kommersiellt virrvarr med nästintill omöjlig framkomlighet på dagarna. 

Här svettas man och aktar sig för att bli påkörd av moto-taxis. Men kaoset är en del av Santa Martas identitet. Och om jag skulle sätta en egen slogan på staden skulle den snarare bli Santa Marta vive, “Santa Marta lever”.

I ottan vaknar du till ljudet av försäljare som i sina högtalare säljer lime, avokado eller tinto, som colombianerna kallar sitt kaffe (och som i den här delen av landet nästan alltid är outhärdligt sött). Musik är en viktig del i stadsbilden. På stränderna, i gränderna och på torgen samlas musiker för att spela vallenato, karibiska kustens främsta musikgenre vars huvudinstrument är dragspel. Kustborna, Los Costeños, som invånarna i denna del av landet kallas, är också kända för sina stora högtalare där musik pumpas på full volym de mest underliga tider. 

Colombia: Strandpärlan Santa Marta
Solnedgången i Taganga sägs vara en av Sydamerikas vackraste.

I Santa Marta finns ett relativt stort restaurangutbud men godast är absolut fisk och skaldjur. Friterad fisk med arroz con coco (kokosnötsris), arroz con camarones (ris med räkor) eller en ceviche i colombiansk stil är klassiker och serveras bäst nere vid hamnen. Med all rätt älskar colombianerna sina fruktjuicer och vid kusten dricker man juice till frukost, lunch och middag. Ananas, passionsfrukt, trädtomat, lulo, guava, nispero – i Colombia finns fler frukter än någon annanstans i världen. 

Vid Carrera Quinta, i närheten av katedralen (ett annat av stadens landmärken) trängs juiceförsäljarna. Carrera Tres är mysigast för middag. På kvällarna tänds rislyktor i olika färger och i den smala gränden trängs uteserveringarna. 

Colombia: Strandpärlan Santa Marta
Fiskebåtarna glider in med dagens fångst vid femsnåret.

“Santa Marta is crazy”, sjunger stadens reggaetonsångare L’oMy. 

Staden saknar inte tillfredsställelse för de festsugna, los rumberos, som man säger i Colombia. La Puerta är ett omtyckt disco mitt i staden som alltid fylls upp.  Här är det såklart tropical som gäller. Champeta, salsa, reggaeton, merengue … I Colombia anses Los Costeños vara några av landets bästa dansare. Miko är ett nyare elektroniskt disco som under högsäsong huserar dj:s i världsklass. Och en tio minuters resa från Santa Martas centrum uppför ett av bergen ligger klubben El Mirador med vy över bukten Taganga.  

Taganga är en historia för sig – en fiskeby som “upptäcktes” av hippies för ett tjugotal år sedan och efter det utvecklats till en av Colombias mest kända turistorter med mängder av hostell, restauranger och barer. Taganga är numera något dekadent och anses av många ha förstörts av för många festglada turister, men fortsätter ha tillgång till några av Colombias bästa dykningscenter. 

Stränderna bortanför Taganga är finare och kan nås till fots. Här finns till exempel bra snorkling. Från byn går också båtar ut till nationalparken Tayrona, en av Colombias främsta sevärdheter. 

– Det bästa med Santa Marta är det geografiska läget. Jag har växt upp här och det är fantastiskt att ha stränder, berg, djungel och flera floder i närheten, säger Fanny Forero som jobbar på Mango Tree, ett av de många hostels som senaste åren har ploppat upp i stadens historiska kvarter. 

Colombia: Strandpärlan Santa Marta
Har du någonsin druckit juice på lulo, guava eller trädtomat? Frukter du förmodligen aldrig har testat säljs i varje hörn i Santa Marta.

Det är varmt i Santa Marta. Medeltemperaturen är 28 grader. Men svalka finns i bergsbyn Minca som erbjuder vattenfall, promenadleder, kaffeodlingar och härliga utsikter cirka en timme upp i Sierra Nevada de Santa Marta som är ett 17000 kvadratmeter stort bergsområde, till stor del bestående av tropisk regnskog. 

Här finns också de enda snöbeklädda topparna i världen som kan skymtas från en tropisk strand. 1976 upptäcktes Ciudad Perdida (den fÙ?rsvunna staden), Colombias svar på Machu Picchu. Platsen ligger på 1 200 meter över vattenytan och här levde civilisationen tayrona cirka 700 år före Kristus. Vandringar på fyra eller fem dagar upp till Ciudad Perdida kan göras med guide.  

Är du mer av en strandperson har Parque Tayrona, som också är en del av Sierra Nevada, inte mindre än ett hundratal stränder. Men också bortanför Tayrona finns en lång kustremsa bestående av sandstränder ända bort till provinsen La Guajira. Utsikten den väg som går från Santa Marta österut mot Venezuela till byn Palomino är bara den värd resan. 

Colombia: Strandpärlan Santa Marta
Taganga. Kaktusar, kristallklart vatten och snorkling.

Trakten kring Santa Marta har något särskilt. Det talas om energier. Är det magin från Sierra Nevada som traktens ursprungsfolk kallar för världens hjärta? Eller är det den magiska realism som porträtteras av Gabriel Garcia Marquez? Författarens hemby ligger ett par timmar söder om staden. 

– Oavsett om du tror på den typen av energier eller inte är det många som kommer till Santa Marta och stannar längre än planerat, eller kommer tillbaks säsong efter säsong. Det finns något här som attraherar, säger Adriana Martinez. 

Colombia: Guide och tips till Santa Marta

Colombia: Bättre tider för Bogotá

Sydamerika A till Ö


Text: Emma Larsson • 2017-03-08
ColombiaRestipsReportageSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top