Foto: Jeppe Klockareson

Foto: Jeppe Klockareson

Restips

Elefanten som somnade

Jeppe Klockarensons fortsätter rapportera från Selatireservatet i Sydafrika. Idag berättar han om hur de fångar en hormonstinn elefant för att sterilisera honom.

Text: Redaktionen • 2011-05-06

Temperaturen har gått ner en del de senaste dagarna vilket inneburit lite bättre sömn i den varma dunsäcken. Det hjälper sannerligen till en hel del och nu känns det ju nästan helt ok att kravla sig ner dit på kvällarna.

Det bör väl tilläggas att även de långa och händelserika dagarna bidrar till att sömnen kommer snabbt på kvällarna. Varje dag innebär något nytt och osedvanligt i form av ny kunskap och upplevelser.
Nätterna fylls av läten av alla de sorter och vid det här laget vet jag att vi verkligen befinner oss I det vilda. Under nätterna sedan senaste inlägget, så har vi haft både elefanter, lejon och hyenor inne på området för att inte tala om impalor, ormar och den ökända och oberäkneliga Honey Badgern. Allt detta blandat med en del tunga regn som är lite ovanligt för denna säsong med tanke på att vi är på väg mot vintern.

Elefanten som somnade

Så sent som i lördags drog det in ett oväder med starka vindar och ett tungt och långt regn. Oturligt nog så blåste regnskyddet undan och man vaknade ännu en gång upp med en blöt sovsäck. Men det tar man ganska enkelt som en del i det hela.
Kursen har tagit fart på allvar nu och det är inte bara de sedvanliga vandringarna och safariturerna i bil som gäller. Varje aktivitet är en lektion med ny kunskap och information som snappas upp. Insikten i verkligheten är ständigt närvarande och i lördags morgon var vi med vid spårningen av elefanter som ska steriliseras för att begränsa elefantpopulationen här och undvika de problem som elefanten faktiskt bidrar till.
Den 10 åriga hanen Snowflake på knappa två ton skulle under kniven idag. Själva metoden att göra vasektomi på elefanter är relativt nytt med bra resultat så här långt. Genom ett enkelt ingrepp på en timme, så var Snowflake uppe på benen igen med sitt hormonstinna leverne intakt, men med tomma patroner i pistolen.

Elefanten som somnade

Projektet ska under 10 dagar göra samma ingrepp på 15-17 elefanter i Selati. Jag tror inte att det är många personer som fått uppleva något liknande och det är häpnadsväckande att se hur denna koloss på två ton lyfts upp och snurras runt i sövande tillstånd för att sedan gå därifrån en timme senare. En minst sagt episk upplevelse sådär på lördagsmorgonen!

Elefanten som somnade
Söndagen bjöd även den på lite godbitar i form av en vandring och gamedrive där såväl Great Martial Eagle och Verreaux’s Eagle Owl visade sig på nära håll. Afrikas största örn och uggla. Som om inte det var nog, så blev det en hop med giraffer, impalor, waterbucks, zebror och nyalas på listan.
Att man alltid tittar efter djur är också lite förbi nu, då det just nu är massor med fokus på träden i området. Ett trettiotal har redan avverkats med namn och termer. Mycket info att ta in, så det är inte så konstigt att man sover gott om nätterna.

Läs Fair Travels Jeppe Klockaresons Afrikablogg

Första rapporten.


Text: Redaktionen • 2011-05-06
RestipsSydafrika

Scroll to Top