Dubai. Foto: Istock.

Dubai. Foto: Istock.

Förenade Arabemiraten

Charterbolagen kritiseras på nytt – höll inte löften om att granska arbetsvillkor

För ett år sedan kritiserades Apollo, Ving och Fritidsresor för att anställda på deras hotell i Dubai arbetade under usla villkor. Charterarrangörerna lovade då att hotellen skulle granskas. Men det har inte gjorts, enligt en granskning från Sveriges Radio.

Text: Johanna Jackson • 2016-10-17 Uppdaterad 2021-06-23

Det var i oktober i fjol som den ideella organisationen Swedwatch avslöjade usla arbetsvillkor för migrantarbetare på hotell i Dubai.

Anställda vittnade bland annat om att de fått sina pass beslagtagna, inte fått övertidsersättning och att de tvingats jobba 12 timmar om dagen, trots att lagen i Dubai begränsar arbetsdagar till max nio timmar. 

– Att förvänta sig att en enskild touroperatör ska kunna följa upp tusentals hotell, det är inte rimligt. Det vi gör är att vi arbetar tillsammans med utvalda partners. Vi arbetar med den erkända och kanske ledande organisationen för de här kvalitetsfrågorna, och det är Travelife, säger Nina Hornewall, kommersiell direktör i Apollo Travel Group till Sveriges Radio.

I ett gemensamt uttalande meddelade charterarrangörerna då att de skulle granska fler hotell med hjälp av certifieringsorganen Travelife. Men enligt Sveriges Radio, som har kontaktat Travelife har inga granskningar gjorts. Inget av charterbolagen har heller gjort några undersökningar för att ta reda på hur arbetsförhållandena på hotellen ser ut, enligt Sveriges Radio.

Apollo har dock sagt upp två hotellsamarbeten och Ving meddelar att man planerar att införa ett system som gör det lättare att rapportera missförhållanden. 

Åtgärder som inte är tillräckliga enligt Olof Björnsson, researcher på Swedwatch.

– Nej, det tycker jag inte, den granskning som de lovade har inte blivit av. Man kan tycka att företag som tar mänskliga rättigheter på allvar måste skapa sig en bild av hur det ser ut i den egna verksamheten. Först då kan man påverka till det bättre, säger han till Sveriges Radio. 

Granskning: Gästarbetare i Thailand – att ta ansvar för en smugglad burmes

Oschyssta arbetsvillkor på svenskhotell i Thailand

Att tänka på när du besöker en diktatur


Text: Johanna Jackson • 2016-10-17
Förenade ArabemiratenNyhetDubai
Scroll to Top