Mysteriet med hur egypterna kunde bygga pyramiderna för hand är nu löst, enligt en ny forskningsrapport. Foto: Thinkstock

Egypten

Pyramidernas gåta löst

Gåtan om hur Egyptens pyramider byggdes kan vara löst. Amerikanska forskare tror att de många ton tunga stenblocken försågs med stockar så att de kunde rullas fram som tolvhörningar.

Text: Per J Andersson • 2014-09-01

Pyramiderna vid Giza utanför Kairo som klassade som världsarv av Unesco 1979 är en av världens mest besökta sevärdeheter. Alla som en gång stått i sanden nedanför dem och titta upp har ställt sig frgan: hur gjorde de? Pyramiderna som byggdes under en period på knappt 100 år cirka 2 500 år före Kristus består ju av 25 miljoner ton kalkstensblock.

Varje pyramidblock väger 2,5 ton, de tyngsta kan väga mycket mer. Hur flera miljoner sådana kunde flyttas ens några kilometer i det tempot som krävs har varit en olöst fråga, med många mer eller mindre fantasifulla lösningsförslag.

I veckan presenterade fysikern Joseph West och hans kolleger vid Indiana State University i USA en teori som kan ge svar på den flera tusen år gamla frågan om hur de gjorde. Svaret: egyptierna måste ha fäst trästockar på fyra av blockens sidor och rullat dem, rapporterar DN.se.

Tre trästockar surras fast på vardera fyra sidor i blockets tänkta färdriktning. Med rätt diameter på stockarna blir konstruktionen då en liksidig tolvhörning och förhållandevis lätt att flytta med mänsklig kraft.

Tidigare forskare har lanserat en liknande hypotes, men då med större trästockar som delas på längden och surras fast på byggblockens sidor så att de bildar en cylinderform. Men den rullfriktionen skulle skada underlaget mer och kräva mer omfattande vägunderhåll. Som stöd för sin teori nämner West att den ideala diametern för trästockarna i tolvhörningsmodellen är precis 30 centimeter – alltså samma storlek som på de  egyptiska fartygens master.


Text: Per J Andersson • 2014-09-01
EgyptenNyhet

Scroll to Top