Redaktionen

Redaktionen

Restips

I natt är lejonen vakna

Det har varit lejon inne på området i natt. Vid fyra-tiden i morse kunde jag höra det dova men mäktiga revirmullret från lejonen.

Text: Redaktionen • 2011-05-10 Uppdaterad 2011-05-10

Naturligtvis innebar det en tidig vandring för att söka spår och leta upp dem. Man vill ju veta vem det är som hälsat på under natten.
Att leta upp spåren, tyda dem man hittar, dvs hur färska är dem, vilket djur är det, är det en hona eller hane, är det en eller flera och i vilken riktning dem rört sig är minst sagt spännande och något vi lär oss. Vi upptäckte ganska snabbt att spåren ledde in till campområdet igen, dvs att lejonen fortfarande är kvar i närheten och att det rör sig om två hanar.
Under hela dagens gång så har dem inte synts till, varken under vandring eller under eftermiddagens tur i bil runt området. Försiktighet råder nu framåt kvällen när vi vandrar runt i mörkret. Alla har dragit åt sig av de värdefulla kunskapsorden från guiderna. Stöter ni på något så stå still och lys med ficklampan rakt i ögonen på dem. Spring inte för då är det slut. Stå på er och plocka upp en stor sten och kasta mot dem. Hoppas att man slipper träna på detta när det är slutskrivet här.
Eftermiddagen bjöd även på en första introduktion till grunderna och säkerheten kring hanteringen av gevär. Det känns tämligen logiskt just nu med lejon så pass nära, men som sagt, geväret är till för säkerhet och det är absolut sista utvägen vid en konfrontation. De gånger som det faktiskt blir en konfrontation som innebär en attack så löser guiderna det med pepparsprej. Men vi kommer få en introduktion till det hela och inom kort tid blir det träning med riktig ammunition på bana.
Kändes väldigt konstigt att hålla i bössan, med tanke på att jag aldrig avfyrat ett riktigt vapen. Men med tanke på dess funktion i det hela och den respekt man har för vapen, så föll det mer och mer på sin plats och av någon anledning så tillfrågades jag huruvida jag hanterat vapen förut, då jag gjorde det helt naturligt. Vet inte var det skulle komma ifrån!?
Hoppas i alla fall att slippa, precis som alla etiska guider, att slippa behöva skjuta ett djur vid en konfrontation. Men innan jag kommer dit, så är det dags att styra stegen mot tältet och med förhoppningen om att slippa höra den där morrande markeringen från två lejonhannar …


Text: Redaktionen • 2011-05-10
RestipsSydafrika

Scroll to Top