Annons
Annons
Det nedlagda stålverket i tyska Ruhrområdet blev ett grönskande rekreationsområde. Foto: GettyImages

Det nedlagda stålverket i tyska Ruhrområdet blev ett grönskande rekreationsområde. Foto: GettyImages

Tyskland

Kolla in det nedlagda stålverket som blev en grön nöjesoas

Är du nyfiken på hur den industriella världen skulle se ut om naturen tog över? På Landscape Park Duisburg Nord i Tyskland har grönskan tagit över ett industrilandskap och idag har järntillverkningen ersatts med klättring, förstörelse och filmvisning.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-24 Uppdaterad 2022-06-14

Från 1901 till 1985 producerades råjärn på Thyssens stålverket i Duisburg. När verksamheten lades ner sammanföll det med en grön innovationsvåg.

Landskapsparken var ett av cirka 100 projekt som genomfördes inom ramen för Internationale Bauausstellung (IBA) Emscherpark, som skulle ge det gamla industriella Ruhrområdet ett nytt ekologiskt, finansiellt, socialt och kulturellt tänk.

Det gamla stålverket fick en ny och viktig roll för människor och miljö. Denna gång som ett rekreationsområde med trädgårdar, vild natur, evenemang och olika slags aktiviteter.

Nöje och natur

Idag kan lokalbor och turister promenera eller cykla genom parken, upptäcka de olika byggnaderna, få guidade turer om den forna industrin, gå på bio, dricka öl i serveringen, klättra och mycket mer. I en gammal kyltank, som är 13 meter djup och 45 meter bred, har man anordnat dykskola.

Under ett vanligt år besöker omkring en miljon människor Landscape Park Duisburg.

Kolla in det nedlagda stålverket som blev en grön nöjesoas
Antalet industrier i Ruhrområdet har minskat kraftigt från omkring 80 kol- och stålverk till bara sju. Foto: Thomas Berns
Kolla in det nedlagda stålverket som blev en grön nöjesoas
De gamla industriväggarna fungerar som perfekta klättervägg. Foto: Thomas Berns
Kolla in det nedlagda stålverket som blev en grön nöjesoas
Många byggnader fick nya användningsområden – bland annat för utomhusbio på sommaren. Foto: Thomas Berns

Bevarande design

Landskapsarkitekten Peter Latzs ville bevara så mycket av den befintliga platsen som möjligt. Han lät de förorenade jordarna vara kvar och åtgärdas genom fytormediering (ett sätt att sanera förorenad jord, vatten och luft med hjälp av växter. Man utnyttjar bland annat växters olika förmågor att ta upp och lagra eller bryta ned olika typer av föroreningar).

Idag finns både anlagda trädgårdar och vild natur med över 700 olika vilda växtarter i parken, vilket också gynnat djurlivet. Parken är en viktig oas för fåglar, groddjur och reptiler.

Den smutsiga avloppskanalen Alte Emscher har återställts till sitt naturliga skick och är också ett redskap för att rensa platsen från föroreningar.

Vill du veta mer om parken?

På SVT kan du se “Fantastiska trädgårdar” där livsstilexperten Flemming Möldrup reser jorden runt på jakt efter framtidens unika trädgårdar. I avsnitt två besöker han bland annat Landscape Park Duisburg Nord.

Se avsnittet på SVT!

Fängelset som blev Estlands coolaste badplats

Utforska Tskaltubo – ruinerna av Sovjets bortglömda kurort

Copenhill har öppnat – åk skidor på Köpenhamns “sopbacke”

Berlins bästa spa – lyxigt och billigt med udda klädkod


Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-24
TysklandDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top