Annons
Annons

ANNONS FRÅN MOORY

Annons

En aktiv semester

Att ge sig ut på en seglats är ett äventyr kan verkligen vara oförglömligt.

Text: • 2024-03-18 Uppdaterad 2024-03-26

ANNONS. Innehåll från Moory och inte från Vagabonds redaktion.

Här går vi igenom allt du behöver veta om de bästa destinationerna och seglingsrutterna samt hur du bäst packar inför resan. För dig som ännu inte har gjort verklighet av din dröm att lära dig segla kanske det är dags att äntligen boka in den där seglarkursen under semestern.

Gå en seglarkurs under semestern

Många tror att det är svårt att börja med segling, men det behöver det inte vara. Det finns idag ett brett utbud av olika kurser relaterat till segling, med allt från kurser fokuserade på navigering och andra där du lär dig hur en båt ska manövreras. Många är även anpassade för dig som inte har någon tidigare erfarenhet av segling.

I Sverige kan du segla mindre båtar utan några som helst intyg eller licenser. Men vill du kunna segla en båt som är längre än tolv meter eller bredare än fyra meter behöver ha ett förarintyg för båt. Med ett förarintyg kan du segla i skyddade vatten som sjöar och i skärgården. I en förarintygskurs lär du dig grunderna i sjöregler, sjösäkerhet, navigation, hur du läser sjökort och lägger kurser samt säkerhetstänk ute på vattnet.

Kurser i segling finns i både längre och kortare format. Exempelvis finns det intensivkurser, där du under ett antal helger lär dig segla. En intensivkurs som pågår under ett par veckor kan till exempel vara ett passande val för dig som vill lära dig segla under semestern.

Det finns även seglarskolor som erbjuder familjeseglingar. En kombination av kurs och semester där hela familjen får lära sig segla tillsammans.

Seglingscharter

En seglingscharter är perfekt för dig som älskar att vara ute på havet, men saknar egen segelbåt. Seglingscharter bjuder på en actionfylld semester och du bokar en resa via ett charterbolag som är fokuserade på just segling.

De här bolagen erbjuder vanligtvis två typer av segling som kallas bareboatcharter och skepparcharter. Är du osäker på vilken variant som passar dig bäst har vi samlat information här nedan som hjälper dig välja. Det finns för- och nackdelar med båda varianterna, beroende på vilken typ av upplevelse du är ute efter.

Bareboatcharter för dig med skepparlicens

En bareboatcharter är det grundläggande alternativet när du hyr en segelbåt. Du hyr då en båt med alla nödvändigheter du behöver för att segla den. För att få hyra en båt för bareboatcharter behöver du kunna visa upp skepparlicens samt andra nödvändiga certifikat och tillstånd som bevis på att du kan segla på egen hand.

Är du sugen på en utmaning och ett spännande äventyr på semester så kan bareboatcharter passa dig. Du kommer själv att vara ansvarig för båten och din resa, inklusive allt från navigering till tankning och rengöring av båten. När du bokar en bareboatcharter får du full frihet och kan planera din semester helt efter eget tycke.

Skepparcharter för mindre erfarna seglare

Du som saknar egen licens kan med fördel välja en skepparcharter. Charterbolaget kommer då att förse dig med båt och en skeppare som styr seglingen. På så sätt kan du luta dig tillbaka och njuta av vyerna och havet under resan.

En skepparcharter kan passa bra även för dig som har en egen licens för segling. Till exempel om du ännu inte är en väldigt erfaren seglare eller inte känner till destinationen väl.

Med en skeppare på båten får du en kapten som ansvarar för seglingen, men också en erfaren person som är expert på lokala sevärdheter. Skepparen har full koll på saker som lokala vatten, väderförhållanden och hur båten ska manövreras. Tillsammans med din skeppare planerar du den bästa möjliga resvägen utifrån vad du vill se och uppleva under resan.

Då kan du hyra segelbåt

Beroende på destination kan segelsäsongen variera något. Du som vill hyra båt för segling i Sverige kan göra det under årets varmare månader, ungefär från maj till oktober. Högsäsongen är under de varmaste sommarmånaderna.

