Annons
Annons
Kajsa Skarsgård, Stina Rosén

Kajsa Skarsgård, Stina Rosén

Moçambique

Guide: Roadtrip Sydafrika/Moçambique

Vagabonds guide för en roadtrip med surfing från Sydafrika till Moçambique.

Text: Kajsa Skarsgård • 2016-10-04 Uppdaterad 2021-07-21

Snabbfakta Moçambique

Bästa tid att åka: för bästa surfen maj–sep men då är det vinter i Moçambique och det kan bli kyligt på kvällar och nätter. Regnsäsongen varar normalt dec–mars. Varmt och torrt okt–dec.
Visum: ja, kan köpas vid gränsen (Sydafrika kräver inget visum från svenskar).
Invånare: 26,4 miljoner.
Huvudstad: Maputo.
Språk: portugisiska är officiellt språk, och beroende på område talas olika bantuspråk. Engelska funkar i större städer och på turistorter­ som Tofo.
Valuta: 1 kr = 6,7 meticais.

Vår resrutt

Dag 1: Durban

Dag 3: Från Durban till Hluhluwe, Sydafrika

Dag 4: Hluluwe till Ponta do Ouro, Moçambique (via Kosi Bay gränsstation)

Dag 6: Ponta do Ouro till Maputo

Dag 10: Maputo till Tofo via Praia do Xai-Xai 

Dag 19: Tofo till Bilene

Dag 20: Bilene till Maputo

Dag 21: Maputo till Johannesburg

Resa till Moçambique

Stockholm–Durban t/r kostar från 5 500 kr med Ethiopian Airlines. T/r till Maputo kostar ungefär 1 000 kronor mer. På Ethiopian får man ha med sig 40 kilo plus handbagage. Surfbrädan inkluderas i ditt vanliga bagage så länge den inte är för lång.  

Resa runt i Moçambique

Att hyra bil är betydligt billigare i Sydafrika än i Moçambique. Thrifty är en av de billigaste. För att köra in i Moçambique via gränsövergången Kosi Bay krävs att bilen har fyrhjulsdrift. Via de andra gränsövergångarna fungerar en vanlig bil fint. De större vägarna i Moçambique har rustats upp de senaste åren och är i bra skick. Bägge länderna har vänstertrafik. 

En Ford Ranger 4WD pickup med fem säten kostade ca 8 500 kr att hyra i tre veckor. En campingutrustad bil kostar mer, en tvåhjulsdriven mindre. 

Äta

I Sydafrika finns all världens kök. En trerätters middag med ett gott vin kostar runt 150 kr på en restaurang i mellanklass.

Moçambique är känt för sin grillade piripiri-kyckling och allt guld från havet. Priserna på bättre restauranger är högre än i Sydafrika men fortfarande låga för oss.

Guide: Roadtrip Sydafrika/Moçambique
Det blir vinst för smaklökarna varje gång man beställer piri-piri räkor och friterad bläckfisk på Turtle Cove i Tofo. Foto: Stina Rosén.

Bo

Happy Hippo är ett prisvärt vandrarhem nära surfskolorna och stranden i Durban. Från 245 kr/dubbelrum. happyhippodurban.co.za

I Maputo är det dyrt att bo. Vi hittade ett budgethotell med bra läge och trevlig personal men utan mysfaktor. Hotel Kahina har ett roligt gym på  taket och inga turister. 260 kr/dubbelrum. På airbnb.se kan man hitta prisvärda rum hos privatpersoner.

Vårt val: I Tofo har Casa na Praia fina rum och bungalower på den bästa delen av stranden, det är också ett bra frukostställe. Från 450 kr/dubbelrum. casanapraiatofo.com.com

Erfarna surfare väljer ofta Turtle Cove som ligger nära stranden Tofinho där de stora vågorna finns. Från 250 kr för en bungalow med två bäddar. turtlecovetofo.com

UtanfÙ?r högsäsong lönar det sig att fråga runt i byn och förhandla om hyran. Många hus står tomma och det går att få riktigt bra boende till bra pris, speciellt om ni är några som delar. 

Surfskolor

I Durban rekommenderar vi Rob Young, youngro1957@gmail.com. Learn2surf håller till på samma ställe.

Spigs Eardley driver Surf’s Up nere på stranden i Ponta do Ouro. 

I Tofo rekommenderar vi att fråga på marknaden efter den lokala surfläraren João Simón, och om han inte är på plats kan man ta lektioner på The Surf Shack. En lektion kostar ca 100 kr och surfbräda och våtdräkt ingår i priset hos alla surfskolorna.  

Surfbrädor

Durban har flest surfbräde-fabriker per kvadratkilometer i världen. De flesta fabrikerna ligger i området Rivertown, ett kvarter från stranden. 

Jeremy Le Roux gör brädor för bland andra Al Merrick, Lufi och Quicksilver. En special-beställd bräda kostar från 3 200 kr och han kan göra en bräda med några dagars varsel om det är bråttom.
artbyjeremy@gmail.com

En surfbräda ”off the rack” kostar från 1 800 kronor i surfbutikerna som finns i varje gathörn. 

Hajar

Vithaj, valhaj och många andra sorters hajar finns i Indiska oceanen och det rika havslivet lockar många dykare. Haj-attacker längs kusten är ytterst ovanliga, inte minst för att vattnet är så klart att hajarna inte misstar människor för mat.

Missa gärna! 

Storstäderna i rusningstrafik, särskilt Maputo.

Missa inte!

Dykningen. Moçambique är välkänt för sin dykning så har du dykcert är det nästan ett måste.

Politik & säkerhet

Moçambique blev självständigt från Portugal 1975 efter ett lång-varigt frihetskrig. Frelimo vann det första valet och har suttit vid makten sedan dess. 1977 startade inbördeskriget mellan Frelimo och den sydafrikafinansierade Renamo-gerillan. Kriget varade till 1992 men oroligheter har blossat upp igen de senaste åren sedan Renamo plockade upp sina vapen 2013. Renamo har störst stöd i norra och centrala Moçambique och det är där den nuvarande konflikten utspelar sig. Kolla swedenabroad.com för aktuell information.

Guide: Roadtrip Sydafrika/Moçambique

Moçambique – surf, stränder och magiska möten


Text: Kajsa Skarsgård • 2016-10-04
MoçambiqueSydafrikaAktiv semesterGuideRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen