• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Europas vackraste trädgårdar – 8 ljuvliga blomsteroaser

  Från brittiska slottsparker och romantiska oaser i Italien till färgstarka blomsterhav i Holland. Här är 8 klassiska trädgårdar i Europa värda ett besök.

  Europas vackraste trädgårdar – 8 ljuvliga blomsteroaser
  Få tips på några av Europas allra mest omtyckta trädgårdar att besöka. Foto: Gettyimages.

  1. I målarens trädgård

  Claude Monets trädgård, Giverny, Frankrike

  Claude Monet var inte bara en världsberömd impressionist, han var också en hängiven trädgårdsmästare. Den egna trädgården började han anlägga 1883. Målet var att skapa en blommande trädgård året runt för att alltid ha något att måla av. Man känner igen många av målningarnas motiv när man går runt i hans gröna universum, cirka sju mil nordöst om Paris. September är en bra tid för att komma hit, trots att näckrosorna är överblommade. Antalet besökare är färre och trädgården ljuvlig med ett överflöd av solrosor, dahlior, astrar, blommande slingerkrasse och rosbeklädda portaler. Någon lär ha sagt att Monets trädgård är hans största konstverk.

  Monets hus i Giverny. Foto: Gettyimages.

  I Giverny i Normandie finns konstnären Claude Monets berömda hus och trädgård. Foto: Gettyimages.

  2. Brittisk ikon

  Sissinghurst Castle Garden, England

  Europas vackraste trädgård? Superlativen räcker inte till när Englands mest omtalade trädgård ska beskrivas, Sissinghurst Castle Garden. Grundarna bakom denna prunkande skapelse är författaren Vita Sackville-West och hennes make diplomaten Harold Nicolson som satte spaden i jorden efter att ha köpt slottet 1930. Ett perfekt trädgårdsteam där Harold drog upp strukturer och linjer för olika trädgårdsrum och Vita fyllde dem med romantiskt flöde. Den vita trädgården – bäst runt midsommar – är det mest kända av trädgårdsrummen, men alla har sin egen höjdpunkt. Lime Walk (lindallén) har sitt crescendo under våren med alla lökväxter, Cottage Garden blommar fantastiskt i juni. Oavsett säsong är trädgårdens huvudnummer dess strukturer med knivskarpa idegranshäckar, vackra stenanläggningar, klippt buxbom, murar och gamla byggnader. De är lika imponerande året om.

  Spirande vårgrönska på Sissinghurst Castle Garden, Kent. Foto: National Trust Images/Andrew Butler.

  3. Blåregn och ruiner

  Ninfa, Sermoneta, Italien

  Ninfa, sex mil söder om Rom, har av trädgårdskännare utsetts till världens mest romantiska trädgård. Under medeltiden var Ninfa en stad som drabbades av krig och flera malariautbrott och därför övergavs på 1300-talet. I mer än 500 år låg platsen i dvala innan den försiktigt väcktes ur sin törnrosasömn och sakta gjordes om till en park där de historiska ruinerna och stenmurarna, många övervuxna med klängrosor och vildvin, samsas med bäckar, stenbroar och vatten som stilla passerar förbi. Allra vackrast är trädgården under slutet av april då blåregnet blommar i stora skyar och magnoliaträdens grenar dignar av praktfulla blommor.

  Atmosfären i Ninfa är trolsk. Foto: Gettyimages.

  Utöver växtlighet och ruiner finns här ett rikt djurliv. Foto: Gettyimages.

  4. Storslagen slottspark

  Tjolöholms Slott, Sverige

  Tjolöholms slottspark kallas för "Sveriges mest brittiska trädgård". Arkitekten Lars Israel Wahlman var inspirerad av tidens starka trend – arts and crafts-rörelsen – en reaktion mot massproducerat storskaligt och en vurm för gediget hantverk, enligt gamla traditioner. Som det anstår en brittisk slottsträdgård har Tjolöholms slott i Halland numera en äkta brittisk slottsträdgårdsmästare – den rikskände John Taylor. Tillsammans med godsets andra skickliga trädgårdsmästare arbetar han med att bevara och utveckla slottets storslagna trädgård, som karakteriseras av trimmade gräsmattor, formklippta buskar, frodiga rabatter i engelsk stil, imponerande siktlinjer och en nyligen restaurerad rosengång. Senaste tillskottet är en "knot garden"– broderiträdgård – utifrån arkitekt Wahlmans ritningar; ett viktigt attribut i engels­ka slottsträdgårdar, men någon sådan blev med stor sannolikhet inte anlagd när slottet byggdes. Beundra blomsterprakten på egen hand eller med guidning av kunniga trädgårdsmästare.

  Tjolöholms slottspark bjuder på en grönskande resa i brittisk stil. Foto: Will Rose.

  På havssidan av slottet ligger en "sunken garden" – en nedsänkt del av trädgården. Foto: Kajsa Sjölander.

  5. Resa till renässansen

  Giardino di Boboli, Italien

  Att vandra genom storslagna Giardino di Boboli i Florens är som en resa i tiden. Den historiska trädgården anlades under 1500-talet, och under århundraden har parken inspirerat de europeiska hoven med sina fontäner och statyer från både antiken och renässansen. Parken var ursprungligen avsedd för Florens mäktigaste familj, Medici, och ligger intill Palazzo Pitti som i sig förtjänar sin tid. Missa inte heller ett besök till den vackra Rosenträdgården som ligger ett stenkast bort. En mer romantisk picknickplats går inte att hitta, bland blommande rosor och med utsikt över Florens taknockar.

  Välklippta häckar och blomstrande rabatter varvas med statyer och fontäner i Giardino di Boboli. Foto: Gettyimages.

  Romantiska Rosenträdgården ligger strax utanför Giardino di Boboli. Foto: Chan Lee.

  6. En oas i staden

  Petrin, Prag, tjeckien

  Från Petrinkullen får du inte bara Prags bästa utsikt, utan här ligger också stadens vackraste och största park. Det lummiga trädgårdsområdet Petrin Gardens består egentligen av sju trädgårdar och är en grönskande oas med vägar som slingrar genom parken och bänkar med utsikt över staden. Trädgården Nebozizek utlovar prunkande promenadstråk, den storslagna Rosenträdgården ett hav av rosor och Seminary stoltserar med 2 100 fruktträd. Den som önskar en oslagbar utsikt över Prag kan bege sig till Petrin Lookout Tower – en miniversion av Eiffeltornet som byggdes 1891.

  Se Prag från ovan från Petrinkullens vackra trädgårdar. Foto: Gettyimages.

  7. Färgstark skådeplats

  Keukenhof, Nederländerna

  Keukenhof är en av Europas mest välkända trädgårdar, och oavsett om du tycker om tulpaner eller ej så är den en upplevelse för alla som är trädgårdsintresserade. Keukenhof betyder köksträdgård, och redan på 1400-talet odlades det grönsaker till slottsköket på Teylingen här. Över sju miljoner (!) blomsterlökar, främst tulpaner, planteras årligen och de skänker en överdådig växtprakt från slutet av mars till slutet av maj. I Keukenhof är allt stort. De 15 kilometer långa gångarna slingrar sig fram mellan gigantiska planteringar, och varje vecka händer något nytt. Först blommar irisar, snödroppar och krokus, sedan kommer bland annat de välkända tulpanerna, pärlhyacinter, kungsängsliljor, kejsarkronor och stjärnhyacinter. Här finns många växthus med olika blomsterutställningar, flera restauranger och även butiker med lökar för din egen trädgård.

  Trädgården Keukenhof bjuder på tulpaner i alla storlekar. Foto: Gettyimages.

  Färgexplosion! Foto: Gettyimages.

  8. Magiskt palats

  Alhambra, Granada, Spanien

  Alhambra, Granadas moriska palats, bjuder på ett storslaget område med flera undersköna trädgårdar. De dekorativa fontänerna, de hemliga innergårdarna med sina välansade rabatter och alla de små arkitektoniska detaljerna skapar tillsammans en imponerande upp­levelse. I palatsträdgårdarna Generalife, området utanför Alhambras murar, finns mycket inspiration för dig som vill designa sin trädgård med hjälp av vatten, stenläggningar och krukor med växtlighet.

  I Alhambra finns flera utsökta trädgårdar och dammar som ger en känsla av förtrollning. Foto: Marco Monteri Pisano.

  Det sägs att den arabiska trädgården är en vision av paradiset. Foto: Gettyimages.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!