Annons
Annons
Besök tre spännande länder på fem veckor på en långresa genom Sydamerika. Foto: GettyImages/Belmond Andean Explorer

Besök tre spännande länder på fem veckor på en långresa genom Sydamerika. Foto: GettyImages/Belmond Andean Explorer

Bolivia

Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Båttur på världens högst belägna sjö, vandring i inkafolkets fotspår och åk tåg genom de majestätiska Anderna. Besök salsahuvudstaden och strandhugg längs den karibiska kusten. Ta del av Vagabonds bästa tips på en långresa i Sydamerika.

Text: Karin Wimark • 2019-12-08 Uppdaterad 2022-03-18

La Paz, Anderna & Inkaleden

– Första veckan – 

Resan börjar på 3 600 meters höjd i staden La Paz – en av världens högst belägna huvudstäder. Checka in på designhotellet Atix Hotel där den bolivianska konstnären Gastón Ugalde, känd som Andernas Andy Warhol, ställer ut konstverk från landets magiska natur. Ta ett dopp i evighetspoolen med utsikt över staden och ta den första dagen med ro. Höjdsjuka vore en trist start på resan.

Ta bussen vidare till Copacabana (4 tim med bussbolagen Tour Peru, Trans Titicaca eller Bolivia Hop) för en bra utgångspunkt till en av världens högst belägna sjöar – Titicacasjön. Inkafolket ansåg att Titicacasjön var solens födelseplats och kanske var det därför ön Isla del Sol fick sitt namn.

Ta sedan båten ut till ön där vandringsleder och inkaruiner väntar. Korsa sedan gränsen till Peru (4 tim med buss) och låt resan fortsätta från staden Puno, även den en populär utgångspunkt för utflykter på Titicacasjön. Tåget Peru Rail (10 tim dagstur) och Belmond Andean Explorer (ett dygn med övernattning) kör sträckan Puno–Cusco där du färdas längs en av världens högst belägna tågsträckor med panoramavy över Andernas snötäckta bergstoppar.

Cusco var en gång i tiden Inkarikets huvudstad och är porten till Sacred Valley och Machu Picchu. Den charmiga bergsstaden förtjänar visserligen ett par dagars botaniserande, men de flesta kommer med ett annat syfte. Så också vi. Det har blivit dags för ett fyra dagar långt vandringsäventyr i inkafolkets fotspår längs den klassiska Inkaleden. (Boka turen i förväg då antalet platser på leden är begränsat) I gryningen den fjärde morgonen väntar ett ännu orört Machu Picchu. Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Vandra till världens mest mytomspunna underverk – Machu Picchu. Foto: GettyImages
Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika
Ta lyxtåget Belmond Andean Explorer till bergsstaden Cusco. Foto: Belmond Andean Explorer

Nazcalinjer, Huacachina & Lima

– Andra veckan –

Från Cusco tar du bussen (16 tim med Cruz del sur eller Peru Hop) genom Anderna till staden med samma namn som en svensk matkedja – Ica. Men på vägen vore det dumt att inte göra ett stopp vid de gåtfulla Nazcalinjerna – 2 000 år gamla geoglyfer som ingen kunnat bevisa hur eller varför de skapats. Boka en flygtur över ökenområdet eller klättra upp i observatorietornet för att betrakta formationerna.

Ica, som också är namnet på regionen, är en känd tillverkare av Perus nationaldryck pisco. Gör dagsturer till destillerierna Vista Alegre, Ocucaje och Bodegas Lazo för ett stycke dryckeshistoria och ta sedan en taxi till ökenoasen Huacachina – en by och en liten sjö insprängd bland Perus jättelika sanddyner. Hit kommer man främst för adrenalinfyllda jeepturer och snowboardåkning i sandiga backar.

Vi avslutar veckan i huvudstaden Lima (4 tim med buss) och checkar in på boutiquehotellet Villa Barranco i 1920-talsstil med högt i tak, franska fönster och terrass med utsikt över stadsdelen Barranco – ett konstnärligt område med sjudande nattliv. Känn pulsen på torget Plaza de Armas, strosa längs El Malecón som slingrar sig längs kusten och testa paragliding för bästa utsikt över kusten.

Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika
Ökenoasen Huacachina i Peru. Foto: GettyImages

Guldkorn i norra Peru

– Tredje veckan –

Storslagen natur, historiska städer och betydligt färre turister än i södra Peru. Vi tar nattbussen norrut till Huaraz (8 tim), också kallad Perus vandringshuvudstad, belägen på 3 000 meters höjd. Här väntar dagsutflykter i hutlöst vackra Parque Nacional Huascarán. Efter ett par dagar i bergsluften drar vi tillbaka till kusten och den koloniala staden Trujillo (7 tim bussresa). Stadskärnan är visserligen värd sin förmiddag men den charmiga fiskebyn Huanchaco (15 min utanför stan) ligger i vårt sikte. Huanchaco är känt för sin ceviche, surfing och närheten till den forntida staden Chan Chan, störst av alla städer från förcolumbiansk tid.

Chachapoyas i regionen Amazonas är sista stoppet för veckan (14 tim bussresa). Vandra genom regnskogen till Catarata de Gocta som är ett av världens högsta vattenfall. Utforska de arkeologiska ruinerna Kuelap, också kallad norra Perus Machu Picchu, och stanna till vid utsiktsplatsen Canon del Sonche för en vidunderlig utsikt över Amazonas vidder. Flyg tillbaka till Lima (Viva Air 1 tim 20 min). Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Hutlöst vackert i Parque Nacional Huascarán. Foto: GettyImages

Stadsliv i Colombia

– Fjärde veckan – 

Dags att dra norrut till ett av Sydamerikas mest underskattade länder – Colombia. För att spara tid tar vi flyget via Medellin till Cali – Sydamerikas salsahuvudstad. Caliborna andas musik och älskar att dansa. Bo i området San Antonio som är den äldsta delen av stan. Passa på att ta några dansklasser innan bussen tar dig vidare till bergsbyn Salento (3–4 tim) i Colombias kaffetriangel. Här väntar kaffeplantage, vandring bland höga palmer i Cocora Valley och stillsamma kvällar på torget i byn.

Resan fortsätter sedan genom de vackra bergsmassiven till Medellín – staden som ofta förknippas med knarkbaronen Escobar och tv-serien Narcos men som numera sjuder av kreativitet. Skippa Escobar-turerna och följ istället med på en muralmålningsvandring i den färgglada kåkstadsdelen Comuna 13. Besök stadens moderna konstmuseum, ta en av linbanorna för bästa utsikt och utforska nattlivet i stadsdelen El Poblado.

Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika
I colombianska Cocora Valley vandrar du bland världens högsta palmer. Foto: GettyImages
Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika
Färgexplosion i kåkstaden Comuna 13 i Colombia. Foto: Unsplash

Karibiska kusten

– Femte veckan –

Colombias karibiska kust bjuder på stränder, färgglada koloniala städer och snötäckta berg i Sierra Nevada de Santa Marta. Flyg till strandpärlan Santa Marta som är en bra utgångspunkt i området. Besök nationalparken Parque Tayrona där du kan vandra genom tropisk regnskog till isolerade stränder, ta en avstickare till bergsbyn Minca för vandring, kaffe och kakao och fortsätt sedan österut till den hippa byn Palomino för avkoppling, surfing och en glimt av de indianstammar som lever isolerat i Sierra Nevada men då och då kommer ner till byn för byteshandel.

Avsluta drömresan i den färgstarka koloniala staden Cartagena för slottet San Felipe de Barajas labyrint av tunnlar, den gamla stadskärnans historiska gränder och den hippa stadsdelen Getsemani för mat, Mojito och musik.

Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika
Utforska gömda vikar i Tayrona nationalpark. Foto: GettyImages

Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland

Vagabonds drömresa – 7 veckors roadtrip i södra Afrika

Vagabonds drömresa – 5 veckor klassisk roadtrip genom USA

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien


Text: Karin Wimark • 2019-12-08
BoliviaColombiaPeruRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top