Foto: Sara pettersson

Foto: Sara pettersson

Marocko

24 timmar i Marrakech

Hoppa mellan myllrande gränder och rofyllda oaser i Marockos magnifika marknadsstad!

Text: Sara Pettersson • 2010-06-16

08.00 Frukost

Börja dagen med en frukost på restaurang al Fassia (Route de Ouarzazate). Ät beghrir, marockanska luftiga pannkakor som serveras med honung med kaktussmak. Njut av utsikten av Atlasbergen vid horisonten.

10.00 Svalkande grönska

Promenera till Majorelles trädgård. Parken byggdes i slutet av 1940-talet av målaren Jacques Majorelle och ägdes av Yves Saint-Laurent fram till hans död 2008. Trädgården är en oas med grönskande växter och svalkande fontäner. Färgskalan på hus, krukor och gångar går i
bländande klarblå. Bredvid trädgården ligger också ett museum med islamisk konst.

11.30 Konster på torg

Ta en taxi in till det myllrande torget Djemaa el-Fna. Här samlas ormtjusare, musiker, akrobater och tama apor för att visa upp sina konster för betalande turister. Köp ett glas färskpressad juice i någon av alla vagnar som står utplacerade på torget och titta på folklivet.

24 timmar i Marrakech
Marockos orangefärgade solar.

12.00 Marockansk lunch

Stilla hungern med en lunch på Chez Chegrouni som ligger precis vid torgets nordvästra hörn. Från den stora balkongen har man perfekt utsikt över alla händelser
på torget. Beställ Marockos nationalrätt couscous till­sammans med tagine som serveras ur den koniska lergrytan med samma namn. Välj mellan lamm, fågel eller fisk som tilllagas tillsammans med kryddor som kanel och saffran.

13.00 Pruta i gränderna

Kasta dig in i de svindlande gränderna i medinan som ligger runt torget. Pruta på handgjorda mattor, regn­bågs­färgade krukor, kryddor, orien­taliska lampor och piratkopierade tröjor och skor. GrÙ?nderna är många och trånga och du går garanterat vilse.

24 timmar i Marrakech14.00 Hög minaret

När du känner dig som mest bortkommen, kolla upp mot himlen efter den 70 meter höga minareten Koutoubia och styr dina steg dit. Mina­reten byggdes på 1100-talet och än idag tillåts ingen annan byggnad i staden att vara högre än denna. Tyvärr får bara muslimer gå in i minareten, men runt den ligger en liten trädgård som ger skön svalka och vila.

15.00 Tvätta dig ren

Ta en taxi till ett av Marrakech hammam, badhus. Ett av de mest berömda i staden är Dar el-Bacha (20 rue Fatima Zohra). I ångrummet, som har en fantastisk takhöjd på sex meter, masseras du hårt på det ljumma stengolvet. En massage och tvätt kostar unge­fär 60 kronor per person. Separata tider för män och kvinnor.

16.30 Lyxigt palats

Renare än någonsin passar det med ett besök på ett riktigt palats. Bahiapalatset byggdes i slutet av 1800-talet till visiren Ba Ahmed Si Moussa och hans fyra fruar och 24 konkubiner. Rummen är rikligt dekorerade med mosaik och de förgyllda taken lyser praktfullt.

18.00 Fynda lampor

Promenera till de närliggande gamla judiska kvarteren Mellah. Området är idag mest befolkat av muslimer men det finns en aktiv synagoga. Historiskt sett var judarna i Marrakech framstående guldsmeder och plåtslagare och på Place des Ferblantiers kan du fynda lampor och ljuslyktor direkt från hantverkarna.

20.00 Ät orm

Återvänd till torget Djemaa el-Fna som har förvandlats till ett gigantiskt ångande kök. Apelsinförsäljarna är så här dags utbytta mot portabla matkök som täcker hela torget. Röken från kolgrillarna sveper över torget och här kan du prova på läckerheter som rökt orm, snäckor eller kokt gethuvud men också helt vanliga grillspett med nöt- eller lammkött.

21.00 Skåla med kändisar

Ta en taxi till lyxiga hotellet La Mamounia och sätt dig på Churchill Bar. Förutom Churchill har kändisar som Edith Piaf, Charlie Chaplin, Nelson Mandela och Rolling Stones tagit sig ett glas här. Har du tur får du sällskap av högt uppsatta europeiska politiker eller filmstjärnor.

23.00 Fest och dans

Åk vidare till Palais Jad Mahal (10 rue Haroune Erracid) och dansa hela natten lång till coverbandet som bjuder på åttiotalsklassiker. http://www.jad-mahal.com.

Missa inte – De vita storkarna

Den röda stadsmuren som går runt stadens medina är svår att missa. Men glöm inte att kolla upp mot himlen. På murens södra delar har stora vita storkar byggt bo. På rad sitter de i sina bon och spanar ut över staden.

Missa gärna – Dyra foton

På torget Djemaa el-Fna står personer med tama apor i kedjor. Ägarna lurar turister att fotograferas tillsammans med aporna på armen, för att sedan pressa dem på mycket pengar.


Text: Sara Pettersson • 2010-06-16
MarockoRestipsMarrakech

Scroll to Top