Annons
Annons
En liten bergsby i Fontainhas, Kap Verde, inklämd mellan bergsmassivens gröna klippor. Foto: GettyImages

En liten bergsby i Fontainhas, Kap Verde, inklämd mellan bergsmassivens gröna klippor. Foto: GettyImages

Kap Verde

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar

Bortom turistön Sals sanddyner hägrar vulkanöar med branta raviner, vindlande vandringsleder och gröna dalar. Följ med till São Vicente och Santo Antão – ett vackrare och vildare Kap Verde.

Text: Johanna Jackson • 2020-06-16 Uppdaterad 2021-10-05

Vid torget i den lilla byn Chã de Igreja, på Afrikas västligaste bebodda ö Santo Antão. Två äldre herrar med slitna sandaler har slagit sig ner i skuggan av ett träd, helt absorberade i en omgång ouri, ett urgammalt strategispel med kulor. Runt omkring står nyfikna män som hoppas på att bli inbjudna till spelet, andra verkar nöjda med att bara titta på. Bakom dem ståtar en kuliss av slitna husfasader i regnbågens alla färger.

Längre bort, framför byns nymålade kyrka där det hålls skollektioner under bar himmel på vardagarna, sitter en vacker gammal dam utan tänder i huckle. Tillbakalutad på en vit plaststol betraktar hon torglivet och tuggar stillsamt på köttet från en apbrödsfrukt. Ölen som står uppställda på det blå träbordet­­ framför oss kostar 10 kronor flaskan. Ölet är ljummet men smakar gott efter dagens strapatser.

Resans andra vandringsdag är avklarad på Santo Antão. På den kullerstenslagda kustvägen som ledde hit kunde vi skymta orten Ponta do Sol med jämna mellanrum i takt med klippornas ­böljande dans in och ut i havet. Fötter värker. Solbränd hud stramar och inklämda tår bultar. Sista kilometern vaggade jag fram som en 75-årig cowboy med gikt.

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Grönast och vackrast är Ù�arna efter september, då regnsäsongen är över. Foto: GettyImages
Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Paus i skuggan av sockerrören. Foto: Johanna Jackson

Klockan har slagit fem och den tandlösa damen går in. Någon drar fram en högtalare som fyller den klara luften med zouk och inhemsk ­funaná, rytmiska toner med rötter i Karibien och öarnas befolkning av ättlingar till afrikanska slavar. Intill männen som spelar kula sitter en man med mjölkvita ögon som inte längre ser och nickar i takt med musiken. Klockan sju går solen ner och stjärnor tänds en efter en. 

– Jag visste nog inte riktigt vad jag gett mig in på, men med lite Voltaren ska det nog fungera att vandra imorgon igen, säger Stefan Lisinski, en av medresenärerna som har börjat få känningar i ett av knäna. 

Han är den fjärde medlemmen i vår lilla vandringskvartett och beslöt sig för att fira sin nyfunna status som pensionär med resan. Att den skulle gå till den vulkaniska önationen som ligger drygt 60 mil utanför kusten av Senegal var mest en slump. 

– Nej, jag hade nog inte läst på så mycket om landet innan, men ville testa mina gränser med en vandringsresa. Och så jag anade att det skulle vara väldigt vackert. 

Med oss finns även vandringsentusiasten Katarina, jag själv såklart och vår guide Johan – en långbent stockholmare med bred småländska som ordnar vandringsresor till landet som en bisyssla. Det är hans sjunde resa till öarna.

– Jag fastnade för Kap Verde för att det är lite ”Afrika light”. Det är säkert, har bra klimat och alla är väldigt vänliga. Man kan kombinera storstad med bad och relativt turistfria vandringsleder. Perfekt för den som vill vara lite lagom äventyrlig. 

– Och sedan finns det knappt några myggor.

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Vandring genom grönskande landskap. Foto: Johanna Jackson
Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Souvenirer längs stigen. Foto: Johanna Jackson

Några dagar tidigare. Skallen från Mindelos gatuhundar väcker mig i gryningen. Mindelo, på grannön São Vicente, är en riktig stad med ett universitet, ett par museer, ståtliga paradgator med koloniala fasader och en betydelsefull hamn som tar emot alltifrån forskningsexpeditioner och kryssningsbåtar till handelsfartyg och transatlantiska seglare. Staden är den näst största i Kap Verde och känd som landets huvudfäste för musik och kultur.  

Efter ett snabbt morgondopp på den vackra stadsstranden Praia da Laginha sätter jag riktning mot marknaden vid torget Praca Estrella. Här smyckas de små vita marknadsbåsen med blåvita kakelmålningar av historiska skildringar. Till salu finns elektronik och diverse hantverksföremål, granna mönstrade klänningar i vaxtryck och grimaserande masker från Västafrika. 