Du som väljer en destination som exempelvis Thailand har möjlighet att hyra båt i princip när som helst under året. Den mest populära säsongen är mellan november och februari då vädret är något svalare och den regniga säsongen har passerat.

För destinationer inom Europa, som exempelvis Kroatien och Spanien, kan du hyra segelbåt från omkring mars till oktober.

Populära destinationer för segling

Med destinationer som sträcker sig från Medelhavet till Karibien kommer du garanterat hitta en semesterresa som uppfyller dina önskemål. Du kan välja mellan soliga destinationer som Grekland, Kroatien, Thailand, Bahamas och många fler.

Du som inte vill bege dig ut på en långfärdsresa kan givetvis även hyra båt för segling hemma i Sverige. Vårt avlånga land är ett populärt val bland seglingsentusiaster, mycket tack vare våra tusentals små öar och vackra kuster.

Förutom Sverige är länder som Kroatien, Italien och Spanien populära destinationer för segling.

Segla i Kroatien

Att segla i Kroatien är en upplevelse du sent kommer att glömma. Om du älskar att befinna dig på vattnet är just Kroatien en destination som du bör uppleva via båt minst en gång i livet. Det är ett resmål som ofta rekommenderas av seglingsentusiaster. Mycket tack vare de vackra landskapen och det härliga vädret.

Intill det Adriatiska havet, en vik i Medelhavet, ligger Kroatien. Här kan du uppleva oförglömliga äventyr kring vackra kuststräckor och omkring ett flertal mindre öar. Kroatien är en av de platser där det är möjligt att segla året runt. Den bästa tiden är dock mellan maj och oktober, då vädret är varmt. Högsäsongen infaller under sommarmånaderna juli och augusti.

En av de mest trafikerade seglingsrutterna i Kroatien är den som går längs med den dalmatiska kusten. Från staden Zadar i norr till Dubrovnik i söder sträcker sig en kust som är känd för sitt kristallklara vatten, charmiga små kustbyar och historiska städer. Under en resa längs med den dalmatiska kusten kan du uppleva det bästa som Kroatien har att erbjuda. Från livliga städer som Split och Dubrovnik, till lugna och pittoreska byar och öar.

Segla i Italien

Det avlånga landet Italien har en imponerande kuststräcka på hela 8 000 kilometer. Här kan du uppleva hisnande landskap och gnistrande hav liksom fantastisk mat och kultur. Segling i Medelhavet brukar rekommenderas för dem som verkligen vill njuta lite extra under båtsemestern.

Det finns många fina rutter att utforska när du seglar i Italien. En av de mer populära destinationerna är Sardinien. Den här ön ligger belägen till väster om fastlandet och är ett utmärkt resmål för dig som vill undvika de mer turisttäta platserna.

Sardinien bjuder på gyllene sandstränder, kristallklart vatten och ett otroligt landskap. Inte minst finns här även mycket intressanta sevärdheter, som den charmiga kuststaden Bosa och den historiska staden Cagliari.

Precis som för Kroatien är den bästa tiden för segling i Italien mellan maj och oktober. Du som vill uppleva mycket sol under resan kan satsa på att boka din resa under högsäsongen mellan juni och augusti då medeltemperaturen ligger omkring 26 grader.

Segla i Spanien

En seglingssemester i Spanien kan passa dig som vill uppleva lite av varje. Spanien är ett land som inte bara har vackra kuststräckor och naturlandskap, utan också sevärdheter som antika monument, en otrolig matkultur och levande städer.

Spaniens kust är omkring 5 000 kilometer lång och omgiven av en mängd öar värda att utforska. Balearerna är en ögrupp belägen till öster om fastlandet. Palma de Mallorca är huvudstad för regionen. Hit beger sig många seglare för att uppleva imponerande naturlandskap, vackra hamnar och stränder. En av öarna är Formentera, där du hittar vita sandstränder och azurblått hav. Den här ön beskrivs inte sällan som ett medelhavsparadis.

Även Kanarieöarna är en populär destination för dem som älskar segling. Eftersom Kanarieöarna ligger i Atlanten utanför Spaniens västra kust, innebär den här destinationen en något mer utmanande segling. Det kan bli ett riktigt äventyr för dig som har seglat mycket, men kanske inte passar lika väl om du är oerfaren.

