Annons
Annons
Strandbesökare, Polychrono. Foto: Thinkstock.

Strandbesökare, Polychrono. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Experter: Därför ska du inte åka till Grekland just nu

Funderar du att boka en semester till Grekland? Det kan finnas skäl att tänka om. "Jag skulle inte boka en resa till Grekland nu", säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Text: Johanna Jackson • 2015-06-29 Uppdaterad 2015-06-29

Senaste nytt:Greklands turistminister: “Hotell kan få slut på dryck och mat inom en vecka.” 

På lång sikt: dyrare exporter, minskad tillväxt och osäkra finansmarknader. På kort sikt: en politiskt och ekonomisk instabilitet och potentiella svårigheter med betalningar. “Jag är glad att jag inte bokat en resa till Grekland nu, säger Arturo Arques till Vagabond.

Greklandsdramat fortsätter och förhandlingarna om den ekonomiska krisen har stagnerat. I dag stängdes alla banker i landet för sex arbetsdagar framåt och i Aten ringlar köerna till bankomaterna långa.

Samtidigt som svenska researrangörer vidhåller att läget är normalt och bankomater fungerar som vanligt gick UD ut i helgen och uppmanade greklandsresenärer att ta med sig kontanter inför resan. Chefsekonomen för Nordea i Norge, Steinar Juel avråder till och med från att boka till Grekland enligt den norska tidningen E24,

– Det är helt riktigt, jag skulle också avråda folk från att boka, säger Arturo Arques. Dels för att det är kaos och oroligt just nu men även för att det kan bli svårt att få ut cash och betala med kort.

Han tror att de senaste dagarnas utveckling kommer att avskräcka folk att resa till Grekland och att svenskarna i stället kommer välja att resa till andra Medelhavsländer som Spanien, Italien och Portugal.

Enligt Kajsa Moström, informationschef på Apollo, finns det dock inga anledningar till att oroa sig. Hon uppmuntrar istället till resor. För närvarande har arrangören 9 000 turister i landet och enligt Apollo råder ingen kontantbrist på resmålen som det ser ut nu.

– Det finns ingen anledning att känna oro för att resa till Grekland i sommar. Det är kanske det viktigaste vi kan göra för Grekland att fortsätta resa dit. Turismen är en av de viktigaste näringarna för Grekland. Den bidrar med arbetstillfällen och inkomster för många greker, säger hon.

Enligt Arturo Aques kan krisen vara positiv för svenskarna ur ett reseperspektiv i förlängningen. Om euron försvagas blir kronan i teorin starkare och priserna billigare, men det är inte en självklarhet.  

– Det vi vet nu är att förhandlingarna har låst sig och man kommer inte vidare. På kort sikt innebär krisen att den omedelbara konsekvensen blir att euron sannolikt kommer att försvagas, vilket är positivt för svenskarna. Men med den penningpolitik vi har är det inte helt självklart att kronan stärkts eftersom Riksbanken inte vill det då det försvagar konkurrenskraften för svenska företag. Ett scenario är att de då fortsätter att sänka räntan, säger Arturo.

I lördags röstade Greklands parlament ja till en folkomröstning om långivarnas bud och landets ekonomiska framtid. Om grekerna röstar nej till att gå med på låntagarnas avtal så riskerar Grekland att bli bankrutt och ett potentiellt scenario är att Grekland tvingas lämna eurosamarbetet. 

Vad skulle hända om Grekland ändå tvingades lämna eurozonen?

– Det är inte vårt huvudscenario men om Grekland lämnar euron för att gå över till drachmer, så finns det en uppenbar risk att den försvagas till att tappa ytterligare mot euron och det blir billigare för svenskarna att resa, men det är för långt fram i tiden för att utse, säger Arturo Arques.

Har du några tips till greklandsresenärer?

– Om man nu redan har bokat en resa så är mitt råd att ta med sig cash, och om man vill ha både hängslen och livrem skulle jag Ù�ven ta med mig dollar eftersom den oftast stärks vid oroligheter. 

Läs även: 

Vill du inte överge drömmarna om en Greklandssemester? Läs: Greklands 10 bästa öar 

Tips till alternativa destinationer: 


Text: Johanna Jackson • 2015-06-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top