Annons
Annons
Intervju med Victoria P Henry

Vagabond pratar med Victoria Pettersson Henry – grundare av klädmärket Henry Rude som skapas tillsammans med skräddare i Ghana och Burkina Faso. Foto: Victoria Pettersson Henry

Ghana

Från Sverige till Ghana – en färgsprakande resa

Vagabond möter designern och den kreativa nomaden Victoria Pettersson Henry som tar oss till Ghanas livliga marknadsplatser och berättar om den färgsprakande resan med klädmärket Henry Rude.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-28 Uppdaterad 2023-04-20

En gråmulen dag i Malmö – sväng förbi gemytliga S:t Knuts torg upp på Mäster Danielsgatan. Lämna hundra nyanser av vintergrått bakom dig och kliv in på det grönmålade golvet i Veya Studio och botanisera bland fantastiska mönster, hantverk och accessoarer från världens alla hörn.

Det är genom resor, möten med lokalbefolkning, skräddare och myllrande marknadsplatser som butikens ägare Victoria Pettersson Henry kommit att sätta färg på omgivningen.

Victoria Pettersson Henry har grundat klädmärket Henry Rude. Foto: Marta Miklinska

Victoria kan bäst beskrivas som en kreativ nomad. Född i Linköping, men med en stark längtan att lämna Sverige efter gymnasiet. Under sina år på resande fot har hon bland annat bott i Barcelona, London, ett kloster i Frankrike, haft praktik i New York och studerade italienska i Rom – mitt under brinnande pandemi.

– Jag kom till Italien sex veckor innan pandemin. Jag hade kunnat resa hem, som många andra studenter, men valde att stanna kvar. Jobbade på distans på förmiddagarna och hade lektioner på eftermiddagarna, så jag höll mig sysselsatt, säger Victoria.

Det var tufft att isoleras, men när karantän lättade upplevde hon något extraordinärt. Ett Rom utan turister.

– Det kommer kanske aldrig hända igen. Jag åkte direkt till platser som Colosseum och Fontana di Trevi och det var inte en enda människa där. Så häftigt! Rom är redan vackert, men när man ser den utan alla turister blir den som en helt annan stad.

Hennes stora intresse, som idag blivit hennes huvudsakliga yrke, är mode och design, vilket till stor del styrt hennes resor. Länder och städer med livliga marknadsplatser och lokala konstnärer och hantverkare är hennes favoritplatser. Efter en praktik i New York registrerade hon sitt företag hemma i Sverige – året var 2013 och det blev startskottet för det färgsprakande klädmärket Henry Rude.

Inspirationen, designen och produkterna kommer mestadels från Ghana och Burkina Faso. Två länder dit Victoria rest mycket de senaste åren.

Läs mer: Ta del av Victorias bästa tips i Ghana!

Din första resa till Ghana var med din pappa som besökte en vän, vilka intryck fick du under den första resan?

– Innan hade jag mest rest i Europa, Sydostasien och Nordamerika. I Ghana var det mycket färg, mönster, musik, dans och lite kaos, men på ett härligt sätt. Marknaderna var fulla av liv, det var mycket trafik och det var varmt – ja, det var helt enkelt mycket intryck på en gång. Men jag kände mig fri och inspirerad.

Hennes allra första kollektion skapade hon några år tidigare i Portugal, men redan där föll hon för de västafrikanska bomullstygerna och wax prints – en speciell tryckteknik som påminner om handtryckt batik.

– När jag startade Henry Rude ville jag få in mer färg i det skandinaviska modet, som just då var väldigt svart, grått och vitt. Jag har ju också mycket svart och vitt, men jag tyckte att det skulle vara kul att få in lite mer färg i designen.

Victoria föredrar en kort och transparent produktionskedja. Foto: Victoria Pettersson Henry

Färgerna och mönstren på de lokala marknaderna i huvudstaden Accra, och andra delar av landet, inspirerade Victoria och redan på första resan till Ghana skapade hon en kollektion. Idag jobbar hon fortfarande med samma skräddare.

Hon föredrar den korta vägen mellan idé och produkt. Att välja tyg på en lokal marknad, ta tyget till en skräddare och sy upp ett provex gör henne inspirerad och kreativ. Att känna till hela eller större delen av produktionskedjan är viktigt för Victoria.

