• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Louisiana: Roadtrip mot Söderns hjärta

  Vagabonds USA-fantast Fredrik Brändström begav sig längst ner i den djupaste Södern för att utforska en av landets mest säregna delstater. Välkommen till Louisiana, Bienvenue en Louisiane!

  Louisiana: Roadtrip mot Söderns hjärta
  Träskfeber i Louisiana. Foto: Johan Marklund.

  Solen står lågt på himlen och vattnet är alldeles stilla när vi ger oss ut på träsket. Svävarens öronbedövande bröl skär sig abrupt mot den pastorala idyllen som omger oss. Plötsligt sänker båtföraren Mark farten och vi smyger oss långsamt, långsamt in mellan trädstammarna. 

  En ny värld uppenbarar sig. Dränkta träd avspeglar sig i det mörka vattnet likt en John Bauer-målning. Spöklika draperier av spansk mossa dinglar från grenarna. Det ser ut som en naturkatastrof har svept genom området men platsen är inte död. Tvärtom.

  När Mark stänger av båtmotorn hörs plötsligt skogens alla ljud helt tydligt. Rödaxlade hökar skriker från ett bo uppe i en trädkrona. Små färgglada hägrar flaxar iväg. Plötsligt – en pisksnärt vid sidan av båten. Bland några grenar simmar en alligator bort. Jag sitter som fastklistrad i min fåtölj på svävaren, med ett barnsligt leende på läpparna. Atchafalayaträsket, USA:s största våtmarksområde, är en av de märkligaste platser jag varit på.

  Folkskygg? I Louisianas träsk slipper du stökiga grannar.

  Folkskygg? I Louisianas träsk slipper du stökiga grannar.

  Jag har länge längtat efter att se Louisianas träskom­råden. Kanske började det med filmen Beast of a Southern Wild, en skruvad undergångssaga som skildrar en grupp människor i utkanten av samhället som lever på husbåtar vid Louisianas kust. Hyllade tv-serien True Detectives frossande i hotfulla träsklandskap kanske verkade avstötande på vissa, men för mig blev längtan till den djupaste Södern bara svårare.

  Juvelen i delstatens krona är förstås New Orleans, få reser till Louisiana utan att besöka en av USA:s främsta kulturstäder. Inte heller vi. Men efter ett par sköna dagar i the big easy så känner vi oss manade att möta resten av Louisiana, den del som betydligt färre turister ger sig tid att se.

  Breda motorvägar för oss via New Orleans förorter förbi delstatens huvudstad Baton Rouge, där Mississippi­floden kantas av oljeraffinaderier, pipelines och stora tankfartyg. Färden fortsätter, kilometer efter kilometer över vattenfyllda träsk. 

  Alligatorerna är mästare på att ligga lågt och bara smälta in i omgivningen

  Alligatorerna är mästare på att ligga lågt och bara smälta in i omgivningen

  Så småningom blir vägarna smalare. Gröna sockerrörsfält breder ut sig i det platta landskapet. Kyrkogårdar med kryptor på marken likt stora vita badkar av sten, allt enligt Louisianas tradition att inte begrava sina döda i jorden, en sedvänja som introducerades av fransmännen under kolonialtiden och som också hindrar liken att flyta iväg vid översvämningar. Pampiga rikemanshus med fontäner och alléer blandas med enkla träkåkar med stora pickup trucks parkerade på uppfarten. Vi är i hjärtat av Acadiana, också känt som Cajun Country.

  Reportaget fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!