• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 12 söta städer i Tyskland – värda en avstickare från autobahn

  Tyskland myllrar av mindre städer där gatorna kantas av korsvirkeshus och torgen är pittoreskt prydda med fontän. Här har vi valt ut tolv mindre städer – från kurorter vid havet till alpbyar med utsikt. Gute Reise!

  12 söta städer i Tyskland – värda en avstickare från autobahn
  Tips på mindre tyska städer – från små kurorter till alpbyar. Foto: Gettyimages.

  1. Coburg

  Staden som inte bara har ett slott utan fyra. Barockslottet Ehrenburg hittar du inne i staden och den medeltida borgen Coburg ligger pampigt vaktandes på en kulle intill. "Synnerligen förtjusande" ska munken Martin Luther ha sagt om Coburg, trots att han själv hölls gömd i borgen under sex månader. Ta en wurst på torget inramat av vackra hus från fyra håll och en promenad i den grönskande slottsträdgården.

  En fika på torget i Coburg. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Hotel Villa Victoria – tips på boende i Coburg. Foto: Sofia Zetterqvist.

  2. Schmalkalden

  Renässansslottet Wilhelmsburg är Schmalkaldens stolthet med vacker utsikt över staden. I stadskärnan står korsvirkeshusen på rad. När ögonen – och kameran – fått nog är det dags att göra magen glad. Styr stegen mot nougatfabriken Viba Nougat-Welt där bland annat en nougat-fontän väntar!

  Schmalkalden i Thüringen. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Korsvirkes-allé. Foto: Sofia Zetterqvist.

  3. Gotha

  Förutom det vackra barockslottet Friedenstein så har Gotha en välbevarad äldre stadskärna. Ta en glass under den stora eken på det gulliga torget och spana in torglivet. Missa inte heller slottsparken och orangeriet!

  Det barocka slottet Friedenstein i Gotha. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Gothas stadskärna. Foto: Sofia Zetterqvist.

  4. Wolfenbüttel

  Välkommen till Jägermeisterns hemvist! Här i Wolfenbüttel var det som den svarta förädiska dryck såg dagens ljus första gången. Wolfenbüttel är full av pittoreska gränder och korsvirkeshus. För bokfantasten är biblioteket värt ett besök, och den Instagram-brydde följer skyltarna mot "Lilla Venedig" – en av stadens mest fotograferade platser.

  Wolfenbüttel bjuder på korsvirkesgränder i mängder att strosa i. Foto: Gettyimages.

  "Lilla Venedig" i Wolfenbüttel. Foto: Sofia Zetterqvist.

  5. Celle

  Till skillnad från många kringliggande städer så undkom Celle att bli sönderbombat under andra världskriget. Idag har staden Europas största sammanhängande korsvirkesensemble. En del av husen är så gamla som från 1500-talet. Glöm inte att spana in det stora vita slottet med tillhörande slottspark!

  Som om de vore pepparkakshus. Foto: Sofia Zetterqvist.

  6. Trier

  Inbäddad i den frodiga Moseldalen – känd för sina vingårdar och sitt Moselvin – ligger en av Tysklands äldsta städer. Trier grundades redan 16 år f.kr av den romerske kejsaren Augustus, och staden hade sådan makt att den till och med benämndes som ett Rom fast på andra sidan Alperna. Än idag kan du gå upp i tornet Porta Nigra som byggdes av just romarna på 100-talet – numera ett världsarv tillsammans med åtta andra byggnadsverk i staden.

  Med anor redan från 16 år före kristus. Foto: GNTB / Francesco Carovillano.

  Inuti kyrkan Liebfrauen i Trier. Foto: Gettyimages.

  7. Cochem

  Cochem ligger, liksom Trier, intill floden Mosel. Besök stadens kejserliga slott uppe på berget med hjälp av linbanan. Torget är kantat av söta korsvirksehus i mängder och vid floden radar restaurangerna upp sig. Tipset är att beställa in det för regionen så kända Moselvinet!

  Torget i Cochem. Foto: Gettyimages.

  Med det kejserliga slottet spejandes över staden. Foto: Gettyimages.

  8. Garmisch Partenkirchen

  Garmisch-Partenkirchen är en sammanslagning av orterna Garmisch och Partenkirchen vilket även ger det bästa av två världar: myllrande barliv och historiska byggnader. Staden ligger vackert inbäddat i Bayerns alplandskap. En resa hit görs med fördel ihop med skidåkning och spabesök. Oslagbara vyer kommer på köpet!

  Med Tysklands högsta berg som scenografi. Foto: Gettyimages.

  År 1936 stod Garmisch-Partenkirchen värd för vinter-OS. Foto: Gettyimages.

  9. Stralsund

  Visste du att Stralsund tillhörde Sverige i över 160 år? Här strosar du runt i kullerstensgränder med färgglada husfasader, dricker cappuccino på torget eller spanar på fiskebåtar i hamnen med utsikt över Östersjön. Här finns ett stort maritimt museum och ett kyrktorn att gå upp i för utsikten!

  Huvudtorget i Stralsund med sina maffiga byggnader. Foto: Gettyimages.

  Utsikt från kyrktornet i Stralsund. Foto: Sofia Zetterqvist.

  10. Weimar

  Den har kallats för de intellektuellas stad, Weimar. Här bodde Goethe och Schiller och det är även i Weimar du hittar Bauhausskolan. Men Weimar är även fullt av söta kaféer och små butiker att strosa mellan. Blir du sugen på en dos inspiration rekommenderas ett besök i det vackra biblioteket Herzogin Anna Amalia och Bauhaus-museet.

  Ett Weimar-måste är det vackra Herzogin Anna Amalia Bibliothek. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Klassiska caféer varvas med hippa barer. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Har du tur prickar du in någon av stadens marknader. Foto: Gettyimages.

  11. Rothenburg ob der Tauber 

  Om du bilar längs med den tyska temavägen "romantiska vägen" passerar du den lilla staden Rothenburg ob der Tauber. Och med all rätt: de söta husen och smala gränderna är romantiskt så det förslår! Rothenburg ob der Tauber ligger som namnet skvallrar om på en kulle intill floden Tauber. I staden finns inte mindre än 42 torn, de flesta placerade längs med en ringmur som går att promenera på. Leden kallas "Tower Trail", är fyra kilometer lång och ger dig en bra tur runt staden.

  Ett välfotograferat hörn i Rothenburg ob der Tauber. Foto: GNTB / Francesco Carovillano.

  12. Sassnitz

  Många svenskar har passerat färjeterminalen i Sassnitz, kanske tagit en tur till affärerna med billig tysk sprit. Men ett tips är att faktiskt ge den gamla stadsdelen en chans. Där står vita 1800-talsvillorna uppradade intill kullerstensgränder, gamla äppelträdgårdar och en härlig strandpromenad att strosa längs med. Sassnitz ligger på den tyska semesterön Rügen och är en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka ön – vandra i Jesmund nationalpark, besök vackra bokskogar, och ta en stranddag i kurorten Sellin.

  Vackra spetsvillor i Sassnitz. Foto: Sofia Zetterqvist.

  Nationalparken Jesmund med sina kalkstensklippor. Foto: Gettyimages.

  Kurorten Sellin, bara ett "stenkast" från Sverige på andra sidan Östersjön. Foto: Gettyimages.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!