• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 13 fantastiska naturliga underverk i Afrika att skriva upp på din bucket-list

  Att lista Afrikas vackraste naturunder är ingen enkel uppgift. Här finns upplevelser för en hel livstid. Men vi gjorde ett försök – här är några av Afrikas vackraste platser, skapade av moder natur och fader tid.

  13 fantastiska naturliga underverk i Afrika att skriva upp på din bucket-list
  Makgadikgadislätten, eller Botswana salt flats. Foto: Istock

  1. Serengeti – Tanzania 

  Den världsarvskyddade parken är Tanzanias glittrande kronjuvel. Här finns en hög koncentration av djur, giraffer, zebror, leoparder, lejon, flodhästar och noshörningar. Särskilt magiskt blir ett besök under den stora migrationen – ett naturfenomen då miljontals djur vandrar över savannen. 

  2. Danakil – Etiopien 

  Jorden ryker, bubblar, fräser och sprutar i Danakilöknen i nordöstra Etiopien. Det vulkaniska området är lika het som vacker och här finns milsvida saltslätter, svavelfält och gejsrar och mineralformationer i märkliga färger. Ett landskap som taget från en annan planet.  

  3. Namaqualand – Sydafrika och Namibia 

  Är ett 440 000 kvadratkilometer stort område som sträcker sig över Sydafrika och Namibia. Vanligtvis är området torrt och ofruktbart, men under våren täcks det annars kala landskapet av miljontals vildblommor. Goegap Nature Reserve, cirka sex timmars körväg från Kapstaden är ett populärt ställe att utgå ifrån. 

  4. Tsingy de Bemaraha – Madagaskar 

  Tsingy de Bemaraha på västra Madagaskar liknar ingen annan plats på jorden. De Unesco-skyddade världsarvet utgörs av höga, rakbladsvassa kalkstensklippor som tillsammans formar en massiv surrealistisk stenlabyrint. Klipporna går att utforskas via hängbroar och via ferrata. Det går även att paddla kajak genom nationalparken och spana efter öns endemiska djurarter, som lemurer, falanoker, ibisfåglar och örnar. Tsingys, som är namnet på klipporna finns på flera platser på den unika ön, bland annat finns några röda exemplar nära byn Sadjoavato. 

  5. Baobabavenyn – Madagaskar

  Inte långt ifrån Tsingy de Bemaraha, utanför Morondava, som många använder som utgångspunkt för att utforska parken ifrån, finns en annan av Madagaskars populäraste sevärdheter – en allé av massiva mulliga baobabträd. Kom hit innan solen går upp, eller precis innan den går ned. 

  6. Kilimanjaro – Tanzania 

  Besök Afrikas tak. Vandringen upp till toppen på 5 895 meters höjd  brukar kallas för en av de vackraste i världen. Under äventyret, som brukar ta mellan fem och nio dagar att genomföra, får man uppleva allt från savann till molnskogar med jätteväxter och snötäckta kalfjäll. 

  7. Sossusvlei – Namibia

  Sossusvlei är ett surrealistisk salt- och lerfält i nationalparken Namib-Naukluft som omges av röda och orangefärgade böljande sanddyner som är bland de högsta i världen. Det torra landskapet är trots sin brist på vatten fullt av liv och bebos bland annat av struts och oryxantiloper. Ett intressant besök i närheten är den övergivna staden Kolmanskop, som halvt slukats av öknen. 

  8. Röda havet – Egypten 

  Ovanför ytan känns Egyptens natur lika torra och inbjudande som ett par nariga decemberläppar, men så fort man sticker ner huvudet under vattnet möts man av explosion av liv och färger. Här finns sköldpaddor, dugonger, rockor, delfiner, flertalet hajarter och över 1 000 fiskarter, varav flera är endemiska. 

  9. Okavangodeltat – Botswana

  Glid fram ljudlöst genom ett enormt vattenlandskap. Okavangodeltat i nordvästra Botswana är världens största inlandsdelta. Här transporterar man sig vanligtvis med kanoter och sover på läger på någon av öarna, vilket gör att man kommer nära djurlivet. Populära kombinationer är Victoriafallen och ett besök i Chobeparken – känd för sin stora population av elefanter. 

  10. Ngorongorokratern – Tanzania 

  Är din dröm att se "The big 5" är Ngorongoro ett hett tips. Detta världsarv togs upp på Unesco:s lista redan på 1970-talet och är känt för sin höga koncentration och mångfalden av djur samt viktiga arkeologiska och paleontologiska fyndplatser. Kraterns väggar är mellan 400 och 600 meter höga som omsluter en uppsjö av olika djur. Vårtsvin, leopard, giraff, lejon, elefant, noshörning, zebra, buffalo, flodhäst, schakal, noshörning, hyena och gepard – alla ryms i den stora skålen. 

  11. Makgadikgadislätten – Botswana 

  För tusentals år sedan var Makgadikgadislätten är stor sjö som sträckte sig över större delar av landet men idag återstår endast torr saltöknen lika brett som Portugal. En av de största sevärdheterna är Kubu Island – en enslig stenö med Baobabträd mitt i öknen. När TopGear-profilen Jeremy Clarkson besökte ön 2007 beskrev han den som en av de mest fantastiska platser han någonsin besökt. 

  12. Blyde River Canyon – Sydafrika

  Sydafrika har gott om undersköna platser, Boulders Beach, Namaqualand och Taffelberget – så klart. En av de mer okända platserna, åtminstone bland svenska turister, är Blyde River, som ligger nära gränsen till Krugerparken i landets nordöstra del. Kanjonen är en av de största i världen och även en de mest vördnadsbjudande. Vägen hit går med fördel längs den sceniska Panorama Route, som tar resenären förbi flera av Sydafrikas vackraste platser som Bourke's Luck Potholes, The Three Rondavels och flera vattenfall. 

  13. Simien-bergen – Etiopien

  Hisnande vackra vyer, djupa dalar och en zoologisk uppställning som torde få reselustan att rycka extra starkt i hjärtat bland djurälskare. Här finns den unika geladapan, gamar och karakaler. Att vandra i de Unesco-skyddade och sagolika Simien-bergen i norra Etiopen är ett äventyr av rang. 

  Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!