• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Lyon – romantik vid floden Saone

  Lyon är Frankrikes gastronomiska huvudstad, men här finns även historia, kultur och hemliga gångar med gömda arkitekturskatter.

  24 timmar i Lyon – romantik vid floden Saone
  Floden Saone flyter genom Lyon. Till höger skymtar basilikan Fourvière.

  09.00 På kullens topp

  Starta med den imponerande basilikan Fourvière som ståtar på toppen av en av Lyons kullar. Basilikan från 1800-talet inrymmer en mängd vackra utsmyckningar i marmor, mosaik och glas. Utanför Fourvière finns också en av Lyons bästa utsiktsplatser. 

  10.00 Upptäck gömda vrår

  Ta dig nerför kullen till Lyons äldsta stadsdel, Vieux Lyon. Flanera runt på kullerstensgatorna och ge dig sedan i kast med att korsa stadsdelen på tvären genom att använda Lyons "hemliga" passager, så kallade traboules. Traboulerna fungerar som gömda gångar mellan olika gator och byggnader och gömt inuti finns ofta en imponerande arkitektur. Under andra världskriget användes de flitigt av motståndsmän som flydde undan Gestapo. Det finns runt 400 trabouler i Lyon, många är stängda för allmänheten, men några av de mest intressanta finns på adresserna: 54 rue St Jean, 4 rue Juverie och 31 rue de Boeuf. Om dörren är låst, tryck på knappen under kodlåset och dörren öppnas.  

  12.00 Ät på bouchon

  I Vieux Lyon finns en uppsjö restauranger, många med mycket rimliga priser. Satsa på en bouchon – en liten, ofta trång restaurang som serverar traditionell mat från Lyon. Testa till exempel A la Traboule (3 Place de Gouvernement) där du bland annat hittar fiskrätten quenelle och en av de lokala efter-rättsspecialiteterna tarte aux pralines

  Inuti basilikan Fourvière har det inte snålats på detaljerna.

  Inuti basilikan Fourvière har det inte snålats på detaljerna.

  13.00 Motståndsrörelse och film

  Fortsätt nu till museet Centre d'Histo-ire- de la Résistance et de la Dépor-tation (14 Avenue Berthelot), inrymt i det som en gång var Gestapos högkvarter i Lyon. Staden var centrum för den franska motståndsrörelsen under andra världskriget och på museet skildras motståndsmännens kamp, judedeportationen och krigets efterdyningar. Om bions födelsehistoria intresserar mer, satsa istället på Musée Lumière (25 rue du 1er film). Här beskrivs hur bröderna Lumière uppfann filmapparaten som 1895 kunde visa den allra första biofilmen.

  15.00 Kaffepaus

  Slå dig ner på en av uteserveringarna på Place des Terreaux. Torget flankeras av två av Lyons mest storslagna byggnader, stadshuset och konstmuseet, båda byggda på 1600-talet. Mitt på torget finns också Le Fontaine Bartholdi, en stor fontän vars skulptör också ritat Frihetsgudinnan. Beställ en kaffe eller ett
  glas vin och insup atmosfären.

  16.00 I konstkvarteren

  Promenera nu uppför Lyons andra kulle –  Croix Rousse. Stadsdelen, som i över ett århundrade präglades helt av sidenproduktion, är nu ett mecka för dem som älskar vintage, konst, ateljéer och alternativa kaféer. Croix Rousse är liksom Vieux Lyon klassat som världsarv. Starta med vintage-butikerna på rue Réne Leynaud och ta dig sedan uppför Montée de la Grande Côté.

  Ta en kaffe på Place des Terreaux.

  Ta en kaffe på Place des Terreaux.

  19.00 Ta genvägen tillbaka

  Traboules finns även i Croix Rousse och byggdes här för att sidenarbetarna på ett snabbt sätt skulle kunna ta sig ner till stadskärnan för att sälja sitt siden. Gör som sidenarbetarna, gena via 9 Place Colbert, 20 rue Imbert Colomès och 30 rue Burdeau.

  20.00 Middagsdags

  Ät middag på den populära Archange (6 rue Hippolyte Flandrin). Vällagat, vackert presenterat och trevlig personal. Menyerna byts ständigt ut men, om det finns som alternativ, satsa på deras färgglada ankbröst med honungssås och grönsaker. Boka i förväg.

  23.00 Jazznatt

  Avsluta på jazzklubben Bec de jazz (19 rue Burdeau). En härlig dansant klubb med skön musik, mycket hjärta och pratglada människor.

  Sväng förbi Chokola när sötsuget tränger på.

  Missa gärna!

  Andouillette. Korv gjord av inälvor- och tarmar från en gris, den finns på de allra flesta traditionella menyer, men såvida du inte älskar inälvsmat, avstå.

  Missa inte!

  Chokola. Många är chokladbutikerna i Lyon, men Chokola (3 rue d'Austerlitz) är något extra. Choklad rinner längs med ena väggen, den ena fantasifulla chokladkreationen efter den andra finns uppställd i affären och längst in pågår produktionen för fullt. Ett måste för chokladälskare.  

  Text: Karolina Lek

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!