Annons
Annons

1557260.jpg

Krönika

Krönika: Per om Berlins jobbiga förflutna

"Berlin är gästen på festen som berättar så fantastiska historier att du aldrig vill gå hem," skriver Vagabonds krönikör Per J Andersson.

Text: Per J Andersson • 2018-12-07 Uppdaterad 2023-08-05

Har du också gått på fest och tvingats konversera en självgod typ som bara pratar om sin egen förträfflighet. Det kan ju vara lite charmigt – men bara i fem minuter! Därför minglar du vidare med hopp om att hitta någon som är mindre egenkär. Då hamnar du hos en luggsliten, excentrisk, småknäpp typ som verkar ha stigit ner i en och annan bråddjup dal. Och du kan inte slita dig.

Om festen vore världen och festdeltagarna dess huvudstäder, då skulle en av festens intressantaste gäster utan tvivel vara Berlin. Ju mer jobbigheter du får höra, desto närmare går du, desto noggrannare lyssnar du.

Staden påpekar chosefritt och utan överdriven dramatik att kriget raserade åtta av tio hus och att den förhatliga muren därefter ledde till diagnosen schizofreni med multipla personligheter, en åkomma som ännu inte riktigt läkt.

– Stackars dig! säger du, lägger huvudet på sned och försöker se inkännande ut, vilket ju inte går, eftersom du kommer från en obombad svensk välfärdsidyll och inte har en aning om hur det känns.

Men det är just därför du är trollbunden.

– Vill du veta mer om hur jag haft det, säger staden, ska du gå till Topographie des Terrors (som handlar om nazismens brott mot mänskligheten), Jüdisches Museum (om den judiska erfarenheten), Tränenpalast (med historien om de paranoida gränsövergångarna mellan öst och väst) och se utställningen Alltag in der DDR (med föremål från vardagsliv i östtyska diktaturen) i Kulturbrauerei.

– Och har du ännu inte fått nog nu kan du ju promenera till vattentornet i Prenzlauer Berg där det allra första koncentrationslägret byggdes och därefter ta S-Bahn till herrgården vid Wannsee där folkmordet planlades. Och sedan hyr du cykel och trampar till Djävulsberget, där Natos spioncentral låg på toppen av en 120 meter hög kulle fylld med rester av det sönderbombade Berlin. Och sedan …

– Det räcker! avbryter du, rädd för att framstå som katastroffetichist. Okej, dags att släppa in ljuset!

– Så gärna så, svarar staden, och berättar om ingenmanslandet mellan murarna som numera rymmer Europas färggrannaste och livligaste loppmarknad, den legendariska flygplatsen som gjorts om till friluftsområde för drakflygning och picknickutflykter och om de sönderbombade husen som ersatts med fotbollsplaner, grönområden och lekparker. Och om mångfalden av technoklubbar, ekologiska mataffärer, vietnamesiska och turkiska småkrogar och danssalar med minnen från det gyllene tjugotalet, en mytomspunnen epok som sedan dess fascinerat världen med allt från filmen Cabaret till schlagersångaren Max Raabe och tv-serien Babylon Berlin (som sändes på SVT sommaren 2019, se den på SVT Play).

Då inser du att också stadens ljusa inslag har ett mörkt förflutet. Och att det i trasselhärvan av dekadens, uppror, katastrofer, extrem intolerans och maximal tolerans finns inslag av ironi och absurdism, som på ett eländesperverst sätt roar dig.

Som att stadens bästa apfelstrudel serveras i en 1800-talsvilla som Goebbels gav i present till sin älskarinna och som sedan blev kasino för SS-officerare. Som att stadens styrande döpt om gatan där den konservativa mediekoncernen Springer har sitt huvudkontor till Rudi Dutschke-Strasse, efter en vänsterrevolutionär studentledare som samma koncern en gång i tiden bedrev en hetskampanj mot.

Ibland skrattar du, ibland gråter du. Likgiltig är du aldrig. Berlin är gästen på festen som berättar så fantastiska historier att du aldrig vill gå hem.

“Plötsligt börjar benen rycka av vandringsbegär i läsfåtöljen och hjärtat fyllas av längtan till fjärran horisonter. Farlig läsning för den stabilt bosatta – men ändå underbart.”, skrev Kenneth Gysing i Femina.

Ta tåget

Du vet väl att du kan ta både SJ:s Euronight och Snälltågets nattåg från Stockholm och Malmö direkt till Berlin. Tågen stannar förstås och tar på resenärer även i Norrköping, Linköping, Nässjö, Hässleholm m fl stationer längs vägen.

Läs mer

Kolla in Pers bok, “Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden” (Ordfront förlag, 2019). Köp boken online här!

[


Text: Per J Andersson • 2018-12-07
KrönikaTysklandBerlin

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top