Annons
Annons
Köer till bankomater i Aten den 30 juni. Foto: Jiovani34/Thinkstock.

Köer till bankomater i Aten den 30 juni. Foto: Jiovani34/Thinkstock.

Nyhet

Greklandskrisen: ”Mat och medicin kan ta slut”

Greklands ordförande i Atens handelskammare varnar för att det finns en risk att både medicin och mat ska ta slut i det krisdrabbade landet. Det rapporterar Aftonbladet.

Text: Johanna Jackson • 2015-07-04 Uppdaterad 2015-07-04

De grekiska bankerna har drygt 500 miljoner euro kvar i sina kontantreserver, enligt The Telegraph, och i veckan möttes pensionärer av beskedet att de nu begränsas med uttag på max 120 euro om dagen, enligt BBC.  

Constantine Michalos, ordförande i Atens handelskammare menar att det finns en risk för brist på vissa varor den kommande veckan.

Enligt Financial Times har många greker nu börjat bunkra upp med matvaror i oro för att de ska slut. 

– Nästa vecka kommer vi att se att vissa varor saknas på hyllorna. Vi kan inte importera varor, även om många fortfarande har pengar kvar på kontona, och det som oroar mest är hur det påverkar matleveranser och medicinleveranser, säger Constatine Michalos.

Enligt norska VG har det fått hotellnäringen i landet att oroa sig då vissa enbart har mat- och dryckesförråd som räcker för en vecka framåt.

Dock uppger Greklands turistminister Elena Kountoura att regeringen kommer att prioritera betalningar till utlandet för varor som är viktiga för hotell och restauranger, för att undvika brist.

Utrikesdepartementen har inte avrått från att resa till Grekland men uppmanar alla resenärer att ta med sig ordentligt med kontanter. Till Aftonbladet säger Apollos informationschef Kajsa Moström att hon inte märkt av matbristen.

– Absolut inte. Jag kom just hem efter att ha varit i Grekland i en vecka och livet som turist fortgår precis som det gjorde före de här senaste dagarnas turbulens, säger hon till Aftonbladet.

Men turistnäringen har märkt av krisen i form av minskade bokningar och ett tapp bland besökare. Enligt det grekiska förbundet för turistnäringen (SETE) har antalet bokningar sjunkit med 30–40 procent de sista dagarna. 

Relaterat:

Experter: Därför ska du inte åka till Grekland just nu

Fler nyheter:


Text: Johanna Jackson • 2015-07-04
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top