Vid Mindelos kopia av Lissabons Torre de Belém viker jag av på en sidogata och fastnar för en port med lekfulla bokstäver på. Innanför skymtar en stor skulptur som föreställer ett förvridet ansiktsbeklätt träd som hämtat från en Dalí-målning.  

– Bom dia! Kom in för all del. 

Hermes dei Rei torkar svetten ur pannan och fyrar av ett stort leende som sprider sig i hela ansiktet. Han är en av en handfull konstnärer som arbetar i det kreativa konstnärskollektivet Quintal das artes. Bakom en muralmålning av den afrikanske vänsterpolitikern AmÙ?lcar Cabral, en av huvudfigurerna i den antikoloniala frihetsrörelsen som kulminerade i att landet blev självständigt från Portugal 1975, visar Hermes mig in i sin studio där han gör alltifrån stora skulpturer till den årliga karnevalen till små souvenirer som säljs till förbipasserande turister. Hermes är en av många som lämnade Kap Verde på 1990-talet. Efter två decennier i Italien återvände han till São Vicente.

– Livet var för stressigt i Rom. Här är vardagen friare och mer avslappnad. Visst har vi våra problem med arbetslöshet, men för konstnärer är det enkelt att försörja sig. São Vicente är en ö av konst och kultur, det finns alltid en festival som behöver dekorationer eller ett firande som behöver utsmyckningar, säger han.

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Amílcar Cabral – omtyckt ledare och nationalsymbol. Foto: Johanna Jackson

En annan som återvänt till Kap Verde är den svenske pensionären Per Tamm. Han kom hit första gången på 1970-talet då landet fortfarande var en enpartistat, då den rytmiska musikstilen funaná, som ansetts rebellisk och förbjudits av tidigare kolonisatörer fick en renässans på stadens gator och man fortfarande kallade varandra för kamrat. Då arbetade han för Rädda barnen med målet att bygga upp mödravårdscentraler i landet. Efter att ha jobbat med olika projekt ute i världen beslöt han sig till sist för att slå sig till ro på Kap Verde. 

– Jag gillar att landet har en fot i Europa, eftersom det går direktflyg till kontinenten. Dessutom är människor väldigt vänliga. Det är lätt att få vänner.

Just nu sitter vi i hans hus tillika restaurang i den lilla orten Santo Pedro. Inte långt härifrån landar flygplan som nästan snuddar stranden på den nybyggda flygplatsen Cesária Évora, namngiven efter den kända barfotasångerskan som ­under sin ungdom sjöng för småslantar på Mindelos bakgator men kom att bli hyllad i hela världen för sin tolkning av den kapverdiska musikstilen ­morna. Idag hälsar hon besökare välkomna i form av en stor bronsstaty utanför terminalen. 

När Per först byggde sitt hus på stranden fanns det inte en enda byggnad i sikte. Nu skyms Pers tidigare havsutsikt av en stor hotellanläggning. 

– Och det finns planer på att bygga åtta nya lyxvillor med pool i bergen, säger Per. 

Men han har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige. 

– Nej. När man bott utomlands så länge blir man bortskämd med det sköna klimatet och solen. 

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
”Livet var för stressigt i Rom. Här är vardagen friare och mer avslappnad”, säger Hermes dei Rei. Foto: Johanna Jackson
Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Omfamnad av Vale do Paúl, Kap Verdes vackraste dal. Foto: Johanna Jackson

Tillbaka på Santo Antão. I den livliga färjehamnen trängs hetsiga taxiägare på rad. Torkan är ­påtaglig och dammet ligger som en hinna på marken. Bortom sundet i horisonten krymper konturerna av São Vicente i takt med att vi åker längre in genom det nakna månlandskapet. 

Några getter här och ett par stubbiga akaciabuskar där. Annars är naturen tom. Vår färd går på snäva vägar i riktning uppåt. När vi kliver ur taxin vid kanten av Covakratern befinner vi oss på 1 500 meters höjd över havet. Synerna som uppenbarar sig för oss de följande timmarna är bland de vackraste jag bevittnat i hela mitt liv. 

Vandringsstigen är först relativt enkel och går längs med kanten på den gröna kratern, en prunkande skål fylld med betande kor, brandgula eldkronor, tamarindträd och bananpalmer. Som en dold oas. Ett Shangri-La som så många turister till Kap Verde går miste om. 

Så småningom börjar leden stiga uppåt och snart blir det riktigt brant. Vi har solen i ryggen när vi når bergspasset på andra sidan kratern. Nedanför oss väntar Atlanten och dalsänkan Vale do PaÙ?l. Halvvägs och knappt synligt syns det lilla samhället Chã de Manuel dos Santos, där vi ska äta lunch. Lyssnar man noggrant hör man rytmiska toner nedifrån dalen stiga upp i atmo­sfären, upplösta i vindens susande och det svaga knastret från gruset. 

Stigen som går ner från bergskammen sicksackar sig vasst genom terrängen, och efter varje kurva känns det lite mer i låren. Vi säger hej till getter som vilar på klippavsatser omringade av väldoftande papayaträd och önskar bom dia och boa tarde till bönder nedsjunkna med händerna i små majs- och ­potatisodlingar. 

Ju längre ner vi tar oss verkar färgerna bli ännu mer mättade. Snart omges vi av ett hav av ­ståtliga sockerrör med vita vip­por på toppen som vajar svagt i vinden. Branta berg åt tre väderstreck. ­Flera hundra meter ovanför oss klamrar sig agaveväxter fast på bergsväggarna. Musiken från byn växer starkare. 

När vi slår oss ner under lunchrestaurangens svala tak av sockerrör har vi knatat fram över 1 200 höjdmeter och 13 kilometer.  I den blommande fruktträdgården utanför surrar blåsvarta insekter stora som femkronor. 

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Rusningstid på Santo Antão. Foto: Johanna Jackson

Tredje dagen på tur. De smaragdgröna terrasserna och de djupa dalarna har bytts ut mot en ­kustvandring med brungrå berg med blygsam växtlighet. I timmar vandrar vi ut och in längs med kusten. Vi möter en bonde som vallar sina kor till ett grunt vattenfall i berget och två flickor som snabbt pinnar förbi på lätta fötter. 

Ryggsäcken verkar ha lagt på sig några extra ton och musklerna i vaderna känns som ett ­enda stort blåmärke. Solen gassar. Svetten lackar. ­Magen kurrar. Det finns inte en bit skugga eller strandrestaurang på flera kilometer. I mina tankar börjar en teori om att alla vandrare i hemlighet är masochister sakta formas. Var är nöjet? Men sedan förstår jag. I alla fall på mitt eget personliga vis. 

Det är inte främst vandringen i sig som är den största behållningen, utan det är delmålen som är målet. De korta stunderna av respit när man kommit fram och har bedriften och milen bakom sig. Det är då känslan av välbefinnande är som starkast. Njutningen av vila i kontrast mot ansträngningen som krävdes för att ta sig fram.  

Det är just därför den ljumma ölen på det blå träbordet i Chã de Igreja smakar så gott som den gör.

Läs guiden på nästa sida!

Resa hit & runt

  • Guiden är skriven före Coronapandemin och förändringar i reserutter kan ha skett sedan dess!

Charter med Ving, TUI och Apollo till Sal eller Boa Vista innan coronakrisen. Därefter flyg till São Vicente med Binter Canarias. Mellan São Vicente och Santo Antão går också dagliga färjor. Reguljärt går det även att flyga till São Vicente med TAP Air via Lissabon.

Taxiresor är generellt billigt, men det kan vara värt att förhandla om priset i förväg, särskilt om du ska åka längre resor. På avlägsna platser kan det vara svårt att få tag på taxi, därför kan det vara bra att ordna transport på förhand. 

Ännu billigare är delad taxibuss, så kallad alguer, dock inte att rekommendera om du har bråttom eftersom chauffören plockar upp folk på vägen. I både Mindelo och Santa Maria går lokala bussar, men städerna är små och lätta att ta sig runt i med fots. 

Cykeluthyrning finns på Boa Vista och Sal. 

Färja mellan São Vicente och Santo Antão går fyra gånger om dagen, tidigt på morgonen och tidig eftermiddag. Biljetter köps i färjeterminalen, helst en dag i förväg. Enkelväg kostar 800 escudos, motsvarande ca 80 kr. På capeverdeislands.org/ferry finns info om färjetider.

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Vale do Paúl. Vindlande vägar och svindlande vyer. Foto: GettyImages

Äta & dricka

Man åker inte till Kap Verde för matens skull. Variationen på öarna är liten, och basfödan består av fisk, ris och böngrytan cachupa. Många vandrarhem erbjuder picknick till vandringen. På turistställen finns pizza, hamburgare och pommes frites, annars är det mest det kapverdiska köket som gäller. Hummer och varianter av bacalao är vanligt att se på de lite finare restaurangerna. Missa inte att prova vin från Fogo och den inhemska och etanoldoftande sockerrörsspriten grouge, antingen ren eller som ingrediens i en Caipirinha eller Mojito. Även ponche – sötad och smaksatt grouge – är värd att testa. 

