• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Cowboyromantik i USA:s vackraste deltstat

  Delstaten Montana har fått sitt namn efter sina höga och spektakulära berg. Vill man uppleva cowboyromantik
  och orörd vildmark är det hit man ska styra kosan.

  Cowboyromantik i USA:s vackraste deltstat
  Montana – USA:s vackraste stat?

  Text: Martin Gelin. Foto: Malin Fezehai

  Den stillsamma morgonen på Gaynor Ranch får ett abrupt avbrott när ett halvdussin sankt bernhardshundar börjar skälla entusiastiskt. De har fått syn på Steve, deras husse, som kommer gåendes ut ur den tjocka morgondimman. Han är klädd i cowboyhatt, boots, en rejäl Carharttjacka och en scarf runt halsen. 

  Det är Steve som tar hand om hästarna här på ranchen och den här krispiga höstmorgonen ska han förbereda dem på en rejäl tur uppför bergen som omger oss.

  Vi hoppar upp på våra hästar och börjar rida genom dimman tillsammans med Nancy Gaynor, som äger Gaynor Ranch med sin man Dan. 

  Steve White, en cowboy från Oregons landsbygd, tillbringar somrarna med att jobba med hästarna på Gaynor Ranch.

  Steve White, en cowboy från Oregons landsbygd, tillbringar somrarna med att jobba med hästarna på Gaynor Ranch.

  Våra hästar travar långsamt uppför den steniga skogsstigen. När vi kommit upp en bit för bergssluttningen börjar dimman lätta och plötsligt kikar solen fram genom trädtopparna. Granarna här i Montana blir gula på hösten, precis som lövträd byter de färg med säsongerna. 

  Vi rider långsamt uppför bergssluttningen och pratar om det lilla (hur ofta hästar uträttar sina behov varje dag) och det stora (hur man överlever ett möte med en hungrig grizzlybjörn). 

  Plötsligt stoppar Nancy vår hästkaravan och instruerar oss att vara knäpptysta för att försöka höra om det är en björn i närheten. Men det enda ljud som hörs är hästarnas stillsamma gnäggande och ett avlägset flaxande från en flock med kanadagäss, som verkar vara på väg söderut för vintern. 

  – Fler och fler björnar börjar synas här i trakterna, de brukade hålla till uppe vid glaciärerna, the high country, men nu kommer de allt oftare ner hit, där bergen bara är ett par kilometer höga, säger Nancy. 

  En ridtur i gryningen på Gaynor Ranch.

  En ridtur i gryningen på Gaynor Ranch.

  Nancy Gaynor förkroppsligar själv hela Montanas historia. Hon tillhör indianstammen kootenai, som var bosatta här i Montana många sekel innan det blev en amerikansk delstat (år 1889). Hon växte upp på ett indian-reservat ett par mil härifrån, där det var problem med fattigdom, arbetslöshet och alkoholism, men där fanns också en traditionell kultur som gav henne självförtroendet att ge sig ut i världen, gå på college och ta över den här vackra ranchen. 

  Nu rider hon längst fram och roar sig med att utmana oss ovana ryttare lite mer än vad våra nerver borde klara av. När vi kommer till en brant och stenig kulle ropar Nancy "cowboy up!" och ger sin häst en spark i sidan och så far alla våra hästar iväg framåt i en snabb spurt, så att det ryker om den dammiga bergsstigen bakom oss. 

  När min häst travar så snabbt att de gula grantopparna ovanför mig bara bildar en suddig massa undrar jag snabbt om det här blir mitt livs sista ögonblick, men plötsligt är vi uppe på en kulle, hästarna andas ut, mitt hjärta slår ett par hundra slag i minuten men jag är onekligen fortfarande vid liv. De här hästarna är veteraner och verkar veta när ryttaren är oerfaren och lite nervös, så de saktar ner tempot och snart vaggar vi fram lugnt och harmoniskt genom den friska morgonluften igen.

  Reportaget fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!