• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 fina brittiska småöar

  Storbritannien är ju en ö i sig själv. Men glöm inte de brittiska småöarna i det nutida imperiets utkant. Här kan du vandra, fiska, bada, rida – och som vanligt har du sällan längre än ett par steg till närmaste bypub.

  5 fina brittiska småöar
  Shetlandsöarnas mest namnkunniga invånare – shetlandsponnyn!

  Läs också: 10 bästa slotten i Storbritannien

  1. SHETLANDSÖARNA

  Ridning och ale

  Öarna som är utkastade i havet mellan Skottland och Norge skulle ha kunnat ha varit skandinaviskt territorium om inte norrmännen gett bort dem till skotska kungen i bröllopsgåva 1472. Tänk på Skottlands stenhus, karga kullar, dimma och blåst – och dubblera det – där har du Shetlandsöarna. En favoritaktivitet är ridsafari, givetvis på shetlandsponnyer, och att kura in skymningen framför en brasa på ett B&B med en ale från lokala Valhalla Brewery.
  shetland.org

  2. GUERNSEY

  Stränder och ostron

  Granne med Jersey som man delar historia med. Har själv­styre, kallar sig kronbesittning och ingår inte i brittiska kungahuset, vilket manifesteras av att alla telefonhytter och brevlådor ser ut exakt som i Storbritannien men har målats blåa istället för röda. Guernsey har fina sandstränder, många av dem kritvita som om de låg i Karibien. Och givetvis serverar pubarna skaldjur: hummer, havskräftor, räkor, ostron, musslor … Hör skalen krasa!
  visitguernsey.com

  I Saint Peter Port, Guernseys största stad kan du välja och vraka mellan skaldjursrestaurangerna.

  3. JERSEY

  Kläng på klippor

  Att den största av de brittiska kanalöarna, strax utanför Normandie, fortfarande är brittisk är inte så konstigt med tanke på Frankrikes taffliga försök att ta över. Franska invasionen 1781 tog en halvtimme att avstyra. Testa coasteering då du klänger, går, simmar och hoppar på kustklipporna runt ön. Och kom i rätt Jerseystämning med kriminal-tv-serien Bergerac, spelad av en ung John Nettles (sedemera känd som Barnaby i Morden i Midsomer).
  jersey.com

  Fyren La Corbière markerar Jerseys mest sydvästra punkt.

  4. ISLE OF MAN

  Ånglok och hajar

  Vrooom! Kommer du till den lilla ön mitt emellan Storbritannien och Irland i månadsskiftet maj–juni lär du se en och annan motorcykel. Då körs det över 100 år gamla loppet Tourist Trophy då 12 000 motorcyklar vrålar fram på öns vindlande vägar. Det finns förstås stillsammare aktiviteter, som hajskådning, vandringar på bergsryggar med vidunderlig havsutsikt, en tur med ångloket från 1874 eller de hästdragna spårvagnarna i huvudorten Douglas.
  visitisleofman.com

  Vilda kuster och den pittoreska fiskebyn Douglas på Isle of Man.

  5. FALKLANDSÖARNA

  Soliga pingvinöar

  Falkland Islands, säger britten. Islas Malvinas, säger argentinaren. De omstridda öarna utanför Sydamerikas kust, som man krigade om så sent som 1982, åker man knappast till för värmen. Öarna ligger så långt söderut att Antarktisvindar hindrar sommartemperaturen att nå mer än 15 grader. Men solen skiner oftare än i London och här du kan skåda annat än svarta taxibilar, nämligen 770 000 pingviner och drösar med sjölejon och sjöelefanter.
  falklandislands.com

  Rikt djurliv på Falklandsöarna.

  Läs också:

  10 bästa slotten i Storbritannien
  5 brittiska pubar för gourmeter
  Lista: 5 sköna sparesor i Europa

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!