Chez Loutcha. Ligger i fiskebyn Calhau och erbjuder kapverdisk buffé och dansuppvisning varje söndag. Gratis transfer från Mindelo. 

Bar-Bistro Sto André. Per Tamms restaurang vid stranden i San Pedro. ”Så bra så att öns borgmästare brukar ha officiella middagar här”, enligt snacket på byn. Ett av få ställen med en särskild vegetarisk meny. Vegosar kan dock vilja undvika lördagar – då bjuder huset på fest med grillad spädgris.

Pub Art. Mindelos enda sushi, som drivs av en pratglad italienare. Har även generös cocktaillista. 

La Bodeguita de Mindelo. Mindelos skönaste sunkbar, där väggar och tak är nedklottrade med signaturer och tavlor på diverse vänsterinriktade frihetskämpar.

Marina Mindelo Club. Flytande bar och restaurang i marinan som är en favorit bland långseglarna. Härlig atmosfär med livemusik många kvällar i veckan. Finns även tapas för den som är småhungrig. 

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Stilla natt i Mindelo. Foto: Johanna Jackson

Boende

Casa Branca, Mindelo, São Vicente. Ekovänligt och modernt hotell som liknar ett stort vitt segel vid cornichen i centrala Mindelo. Här finns en gemensam uteplats med sköna sittgrupper, och vissa av rummen har rymliga­ balkonger eller terrasser. Hotellet erbjuder även biluthyrning. Dubbelrum från 1 200 kr.  

Kasa d’Igreja, Cha de Igreja, Santo Antão. Ekologisk lyxcamping som drivs av en excentrisk fransyska. Saknar varmt vatten men väger upp för det genom de charmiga omgivningarna. Mysiga tält omges av ekologiska odlingar vid foten av ett berg. Ett av få hotell på ön med pool. Bokas på Airbnb eller andra bokningssidor. Pris från 470 kr per natt. 

Casa Cavoquinho, Vale do Paúl, Santo Antão. Modernt bed and breakfast i Santo Antãos vackraste dal. Skön veranda med magisk utsikt. Erbjuder frukost och vegetarisk picknick och kan hjälpa till att ordna transport till och från färjan. Dubbelrum från 500 kr.

Vandring

Lederna på öarna São Vicente och Santo Antão, som har vackrast natur, är tyvärr dåligt utmärkta. På vissa sträckor, där det inte finns många villovägar, går det dock att vandra på egen hand. På flygplatsen och i färjeterminalen kan du köpa vandringskartor på engelska. 

Världens resorVandra Mera och Prima Travel anordnar gruppresor med vandring i allt mellan 7 och 14 dagar. Vi åkte med Kap Verde resor.

Vi flög först charter till Sal, sedan inrikesflyg med Binter Canarias till São Vicente, sedan färja till Santo Antão. Då hann vi med tre vandringsdagar på Santo Antão och en på São Vicente, där vi vandrande mellan Calhau och Baía das Gatas på en nästan öde sandstrand. Dessutom hade vi två nätter i Sal och en och en halv dag för att utforska Mindelo. 

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Vandring på Kap Verde bjuder på undersköna utsikter. Foto: GettyImages

Kap Verdes öar i korthet

Kap Verde utgörs av tio större öar och fem holmar, varav nio av öarna är bebodda. Platta och sandiga Sal och Boa Vista har vackra stränder och är de öar som är mest välbesökta av turister och charterarrangörer, men de erbjuder inte mycket att göra för den aktiva resenären, som inte nöjer sig med att ligga vid poolen.

São Vicente bjuder på kulturliv i staden Mindelo och en del vandringsleder, både uppe i bergen och längs med kusten, förbi tomma sandstränder som Praia Grande – dessa är dock inte alls lika spektakulära som på Santo Antão. Men på Santo Antão finns det inte lika många badchanser, stränderna är vackra men förrädiska på grund av höga vågor och starka strömmar. Även den svarta vulkanön Fogo, väster om huvudön Santiago, har vackra vandringsleder.

Kap Verde – vandring på Afrikas gröna öar
Karta till Kap Verde!

7 av världens mest avlägsna öar

Världens bästa öar – vi korar våra 25 favoriter

Vagabonds drömresa – 7 veckors roadtrip i södra Afrika


Text: Johanna Jackson • 2020-06-16
Kap VerdeRestipsAktiv semesterGuideReportageVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen