Annons
Annons
Tips på boende, aktiviteter och resvägar genom Karamoja i Uganda. Foto: Marcus Westberg

Tips på boende, aktiviteter och resvägar genom Karamoja i Uganda. Foto: Marcus Westberg

Restips

Guide till Karamoja i Uganda

Vagabonds skribent och fotograf, Marcus Westberg, begav sig ut på roadtrip genom nordöstra Uganda på motorcykel. I den här guiden får du tips på boenden, resvägar och aktiviteter.

Text: Marcus Westberg • 2020-10-04 Uppdaterad 2021-06-23

Resa dit

Det går inga direktflyg mellan Skandinavien och Uganda, men det går bra att flyga med t ex Ethiopian Airlines, KLM, Turkish, Qatar och Emirates – priser från 5 000 kr t/r. Flygplatsen ligger i Entebbe, 4 mil utanför huvudstaden Kampala.

Resa runt

Karamoja ligger längst uppe i Ugandas nordöstra hörn. Kör man raka vägen från Entebbe kan resan göras på ungefär tio timmar, men vanligtvis blir det en övernattning längs vägen. Det går att ta sig delar av vägen med kommunaltransport – bussar och minibussar – men det tar flera dagar och är varken bekvämt eller säkert. Man kan flyga till Kidepo Valley nationalpark med Earolink och Fly Uganda – det kostar dock lika mycket som de internationella flygen (5 500–6 500 kr t/r).

Betydligt vanligare är att boka en rundresa med en researrangör där all transport ingår. Väl på plats kan man antingen hyra egen motorcykel (60–80 kr/dag) eller använda motor­cykeltaxi (inom Kotido eller Moroto kostar en resa mellan 2 och 10 kr) – men arrangerade resor inkluderar alltid transport.

Guide till Karamoja i Uganda
Motorcykel är ibland det enda sättet att ta sig fram om man inte vill gå till fots. Foto: Marcus Westberg

Aktiviteter

Karamoja har oerhört mycket att erbjuda, men att resa runt här är tidskrävande med stora avstånd och dåliga vägar. Regionens olika folkgrupper är minst sagt fascinerande, och skillnaderna kan vara betydande från en by till nästa. Moroto och Kotido, två större samhällen, är bra baser för den som vill utforska på egen hand.

Längst upp i norr ligger en av Afrikas mest underskattade nationalparker, Kidepo Valley, med gott om vandringsmöjligheter för den som vill utforska – något man dock helst gör med en bra guide. Kara-Tunga Arts & Tours är baserade i Moroto och de enda utpräglade Karamojaspecialisterna. Arrangerar resor till fots, med mountainbike, på motorcykel eller med bil. Vill du passa på att se mer av Uganda är Matoke Tours ett utmärkt val.

Det finns inga svenska arrangörer som har resor till Karamoja, men det går bra att kontakta Marcus Westberg som skrivit detta reportage om du har frågor (marcus@marcuswestberg.photo). 

Att bo och äta

Boende i lite större samhällen av mer modernt stuk tenderar att vara spartanskt och kostar sällan mer än 100 kr/natt. I Kotido är det tryggaste valet Church of Uganda (tel +256-774 311 482), som har en konferens­anläggning med rum för ungefär det priset. Undantaget för denna regel är Kara-Tunga Guesthouse i Moroto som även erbjuder lyxiga safaritält (dubbelrum med frukost 600 kr, helpension 800 kr).

I byar får man helt enkelt fråga sig fram – antingen sover man i tält, i någons hydda eller kanske i ett klassrum. Maten i Moroto, Kotido och andra ”center”, som de kallas, liknar den man hittar i övriga Uganda: ris, bönor, matoke (matbanan, antingen hel eller mosad), ugali (majsgröt) med kött och gröna blad av ett eller annat slag. Ofta går det att få g-nut sauce, alltså jordnötssås.

En portion av dessa rätter kostar vanligtvis mellan tio och tjugofem kronor. Ett typiskt resesnacks är en rolex – en omelett inrullad i en chapati – som kostar hela fyra kronor.

Guide till Karamoja i Uganda
Upptäck norra Uganda! Foto: Marcus Westberg
Guide till Karamoja i Uganda

Roadtrip på två hjul genom Uganda

Tanzanias mäktiga natur och djurliv – ur ett barns perspektiv

Guide till Tanzania – boende, safari och bästa tid att resa

Tänk på det här om du vill åka på safari med barn


Text: Marcus Westberg • 2020-10-04
RestipsUgandaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen