Annons
Annons
Foto: Axel Drainville / Creative Commons.

Foto: Axel Drainville / Creative Commons.

Burma

Burmas orörda paradisöar hotas av turism

Den burmesiska regeringen förväntas ge klartecken för nya hotell och utvecklingen av Mergui-skärgården i södra Burma som turistdestination. Det uppger landets turistministerium.

Text: Johanna Jackson • 2015-05-27 Uppdaterad 2021-06-23

Mergui-skärgården utgörs av drygt 800, till mestadels, obebodda öar i Andamansjön. Många som besöker öarna lockas inte bara av de orörda stränderna, havsvikarna utan spår av mänsklig närvaro och den oexploaterade naturen utan även av det som ligger under havsytan – ett av världens mest välbevarade marina ekosystem med en stor mångfald av olika arter. 

Burmas orörda paradisöar hotas av turism
Foto: Jason / Creative Commons.

Området har kallats för en ”försvunnen värld” och öppnades först för utomstående besökare år 1996. Sedan dess har turismen varit sparsam och förra året besöktes området av drygt 2 000 turister, ungefär 2,5 personer per ö. I slutet av 2014 fanns det endast fem hotell med sammanlagt 196 rum i Mergui.

Men något håller på att förändras – förra året påbörjade ett företag från Singapore arbetet med att bygga ett stort hotell med tillhörande marina, golfbana och kasino på Salon Island med förhoppningen av att utveckla ett ”nytt Phuket”, ett annat multinationellt holdingbolag, Gecko Holdings, med kontor bland annat i Stockholm och Köpenhamn har också inlett arbetet med att bygga ett hotellkomplex på en av öarna, och för några veckor sedan gav burmesiska myndigheter klartecken fÙ�r hotellplaner från ytterligare 11 företag, det skriver TTGAsia.

Enligt Sai Kyaw Ohn, biträdande minister för hotell och turism, så har totalt 27 företag visat sitt intresse för att utveckla hotell på öarna. Nu hoppas han att Burmas kommission för investeringar (MIC) ska godkänna projekten innan slutet av året.

­– Regionen har en stor potential som turistdestination eftersom de flesta av öarna är orörda och har korallrev. Vi hoppas att de ska attrahera dykare och ekoturism, säger Sai Kyaw Ohn enligt den australienska nyhetssajten News.com.au.

Burmas orörda paradisöar hotas av turism
Foto: James Kirk / Creative Commons.

De senaste årens förändringar har dock skapat oro hos miljö- och människorättsorganisationer. I Mergui lever ungefär 2 000 personer som tillhör den etniska minoriteten Moken, ett nomadiskt folkslag som traditionellt livnärt sig på fiske men på senare år tvingats att bli mer bosatta. Med de nya utvecklingsplanerna för området befarar många att Mokenfolkets levnadssätt och tillvaro riskerar att vändas uppochner för alltid.   

– Vid den här typen av utvecklingssatsningar i Burma finns alltid en stor risk för tvångsförflyttningar och landkonfiskering. Miljökonsekvenser förbises dessutom ofta, vilket medför ytterligare negativa konsekvenser för lokalbefolkningen. Burma är fortfarande en diktatur, så på ett generellt plan är det viktigt att turistbyråer och turister ser till att gynna lokalbefolkningen och inte den militärstyrda regeringen och dess affilierade affärsmän, säger Matilda Hald, verksamhetsansvarig för Svenska Burmakommittén.

Missa inte: 


Text: Johanna Jackson • 2015-05-27
BurmaNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen