• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 udda dyksajter – från Grönland till Mexiko

  Har du simmat med miljontals maneter i Palau, hittat Nemo på Stora barriärrevet, nattdykt med djävulsrockor på Hawaii och är sugen på en ny utmaning? Då kanske de här dyksajterna kan vara något för dig.

  5 udda dyksajter – från Grönland till Mexiko
  Cenotedyk i Mexiko. Inte för dig som lider av klaustrofobi. Foto: Colourbox.

  1. Island

  Kristallklara dyk

  Simma i kristallklara Thingvalla-sjön i nationalparken Thingvellir på Island – mitt emellan den europeiska och den nordamerikanska kontinentalplattan. Djupet varierar mellan 10 och 30 meter och sikten ligger på otroliga 100 meter. Ett Padiadvanced och torrdräktscertifikat rekommenderas då dykningen sker i torrdräkt. Men även Open watercertifierade kan dyka i sjön. Har man inte dykcertifikat anordnas även snorklingturer i sjön.

  Klar sikt i Thingvallavatn. Foto:Johan Wieland via Flickr/Creative Commons.

  Thingvallavatn är både vackert över och under ytan. Foto: Johan Wieland via Flickr/Creative Commons.

  2. USA

  Revet som är en grav

  Världens största konstgjorda rev, Neptune Memorial Reef ligger utanför Key Biscayne i Miami i Florida och är inte bara hem åt tusentals fiskar och andra vattenorganismer. Revet är även sista viloplatsen för många amerikaner som låtit sin aska blandas med cement och bli en del av revet i form av en sjöstjärna eller snäcka. Gravplatsen ligger på 12 meters djup och är konstruerad att likna en sjunken stad med två lejonstatyer som vaktar ingången. Hittills har ett hundratal personer begravts på revet.

  En minnesplats under ytan. Foto: Todd Murray via Wikimedia/Creative Commons.

  3. Mexiko

  Floder under jorden 

  På Yucatánhalvön finns världens största underjordiska flodsy-stem. På tusentals platser har kalkstensberggrunden rasat samman och synliggjort grundvattnet. Slukhålen, cenoter, fungerar som öppningar till undervattensgångar. Grottorna är fyllda av stalaktiter och stalagmiter och sikten är kristallklar. Cenotedyk kräver inte grottdykcertifikat men saknar du erfarenhet av den här typen av dyk rekommenderas du ta hjälp av en guide. Passar även för snorkling.

  Märkliga Yonagunimonumentet, Stilla Havet. Foto: Vincent Lou via Wikimedia/Creative Commons.

  4. Japan

  Ruiner på botten

  En sjunken stad eller ett av naturens underverk? En del hävdar till och med att arkitekturkunniga utomjordingar ligger bakom Yonagunimonumentet, de mystiska ruinerna utanför Yaeyamaöarna i Stilla havet. Det största monumentet är 150 långt, 45 meter brett och 27 meter högt och anträffas redan på 5 meters djup. Starka strömmar och höga vågor gör att dykningen, som bjuder på kontakt med hammarhaj, passar bäst för erfarna dykare.  

  Isdykning passar bäst för erfarna dykare. Foto: Thinkstock.

  Isdykning passar bäst för erfarna dykare. Foto: Thinkstock.

  5. Grönland

  Under isbergen

  Sisimiut är en riktig utmaning för hardcoredykare med iscertifikat. Här gäller det att ha koll på både isvaken och isberg på drift, samtidigt som du ska simma i fyrgradigt vatten med specialutrustning. Klarar du av det väntar en fantastisk undervattensvärld. Du kan göra vrakdyk, simma förbi bladtång med upp till 6 meter långa blad och stöta på knölvalar, sälar, havskatter, sjuryggar, sjögurkor, sjöborrar, krabbor, sjöstjärnor, havsanemoner, stim av torsk och plocka pilgrimsmusslor.

  Text: Veronica Lundström Kristensen. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!