Annons
Annons
1. Chicago. 2. Andersonville. 3. Rockford. 4. Rockford. 5. Winona. 6. Lanesboro. 7. Red Wing. 8. Lindstrom. 9. Minneapolis & Saint Paul.

1. Chicago. 2. Andersonville. 3. Rockford. 4. Rockford. 5. Winona. 6. Lanesboro. 7. Red Wing. 8. Lindstrom. 9. Minneapolis & Saint Paul.

Restips

Så syr du ihop din egen resa i svenskbygden i USA

Gör din egen roadtrip i de svenska utvandrarnas fotspår. Räkna med 8–12 dagar beroende på hur länge du vill stanna på varje plats och hur många stopp du vill göra.

Text: Redaktionen • 2014-08-11 Uppdaterad 2014-08-11

Roadtrip i svenskbygden

Läs också reportaget: USA:s svenskbygd – i utvandrarnas fotspår

Chicago

Bra substitut för New York

Det naturliga starten på resan – såväl för svenskinvandrarna på 1800-talet som dagens resenärer. Planera in några dagar här innan du hoppar in i bilen och ger dig ut på roadtrip. Chicago är en fantastisk stad och många av dem som tröttnat på New York-hajpen har tagit Chicago till sina hjärtan. Är det en varm dag i stan, ta en arkitektonisk guidetur på kanalerna eller bege dig upp i stans näst högsta byggnad, Trump Tower. På dess utomhusterass svalkar du dig med utsikt över stad och vatten.

Andersonville

Svenskområdet i Chicago

En sisådär 17 dollars taxiresa från Chicagos centrum ligger stads­delen Andersonville, med smak för, och av, Sverige. Här bosatte sig många av de första invandrarna. Missa inte Swedish American Museum på 512 North Clark Street, som visar svenskinvandringen hi-storia. På samma gata som museet ligger anrika Svea Café, med bland annat Swedish meatballs på menyn. Nästan vägg i vägg med Svea Café ligger Erickson’s Delicatessen med mängder av svensk mat, från Vasaknäcke till Kalles kaviar, lingonsylt och Ballerinakex. Är du sugen på något starkare? Bege dig till Simon’s, mittemot museet. Här, som enda bar i världen påstås det, serveras glögg slusher – kall glögg med krossad is. 

Rockford

Näst största svensk-amerikanska staden

Lilla Rockford, 16 mil nordväst om Chicago och med 150 000 invånare, kom nyligen på plats nummer tre på Forbes föga smickrande lista över de mest eländiga städerna i USA att leva i ’? men strunt i det. Ska du upptäcka svenskbygden i USA är Rockford ett måste. Rockford är nämligen den näst största svensk-amerikanska staden i USA. Strax under 40 000 av Rockfords invånare beräknas härstamma från Sverige. Erlander House, på 2406 Clinton Road, var det första huset som byggdes av svenskarna här. Året var 1871.

Kör man runt i stan idag ser man många gamla möbelfabriker med svenska namn. Svenskarna var erkänt duktiga hantverkare och många av dem startade möbelproduktion. Om du är i Rockford, missa inte Andersons Japanese Gardens, som anses vara en av de största och vackraste japanska trädgårdarna i USA. Under sommaren hålls ofta konserter här. Inte långt därifrån ligger floden Rock River, med Rockfords pampigaste villakvarter. Mycket amerikansk och väl värt ett stopp.

Och slutligen, ett smakfullt och kaloririkt frukosttips från en svensk till en annan: Stockholm Inn på 2420 Charles Street. Här serveras svenska pannkakor i en “Carl Larsson möter amerikansk diner”-miljö. Något av ett måste om du är i krokarna förstås.

Galena

Utsedd till charm­igaste småstaden 2011

Knappt två timmar med bil från Rockford, vid Galena River, ligger Galena, med blott 1 300 invånare. Galena blev framröstad som den charmigaste småstaden i USA på Tripadvisor 2011. Och ja, den är så amerikansk och så perfekt att det nästa känns som en kuliss. Antingen har man svårt för det eller så älskar man det. Turism, framförallt frÙ?n Chicago som ligger tre timmar bort, och majsproduktion är de stora näringarna för stan. Allt som serveras på restaurangerna är lokalt odlat och enligt lag ska det vara max 64 mils radie för att få kallas för det. God mat, bra golf och ridning är några av aktiviteterna som området kan locka med. Galena är slående vackert, men litet. Det räcker i regel att stanna en natt eller två här.

