• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 mindre kända afrikanska drömöar

  Letar du efter den perfekta paradisön? Här är en afrikansk kvintett som borde tilltala såväl smekmånadsparet som äventyraren.

  5 mindre kända afrikanska drömöar
  Lilla Nosy Be utanför Madagaskar. Foto: Istock.

  1. Nosy Be, Madagaskar

  Madagaskar, världens fjärde största ö, är en kontinent i sig, med unik kultur och enorma naturkontraster. För slappt strandliv, åk till Nosy Be strax utanför Madagaskars nordöstkust. Väl där, lägg namnet Andi­lana på minnet. Bättre strand lär vara svårt att finna. Är du på jakt efter absolut avskildhet och dykning i världsklass – fortsätt till någon av de omgärdande småöarna, till exempel idylliska Nosy Mitsio.

  Så tar du dig dit: båtar till Nosy Be går från Ankify på Madagaskars västkust.

  Stränder och palmer på Nosy Be

  Hjälp va' vackert det är på Nosy Be. Foto: GettyImages

  Madagaskars djurliv är ett kapitel för sig.

  2. Bazaruto, Moçambique

  Moçambiques övärld är en av de senaste årens stora resesnackisar. Bazar­uto utanför landets södra kust består av fem öar, varav Ilha de Bazaruto är den största. Turkost hav och kritvit sand är försäljningsargumentet, men här finns mycket annat. Öarnas status som nationalpark borgar för fina upplevelser i sällskap av såväl fågel, fisk som mitt emellan (bland annat krokodiler).

  Så tar du dig dit: Båt eller flyg från Vilankulo på fastlandet.

  Kritvita sandremsor på Bazaruto.

  3. North Island, Seychellerna

  Seychellernas image som lyxnäste har luckrats upp något under senare år, och numera går det att åka hit utan att bli helt ruinerad. Oavsett vilken av de hundra öarna du väljer så lär du komma hem lycklig. Huvudön Mahé funkar utmärkt, men känns det okej att spendera femsiffrigt för en once in a lifetime-natt på en privat pytte­ö så ligger bland annat exklusiva North Island på båtavstånd.

  Så tar du dig dit: Flyg till Mahé med bland andra Air France, till North Island fixas transport via resorten, north-island.com.

  North Island, lyxigare blir det knappast. Foto: North Island resort.

  North Island, Seychellerna

  Här kan man sova gott! Foto: GettyImages

  4. Mafia Island, Tanzania

  Zanzibar må vara Tanzanias strandeldorado nummer ett, men även ett besök på mer okända Mafia Island är helt klart befogat. Namnet för tankarna till beskyddarverksamhet och pengatvätt, men var inte orolig, här finns inga mafioso. Vad som däremot finns är ett av världens bästa marinreservat. På med dykardräkten alltså! Väljer du att stanna på land så hittar du både intressanta historiska lämningar och snorkelvänliga stränder.

  Så tar du dig dit: Flyg från Dar es Salaam.

  Korallrev utanför Mafiaön

  Kusten och korallrev utanför Mafiaön. Foto: GettyImages

  Livet under ytan på Mafia Island lockar minst lika mycket som det ovanför.

  5. Rodrigues, Mauritius

  Vulkanön Rodrigues är så långt österut från den afrikanska kontinenten som du kom­mer utan att lämna Afrika. En grönskande vulkanö mitt i Indiska oceanen, med stränder och natur som trotsar det mesta. Genom det isolerade läget har det utvecklats en starkt särpräglad kultur på ön som de mestadels kreoletalande rodrigrueanerna vårdar ömt.

  Så tar du dig dit: Flyg (1,5 timmar) eller båt (36 timmar) från Mauritius.

  Strand på ön Rodrigues

  En strand att dagdrömma om! Foto: GettyImages

  Ön Rodrigues unika kultur och natur uppfyller de flesta resedrömmar.

  Bli prenumerant på Vagabond och få hem Sveriges största resemagasin med massor av restips, reportage, guider och inspiration!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!