Annons
Annons
För noshörningarnas skull, vänta med att lägga ut bilden på nätet eller i sociala medier som Instagram till efter resan. (Foto: Flickr/Sabi Sabi Private Game Reserve)

För noshörningarnas skull, vänta med att lägga ut bilden på nätet eller i sociala medier som Instagram till efter resan. (Foto: Flickr/Sabi Sabi Private Game Reserve)

Nyhet

Instagram dödar noshörningar

Här kommer en uppmaning till dig som reser till Afrika på safari. Var försiktig med att posta djurbilder i sociala medier, fotoinformationen kan användas av tjuvskyttar.

Text: • 2014-05-07 Uppdaterad 2014-05-07

Afrikas stora djur lever sedan länge under hotet från illegal jakt. 

Noshörningarna, framför allt, är ett attraktivt byte eftersom hornen kan säljas till Asien för stora belopp. Där finns på vissa platser en – vetenskapligt fullständigt motbevisad – tro på att pulvret från malda noshörningshorn kan ha en medicinsk effekt.

Nu kommer uppgifter som visar att safariturister omedvetet hjälper tjuvjägarna att hitta djuren, skriver Skift.

Jägarna har börjat leta i sociala medier efter nytagna safaribilder som innehåller information om var fotot togs. Informationen används sedan för att nattetid leta upp och döda djuret på bilden, eller medlemmar i samma flock.

Att skydda bilderna kan vara svårt.

Du måste undvika att använda din telefon eller kameras gps-funktion för att berätta var bilden är tagen när du postar ett foto på exempelvis Instagram.

Men det räcker inte.

Många telefoner och kameror som har inbyggd gps skickar med positionsdata i bildens så kallade EXIF-fil, information som visar exakt var fotot togs och därmed kan leda tjuvskyttar till platsen.

Ett foto som publicerades på Twitter för två dagar sedan visar att safariarrangörerna känner till problemet. 

Vill du vara helt säker på att inte bidra till tjuvjakten på Afrikas djur, då väntar du till efter resan med att ladda upp safaribilderna i kanaler och medier där de kan bli tillgängliga för utomstående.

Under 2012 dödades fler än tusen noshörningar av illegal jakt bara i Sydafrika, en ökning med 42 procent på ett år. Så problemet är i allra högsta grad verkligt.

(Fotot överst på sidan: Flickr/Sabi Sabi Private Game Reserve)

Mer läsning:


Text: • 2014-05-07
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top