Winona

En av USA:s rikaste städer

Några timmars bilfärd längs mäktiga Mississippi ligger Winona, med 28 000 invånare, som är en stor studentstad och en av USA:s rikaste städer tack vare timmerindustrin. Missa inte en middag på golfklubben The Bridges restaurang, Signatures, som har fantastisk mat. Winona är känd för sin kultur- och konstscen, trots sitt relativt blygsamma invånarantal på 28 000. Sommartid finns det mängder av olika festivaler här.

Det finns en hel del fina hus i Winona och omgivningarna är vackra, men i mitt tycke finns det många charmigare platser längs Mississippi. Med andra ord: tillbringa inte för lång tid här under din roadtrip. Det absolut läckraste är vägen hit, längs Mississippi och dess små fiskelägen.

Lanesboro

På besök hos amish

En knapp timme från Winona ligger min favorit, Lanesboro, instucket i ett vykortsskönt landskap av böljande majsfält och branta karstberg. Orten, som bara har 760 bofasta, har ett stort norskt påbrå, men få svenskar hittade hit. Lanesboro ligger två timmar från Minneapolis och är ett populärt weekend­resmål för Minneapolisborna. Huvudattraktionerna, förutom den vackra naturen i sig själv, är möjligheterna till bra flugfiske och cykling.

I Lanesboro är McDonald’s, Subway och dylika hemskheter inte tillåtna. De butiker och restauranger som finns tillhör aldrig någon stor kedja utan ägs och drivs av folk från orten. Som den gamla tågvagnen mitt i stan som är omgjord till en läcker diner. På vischan utanför Lanesboro finns en stor amishförsamling, som lever som på 1860-talet. Några få av familjerna tar emot besök under de organiserade amish-sightseeingturer som utgår från Lanesboro. Missa inte!

Red Wing

Havsörnar & legendariska skor

Den gamla industristaden Red Wings med 15 000 invånare ligger 30–45 minuter från Lanesboro. Mississippi är närmsta granne. Stan största dragplåster är kruk­makeriet, Red Wing Pottery, de vithövdade havsörnarna samt det anrika skoföretaget Red Wing Shoes. Skorna har varit med i otaliga filmer och är smått legendariska. Urtypen är den klassiska läderkängan. Mitt i stan finns såväl ett skomuseum som en shop, där du kan fynda skor till halva priset mot vad de kostar hemma.

Lindstrom

Svenskbyn

Knappt en timme från Minneapolis ligger den kanske svenskaste orten av dem alla: Lindstrom. Det var här Vilhelm Moberg hittade inspiration till sina böcker.

1853 kom invandraren Daniel Lindstrom hit och han gav namn åt orten. Många av stans 3 000 invånare av idag har svenskt påbrå och det svenska hyllas ofta och mycket. När du kör in i stan möts du av en stor tegelvägg målad helt i den svenska flaggan samt en gigantisk kaffepanna med texten “Välkommen till Lindstrom”. I stan finns förstås också ett monument över Karl-Oskar och Kristina. Lindstrom ligger i en vacker bygd med flera sjöar och mycket grönska. Det är faktiskt slående likt Sverige många gånger.

Minneapolis & Saint Paul

Shopping och storstadsliv

Minneapolis och grannstaden Saint Paul kallas gemensamt för Twin Cities och har tillsammans omkring 3,5 miljoner invånare. Minneapolis var en gång i tiden världens största mjölproducent. Idag är staden ett affärscentrum och hör till USA:s mest bildade städer. Många utvandrade svenskar hamnade här i krokarna på 1800-talet. En av de mäktigaste var familjen Turnblad, som byggde upp ett tidningsim­perie i den Nya världen. Familjens hus utgör nu en del av fina American Swedish Museum, på Park Avenue i Minneapolis.
Strax utanför Minneapolis ligger lilla byn Scandia, som anses vara den första svenska bosättningen i Minnesota. Här finns idag Gammel­gården Museum som en hyllning till invandrarna.

Minneapolis utgör ett bra avslut på rundresan. Missa inte den skattefria shoppingen på USA:s största varuhus, Mall of America, innan du hoppar på inrikesflyget till Chicago och sedan därifrÙ�n hem till Sverige igen.


Text: Redaktionen • 2014-08-11
RestipsUSA

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top