• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Hanoi – ett dygn i Vietnams huvudstad

  Lukterna, smakerna, trafiken och livet på trottoaren. I Vietnams huvudstad blir man överöst av nya intryck. Hej Hanoi!

  24 timmar i Hanoi – ett dygn i Vietnams huvudstad
  Tran quoc-pagodan – det äldsta buddistiska templet i Hanoi hittar du på vägen till kl 10.00: Ho Cho Minh-mausoleet.

  07.00 Morgonpromenad

  Passa på innan frukost och gå en promenad runt Hoan Kiem Lake som ligger i södra delen av de gamla kvarteren. Här möter du vietnameser som är ute och joggar, utövar yoga eller dansar salsa. I sjön lever sköldpaddor, som man kan se om man har tur. I vattnet ligger också en ö med det populära templet Ngoc Son. 

  08.00 Dukat för frukost

  Kaffesugen? Misstänkte det. Kafé Moca (14–16 Nha Tho Street) ligger inte långt från Hoan Kiem Lake och har ett stort urval av olika kaffesorter. En turistfavorit som är perfekt för att spana på män-niskor och där både västerländsk och vietnamesisk mat erbjuds. 

  09.00 Omfamna Hanoi

  Hanoi har en tendens att chockera sina förstagångsbesökare. Hög puls, rusningstrafik, öronbedövande tutor och lukter som är svåra att identifiera. Gå runt en timme och känn på atmosfären. Och gällande trafiken: Mopederna anpassar sig efter dig så våga kliv ut i gatan. Annars får du stå vid vägkanten väldigt väldigt länge. 

  Börja dagen med ett varv runt vackra Hoan Kiem Lake.

  Börja dagen med ett varv runt vackra Hoan Kiem Lake.

  10.00 Balsamerad landsfader

  På Bah Dinh-torget, nära St Joseph-katedralen ligger Ho Cho Minh-mausoleet där landsfadern Ho Chi Minh ligger balsamerad i en glaskista. Givetvis värt ett besök. Eftersom den gamla ledaren även är väldigt populär bland lokalbefolkningen är kön ofta lång. För ett besök i mausoleet är det heltäckande kläder som gäller. Öppettider: 9–12. 

  12.00 Heta jätteräkor

  När värmen blir för påtaglig och magen säger ifrån, ta en paus och gå upp till restaurangen Little Hanoi (23 Hang Gai Street). Deras meny är genuin och oerhört prisvärd. De sesamfriterade jätteräkorna är ett hett tips! Restaurangens vårrullar är också strålande. Till det dricker du en svalkande juice av färskpressad frukt. 

  Sesamfriterade räkor på Little Hanoi.

  Sesamfriterade räkor på Little Hanoi.

  14.00 Fynda souvenirer 

  Hanoi är en ypperlig stad för shopping och då framförallt de gamla kvarteren. Gatorna är väl organiserade och alla är specialiserade på en viss vara, exempelvis skor, siden, handdukar. Dong Xuan Market (Dong Xuan Street) är en enorm marknad, med allt du kan tänka dig. Våga pruta.

  15.30 Dockteater på vattnet

  Teater med vattendockor ackompanjerad av musik är en gammal tradition som underhåller både vietnameser och turister. I närheten av Hoan Kiem Lake ligger Thang Long Water Puppet Theatre (57B Dinh Tien Hoang) som funnits sedan 1969 och som idag är en av de mest populära. En och en halv timmes show kostar drygt 20 kronor. 

  Dockteater på vattnet är ett prisvärt nöje.

  Dockteater på vattnet är ett prisvärt nöje.

  18.00 Middag på trottoaren

  Skippa en lyxig middag på restaurang och anamma istället den lokala kulturen och slå dig ner på en plastpall på trottoaren. Här får du den bästa maten direkt från de små gatuköken och möjlighet att snacka strunt med andra turister. Ett tips är bun cha, grillade köttbullar med risnudlar, och till det den inhemska ölen Bia Hoi.

  21.00 Din stund i rampljuset 

  En av vietnamesernas favoritsysslor är att sjunga karaoke. Quan Tom (89 Bui Thi Xuan Street) är en populär karaokebar med ett stort utbud av låtar med engelsk text. Greppa mikrofonen och bjud på dig själv helt enkelt. Om inte är vi övertygade om att det finns en lokalbo nära som gärna står för underhållningen istället och du kan nöja dig med en drink i baren.

  De gamla kvarteren i Hanoi.

  Missa inte!

  Vietnams nationalrätt: Pho (uttalas fö). Nudelsoppa med strimlad biff och grönsaker. Serveras i en mängd olika varianter. 

  Missa gärna!

  Att köra själv. Det är svårt att förstå sig på trafikreglerna och att köra bil eller moped kan bli ett -vådligt äventyr.

  Pho, ett måste i Hanoi. Foto: Istock.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!