– Det är en stor anledning till varför jag producerar som jag gör! Jag träffar mina producenter, interagerar med dem, vi lär oss av varandra och utvecklas tillsammans. De är en jättestor del av märket. Jag hade ju aldrig kunnat göra det jag gör utan dem. Dessutom känns det bra att kunna berätta för mina kunder vart och av vem sakerna blivit producerade.

– Men det har absolut inte varit lätt, det har varit en lång väg av trial and error, men vi har utvecklats tillsammans och hittat ett sätt att jobba på, och jag har tagit in nya mönsterkonstruktörer att jobba med. Det har varit en process!

Henry Rude skapas i samarbete med skräddare i Ghana och Burkina Faso. Foto: Victoria Pettersson Henry

I början valde hon något starka färger vilket var svårsålt hemma i Sverige. Genom att experimentera med färgerna blå och grönt gick det bättre. Men det var genom produktionen av väskor som Henry Rude verkligen tog fart.

– Folk var inte helt redo att anamma så mycket färg på kläderna och då testade vi med väskor när jag var i Burkino Faso. Det är lättare att sälja väskor, man behöver inte prova dem på samma sätt och det är inte ett lika stort åtagande om man bara vill ha lite färg och mönster.

Första gången Victoria besökte Ghanas grannland Burkina Faso var 2016. Hennes dåvarande pojkvän, som idag är produktionsassistent och syr de flesta väskorna för Henry Rude, är från Burkina Faso och visade henne runt.

– Det är ett mycket fattigt land men otroligt kulturrikt. Det finns mycket traditionellt hantverk; de väver mycket, gör brons-, mässings- och träskulpturer. Mitt ex kom från en traditionell musikerfamilj och det fick jag också en inblick i.

Victoria reser mycket själv och tycker om att göra det, men i Burkina Faso är det lite mer svårnavigerat.

– I Ghana är det inget problem, där känner jag mig mycket mer självständig, men i Burkina Faso hade det varit svårt med alla olika språk och transportsätt – det har varit värdefullt att få lära känna landet genom honom.

Även då, när Victoria besökte Burkina Faso, avrådde Utrikesdepartementet från att resa till vissa gränsområden – idag avråder man från alla resor till landet. Oroligheterna har nått större delar av landet och nyligen pausade den medicinska hjälporganisationen Läkare utan Gränsen sin verksamhet i landet efter att två medarbetare mördats.

På grund av oroligheterna har Victorias resor till Burkina Faso blivit färre, men till Ghana reser hon åtminstone en till två gånger per år.

– I början var jag där i flera månader, men nu för tiden är jag där några veckor och då blir det intensivt.

En månad som kan vara extra intensiv är december. Då har det blivit något av en tradition för diasporan att återförenas i Ghana. 2019 lanserades kampanjen ”Year of Return” för att uppmärksamma den transatlantiska slavhandeln, samtidigt var det omkring 400 år sedan de första slavarna tvingades iland i Jamestown, Virginia.

Victoria tillhör diasporan genom sina jamaicanska rötter på sin pappas sida.

– Det var många som kom från Västafrika till Jamaica för flera generationer sedan, och många jamaicaner är idag bosatta i Ghana. Jag var där i december 2019, men nu åker jag inte dit den månaden – det är jättehärligt med mycket festligheter, konstutställningar och kändisar som kommer dit, men jag måste jobba så december är ingen bra månad för mig att resa dit.

Tillbaka på Veya Studio i Malmö där västafrikanska wax prints möter Malmös hipsterkultur – sedan 2022 driver Victoria verksamheten på egen hand.

Här säljer hon kläder och accessoarer från Henry Rude, men också design och inredning från andra märken och kreatörer som hon fastnat för. Hon köper även in en del hantverk från sina resor till ibland annat Ghana, Burkina Faso, Italien, Marocko och Bali – alltifrån keramik och emalj till väskor, prints, tvålar, ljus och korgar.

– Det känns verkligen som ett ”Malmö-märke”. Även om jag har kunder i hela Sverige identifierar jag mig med Malmö. Det är här jag från och till bott de senaste 13 åren. Det är kul att se folk på stan som går runt med väskor, kläder och accessoarer från butiken.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-28
GhanaIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen