• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan

  I södra Polen kan du leka kunglighet för en dag. Många av slotten, borgarna och palatsen hyr nämligen ut rum. Populärt bland allt från bröllopspar till vandrare och medeltidslajvare.

  Checka in på sagoslott i Polen som inte kostar skjortan
  Polen har många vackra slott. Vi listar några riktigt schyssta ställen där du kan checka in. Foto: Ksiaz

  1. Wojanów

  Som i sagorna

  Sagoboksperfekt slott med medeltida rötter och vidunderlig park. Här finns spa med inomhuspool och fransk trädgård med barbecue. Boende i allt från slottstornssviter med historiskt möblemang till sidobyggnad med enklare rum. Wojanóws historia har varit långt ifrån bekymmerslös. Under trettioåriga kriget angripet av både svenska styrkor och flammande lågor. Under andra världskriget plats för krigsfångar, plundrat och ödelagt. 

  Flera av egendomens byggnader befann sig i eländigt skick och hotade att kollapsa. Nu ser det ståtliga slottet ut ungefär som när den preussiska prinsessan Louise njöt livets frukter här. 

  Miljön lockar många bröllopsföljen. Polacker och tyskar förstås. Men också svenskar och norrmän som kombinerar sina slottsbröllop med besök i den gamla, norska stavkyrkan från Vang som köptes av den preussiske kungen och flyttades hit till trakten av Wojanów. 

  • Dubbelrum från 800 kr.
  Wojanów. Som en dröm ur Snövit. Foto marcin oliva soto

  Wojanów – som en sagodröm ur Snövit. Foto: Marcin Oliva Soto

  2. Ksiaz

  Dramatiskt läge

  På en brant höjd ovanför Pelcznicafloden tronar ett av Polens mäktigaste slott – Ksiaz. Sägnen som är förknippad med platsen är minst lika dramatisk och låter som något ur tv-serien Babylon Berlin. Under andra världskriget intogs slottet av nazityska trupper. Kilometer efter kilometer av hemliga tunnlar konstruerades under fästningen. Ryktet säger att ett tåg lastat med stulet krigsguld gömdes undan i de minerade gångarna.

  Sant eller inte så rymmer i alla fall det spektakulära slottskomplexet ett stämningsfullt hotell. 

  • Dubbelrum från 700 kr och sviter från 1 000 kr.
  Slottet Ksiaz i Polen

  Slottet Ksiaz har både det dramatiska läget och en dramatisk historia – sann eller falsk! Foto: Ksiaz

  Dukat till tänderna på slottet Ksiaz

  Dukat till tänderna på slottet Ksiaz. Foto: Mikael Persson

  3. Palac Pakoszów

  Vandra bland bergen

  Jag kryper till sängs i mitt ombonade rum. Månen blänker som silver över böhmiska gränsberg. Somnar fort och sover i ett svep. Mjuka täcken får mig att ligga kvar och dra mig till sent in på morgonen. 

  Kliver upp och tassar försiktigt genom ett morgontyst palats. I matsalen står frukosten framdukad under tunga kristallkronor. Juice, nybakat bröd, traktens korvar, ost och ett stort fat med färsk frukt. På avstånd skymtar Karkonoszebergens skarpa klippor och borgruinen Chojnik på en skogklädd avsats. 

  60 år efter andra världskrigets slut fick ägaren Christoph Hartmans familj chansen att köpa tillbaka Palac Pakoszów där släkten levt i generationer. Idag är Pakoszów både hem och hotell på samma gång. Många av gästerna är par som lockas av dagar med god mat och spabesök liksom vandringar i närbelägna berg.

  • Dubbelrum från 1200 kr.
  Slottet palac pakoszów i polen Foto: Palac pakoszów

  Ett hem och hotell med spa och möjlighet för vandring. Foto: Palac Pakoszów

  Färdigt för fest. Barockmålat Pakoszów.

  Ett barockmålat Pakoszów bjuder upp till fest. Foto: Palac Pakoszów

  4. Kliczkow

  Historiska recept

  Året var 1944. Friedrich zu Solms-Baruth hade anslutit sig till en sammansvärjning med mål att mörda Hitler och sov ständigt i sällskap av två Lugerpistoler. Attentatet misslyckades. I efterdyningarna fick familjen 40 minuter på sig att lämna sin egendom. Några av familjerecepten räddades undan nazisterna och gömdes. När kriget var över plockades de fram från Warszawas nationalbibliotek. Numera serveras flera av rätterna på det senapsgula slottet som är både hotell och spa specialiserat på allt från ridturer och riddarspel till bröllop och nyårsfester.

  Kliczkow har en stor park, häststall och en sex mil lång ridled. Och inte minst en omtalad restaurang där jag lite senare serveras Solms-Baruths älsklingsrätt. Skogsplockade champinjoner. Färska kräftstjärtar. Frisk bladpersilja och trädgårdsskördad vitlök. Och så givetvis också rikligt med vitt vin och grädde. 

  • Dubbelrum från 1000 kr.
  Kliczkow. Polskt Downton Abbey. Foto polish tourism organisation

  Kliczkow är som ett polskt Downton Abbey. Foto: Polish Tourism Organisation

  5. Czocha

  Riddarromantik

  Mörka torn och tjocka väggar av grå sten reser sig ovanför en djup vallgrav. Man skulle lätt kunna tro att Czocha byggts som en kuliss åt Hollywood. Men så är det inte. Borgen är äkta vara, förbunden med såväl hertig Bolko den lille som tysk-romerska kejsare.

  Mot extra betalning är det emellanåt möjligt att övernatta i hertigens historiska svit med pampig sänghimmel. I början av 1900-talet köpte cigarrhandlaren Ernst Gutschow från Dresden fästningen. Köpmannen lär ha haft nära kontakter med den ryska tsarfamiljen. Envisa rykten pekar ut just Czocha som gömställe för familjen Romanovs värdefullaste ikoner. Både Röda armén och nazisterna var ute efter dyrgriparna. Inför ryktet om en attack lär Gutschow ha packat in skatten i en lastbil som försvann ut i mörkret. 

  • Dubbelrum från 550 kr.  
  Slottet Czocha i Polen

  Entré mot historia och historier på Czocha. Foto: GettyImages

  Gammal rustik säng på slottet Czocha i Polen

  Sov som kungligheter för en natt. Foto: Mikael Persson

  Gillar du unika boenden?

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!