Annons
Annons
Amalfikusten – en guide till boende, bad och vandringar. Foto: GettyImages

Amalfikusten – en guide till boende, bad och vandringar. Foto: GettyImages

Italien

Guide till Amalfikusten

Amalfikusten brukar kallas Italiens vackraste kuststräcka. Branta berg, grönskande terrassodlingar och små byar avlöser varandra. Vi har guiden till Amalfi!

Text: Fredrik Brändström • 2009-06-02 Uppdaterad 2009-06-02

Resa till Amalfikusten

Närmaste flygplats ligger i Neapel. Man kan också flyga eller ta tåget till Rom och fortsätta med snabbtåg till Neapel. Tågresan från Rom tar cirka 90 minuter.

Resa runt

Tåg: Circumvesuviana trafikerar Neapel–Sorrento regelbundet.

Buss: SITA har billiga lokalbussar som går mellan Sorrento–Amalfi, Amalfi–Ravello och Salerno–Amalfi.

Båt: Färjor går från Neapel till Sorrento, Positano, Amalfi och öarna. Cirkapris 9–15 euro beroende på resans längd.

Bil: Avstånden är så korta på Amalfikusten att bil kan vara en onödig belastning. Vägarna är vackra, men inte för den nervsvage, och trafiken är massiv under högsäsong. Att hitta parkering kan också vara ett problem.

Boende

Boendet på Amalfikusten går mot det exklusiva och budgetboende kan vara svårt att hitta. Sorrento är en bra utgångspunkt för utflykter i området. Här finns också fler budgethotell jämfört med de exklusivare orterna på Amalfikusten (Sorrento tillhör i strikt bemärkelse inte Amalfikusten även om staden ibland klumpas ihop med denna).

Sorrento

Hotel Linda, Via degli Aranci 125. Spartanskt, rent, billigt. Nära till buss och tåg.

Positano

Sirenuse, Via Cristoforo Colombo, 30. Romantisk lyx för den som har råd. Oslagbar utsikt. Dubbelrum cirka 500 euro.

Praiano

Bella Vista, Via Grado 47. Dubbelrum på halvpension kostar cirka 75 euro.

Agriturismo är en trevlig italiensk företeelse. Bo på lantgård, ät god mat till ett schyst pris. Enda kruxet är att de ligger en bit från städerna. 

Vandring

Vandrare bör trivas på vykortsvackra Amalfikusten. Här finns många leder att välja mellan, av varierande längd och svårighetsgrad. Undvik helst de hetaste sommarmånaderna. Likaså får man under tidig vår och sen höst vara uppmärksam på vädret: häftiga skyfall kan göra lederna svårforcerade. Ta alltid med bra skor, skyddande huvudbonad, solkräm, karta samt vatten.

Märkningarna av lederna är inte alltid supertydliga. Fråga om vägen om du tror att du hamnat fel. Ta med karta på den aktuella leden, kan införskaffas till exempel hos den lokala turistbyrån i Sorrento, Via Luigi di Maio 35.

Bad

Amalfikusten är inget ställe man åker till om man har strandliv och bad som största intresse. Stränder finns men de är oftast små och knixiga att ta sig till. Marina de Cantona nära staden Nerano är en fin klapperstensstrand som är Amalfikustens längsta. På ön Ischia finns en hel del fina sandstränder.

Läs tillhörande reportage: Vandra längs Amalfikusten


Text: Fredrik Brändström • 2009-06-02
ItalienRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top