Annons
Annons
Quitos Centro Histórico, ett välbevarat kulturarv från 1500-talet. Foto: Thinkstock.

Quitos Centro Histórico, ett välbevarat kulturarv från 1500-talet. Foto: Thinkstock.

Ecuador

24 timmar: Ett dygn i Ecuadors huvudstad Quito

Om man vill uppleva det bästa med Ecuadors huvudstad bör man gilla svindlande höjder. Men även för den höjdrädda finns ett brett utbud av kultur, mat och promenadstråk genom historien.

Text: Julia Tengblad Söder • 2017-07-20 Uppdaterad 2021-06-23

07.30 Morgongymnastik

Väck kroppen ordentligt! Köp med dig fruktsallad, färskpressad juice, en rykande- kaffe från Juan Valdez och nybakt bröd och slå dig ned i Parque Carolina. Titta på de morgonhurtiga och prova själv på ett av alla utegym som vuxit upp som svampar runtom i staden på senare tid.

9.00 En av världens högsta linbanor 

Nu är det dags att få lite perspektiv på staden. Ta taxi till Calle Arnulfo Araujo och Avenida Occidental, basen för linbanan TelefériQo. Den stiger runt 100 meter i minuten, så på 8 minuter är du 3 945 meter över havet. Det går också att vandra hela vägen till vulkanen Ruku Pichincha från linbanans topp, en lagom dagstur, med en topp på 4 784 meter. Var beredd på sand i skorna. Om inte, ta en sväng bland vidderna och du får redan där en enorm utsikt över staden och dess omgivning av massiva bergstoppar. 

12.00 Vila benen i färgglad omgivning 

Nu är det dags att få något i magen. För den som inte får nog av utsikt över hustak finns Omama Coffee Shop i stadsdelen Bellavista. Maträtterna är enkla men kaféet är väl värt ett besök endast för de färgglada husens skull. Tårta till efterrätt i husens nyanser. Adress Mariano Calvache E17-169/Lorenzo Chavez.

24 timmar: Ett dygn i Ecuadors huvudstad Quito
Drick kaffe i en färgglad omgivning. Foto: Julia Tengblad Söder

13.00 Besök ett konstnärshem

Promenera nu uppåt mot Parque Metropolitano och Museo Guayasamín för ett besök i den världskända och rebelliske konstnärens museum och ta en guidad tur i hans intilliggande hem. Mariano Calvache E18-94/Lorenzo Chavez. 

14.30 Prisvärd shopping

I Mercado Artesanal de la Mariscal säljer ursprungsfolk prisvärt hantverk, färgglada och varma sjalar, vantar och tröjor i alpacka, silversmycken och keramik. Många pendlar från staden Otavalo, några timmar bort där de producerar sina varor. Prutmöjligheter finns men ha i åtanke att dessa människor har mindre pengar än du. Hörnet Jorge Washington/Juan Léon Mera. 

15.30 Cappuccino från himlen

Vila benen och titta på gatulivet från Ethnic Coffees uteservering på Avenida Amazonas, mellan Robles och Roca. I butiken intill finns mer hantverk och försäljning av den ecuadorianska chokladen Pacarí som vunnit flertalet internationella priser som världens bästa choklad. En välsmakande present till dem där hemma. 

24 timmar: Ett dygn i Ecuadors huvudstad Quito
Blicka ut över Quito från konstnärens trädgård. Foto: Julia Tengblad Söder

16.30 Klättra upp på kyrktorn

I hörnet Venezuela/Carchi ligger Basilica del Voto Nacional, den största basilikan av nygotisk stil i hela Amerika-. Den är inte bara mäktig i sig utan du kan även klättra upp på kyrktornen där du genom trappstegen ser ett Quito under dig. Med lite is i magen och inga svindlande tankar på lösa skruvar så … 

17.30 Tillbaka i tiden 

Vingla ned längs García Moreno och du hamnar plötsligt mitt i Centro Histórico, det första kulturarvet på Unescos världsarvslista med välbevarade byggnader och kyrkor från 1500-talet. Ta en sväng runt La Ronda och lugna nerverna på någon bar. Beställ canelazo, en het fruktdrink, med sprit gjord på socker-rör.  

19.00 Sluta på topp

Efter en dag full av höjdpunkter, varför inte avsluta på en takterrass? På restaurangen Vista Hermosa Café Mirador sitter du mitt i Centro Histórico och blickar ut över ljusen som klättrar längs omgivningens berg. Hörnet Mejia Oe4-45/García Moreno.

24 timmar: Ett dygn i Ecuadors huvudstad Quito
Ta en tur i La Ronda. Foto: Julia Tengblad Söder

22.00 Danssugen?

Quitos unga vallfärdar till Plaza Foch. Ta ett djupt andetag och ge dig in i vimlet. Visa dina salsa- eller merenguetalanger på någon klubb eller drick enklare drinkar på Dirty Sanchez (Reina Victoria/Joaquin Pinto). I den bohemiska stadsdelen Guápulo finns avslappnade barer för den som inte vill trängas med ungdomar. 

Missa gärna

Att bli ficktjuvad. Håll i väskan och håll koll på bakfickorna. Tjuvarna är snabba och luriga. Alltid bättre att hålla extra koll.

24 timmar: Ett dygn i Ecuadors huvudstad Quito
Lago Quilotoa, en av många kratersjöar i Quitos omgivningar. Foto: Thinkstock.

Missa inte!

Utflykterna. Avstånden i Ecuador är korta och busskommunikationerna enkla. Besök omgivande sjöar och vulkaner, eller varför inte skumpa ned längs bergen till Amazonas eller Stillahavskusten?

31 anledningar till varför du borde resa till Costa Rica minst en gång under din livstid

Colombia: Bättre tider för Bogotá

20 outforskade destinationer – hit reser minst turister


Text: Julia Tengblad Söder • 2017-07-20
EcuadorRestipsListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top