Tack vare Spaniens varma klimat har landet en lång högsäsong för segling, från maj till september. Från oktober till april ligger medeltemperaturen på omkring 17 grader och det är således möjligt att segla i Spanien året om.

Länder ställer olika krav på intyg

Vill du kunna segla utanför Sverige bör du tänka på att många länder i Europa kräver att du har ett skepparintyg. En skepparexamen är en påbyggnad till kursen som ger förarintyg. Kraven skiljer sig mycket åt mellan olika länder. Därför är det viktigt att du kollar upp vad som gäller specifikt för det land där du vill segla.

Exempelvis krävs en VHF-licens för att du ska få segla i Kroatien. I Italien behöver du förarintyg för båtar längre än 24 meter eller om du tänker segla längre än 10 kilometer från kusten. För segling i Spanien krävs ett förarintyg för båtar som är över 5 meter.

Förberedelser inför din seglats

Vare sig du seglar i egen båt eller hyr en segelbåt, behöver du förbereda dig inför resan. Det är viktigt att tänka över vad du behöver ta med dig på båten. Några sådana tillbehör kan exempelvis vara flytväst, säkerhetslinor segelhållare och seglingstejp. Du kan hitta all viktig utrustning du behöver för segling hos Moory. Se till att du har ditt förarintyg till hands, att passet är aktuellt och att du har nödvändiga tillbehör för båten.

Packa för båtsemestern

När du har planerat in din seglats är det dags att se över din packningslista. En fördel är att du ofta kan packa ganska lätt inför en tripp med båten, medan en nackdel givetvis är att när du väl är ute på vattnet blir det svårt att få tag på det du glömt att packa ner. Att ta en tripp inom affären för att köpa en tandborste blir väldigt omständligt.

Några saker som är bra att packa med på seglatsen är exempelvis:

  • Däckskor. Båtar har inte sällan ytor som är hala, särskilt när det blir vått. Därför är det bra att packa ett par däckskor som är både bekväma och som gör att du inte halkar. Däckskor kallas också för båtskor och de är specifikt tillverkade för att bäras på båten, med en sula som ger extra grepp.
  • Vattentät jacka. Har du otur med vädret under seglingen kan en vattentät jacka vara ovärderlig. En tunnare vattentät jacka tar lite plats i packningen, och den håller dig torr och varm om det skulle regna under resan.
  • Solskydd. När du är ute på vattnet är det extra viktigt att bära solskydd. Vattenytan reflekterar solljuset mycket effektivt och därför är det också bra om du väljer ett solskydd med hög SPF. Också en solhatt eller keps är ett bra skydd när solen lyser starkt.
  • Powerbank. Att ta med en powerbank på resan är en stor trygghet om båten skulle bli utan elektricitet. Med en powerbank kan du ladda mobilen för att få tillgång till exempelvis GPS eller för att ringa samtal i en nödsituation.

Få ut det mesta av din semesterseglats

Det är något extraordinärt med att uppleva en resa på öppet hav. Samspelet mellan vågorna, vinden och den omgivande naturen ingjuter ett lugn i oss. Samtidigt är segling inte sällan en fartfylld aktivitet. På så sätt är segling något som kan vara både rofyllt och spännande.

Semestern är en värdefull tid för många av oss. Vi får äntligen tid att varva ner, ge oss ut på utflykter och spendera tid med våra nära och kära. För att få ut det mesta av din seglats, tänk på att kolla upp väderprognosen i förväg. Det underlättar när du ska välja kläder att packa och är också en viktig säkerhetsåtgärd. Om prognosen visar på dåligt väder längre fram på er planerade rutt, kanske ni får planera om och stanna en dag extra på samma plats.

Det är en god idé att skräddarsy din resplan efter vad du vill uppleva, samtidigt som du lämnar utrymme för spontanitet. Kolla upp destinationen i förväg och planera rutten och dagarna efter vad du vill göra på plats. Kanske finns det en hamn där det skulle vara lite extra speciellt att få uppleva en solnedgång.


Text: • 2024-03-18
AnnonsAnnons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen