Annons
Annons

703869.jpg

Indien

24 timmar i Delhi

Spela sitar, fynda tyger på basar, ät tandoori på en takterass och sörpla kaffe i gröna galonsoffor. I Indiens huvudstad bjuds upplevelser från gryning till kväll.

Text: Per J Andersson • 2008-11-18 Uppdaterad 2008-11-18

7.00 Se staden vakna

Vakna på hotellet Jukasso Inn Down Town (1 L-Block, Con-naught Place), ett smålyxigt, prisvärt hotell med bra läge mitt i staden. Ta en morgonpromenad och se hur Delhi väcks till liv. Gå sedan tillbaka och låt dig smaka av hotellets frukostbuffé.

9.00 Nästan som Taj Mahal

Ta en mopedriksha till världsarvsklassade Humayuns Tomb som vid sidan av Taj Mahal är Indiens vackraste byggnad från mogultiden. Byggt i röd sandsten och vit och svart marmor för att hysa den döde muslimske kejsaren Humayun.

11.00 Trainspotting

I landet med världens största järnvägsbolag och världens längsta järnväg måste du besöka National Rail Museum (Shanti Path, Chanakyapuri, entré en krona). Titta på Indiens allra första tåg från 1853 och Fairy Queen, som är byggt 1855 och anses vara det bäst bevarade 1800-tals-ångloket i världen.

13.00 Bästa masala dosan

Riksha till Sagar (18 Defence Colony Market), en suverän restaurang för helvegetarisk sydindisk mat. Fantastisk masala dosa, en rullad ris-mjölspannkaka fylld med potatis och lök.

14.00 Khan market

Ny rikshafärd, nu till Khan Market, ett av Delhis mest hajpade shoppingområden. Ser inte mycket ut för världen: tvåvåningshus mellan parkeringsplatser och små torg. Botaniserar i välsorterade bokaffären Bhari & Sons och provar en skjorta på Anokhi, som satsar på att bevara gamla hantverksstilar samtidigt som man utvecklar modellerna.

15.00 Tunnelbana till medeltiden

Riksha till stationen Central Secretariat några kilometer bort. Ta den nya, fina tunnelbanan till Chandni Chowk i Old Delhi. Kliv upp i medel-tiden och promenera på de röriga basargatorna. Besök Indiens största moskÙ?, Jama Masjid, och förirra dig in i Chawri Bazaar. Ta sedan tunnelbanan från Chawri Bazaar till New Delhi Railway Station.

16.30 Hippiebasaren

Traska in i basaren Pahar Ganj. Det är här de flesta ryggsäcksresenärer bor, eftersom basaren vimlar av lopphotell. Israeliska hippies är i majoritet och skyltarna lockar med ”Food from Israel”. Passa på att fynda tyger och kuddfodral!

18.00 Klassiskt

Delhikafé United Coffee House (E-Block, Connaught Place) har fem meter högt i tak, gröna galonsoffor, murrig heltäckningsmatta, kristallkronor och speglar med blomformad stuckatur. Hit kommer tjänstemän, intellektuella, familjer och turister för att fika och äta. Ta en kopp kaffe och bläddra i dagens Times of India.

19.00 Sen shopping

Strosa ett varv i cirkelformade Connaught Place och handla böcker i grymt väl-sorterade och pyttelilla The Bookworm (29 B-Block), Sondera bland skjortutbudet på Fab India (B-28, Upper Ground Floor) och provspela en sitar på Rikhi Ram & Sons (8 G Block, Marina Arcade), en anrik musikaffär som hade Beatles som kunder på sextiotalet.

21.00 Tandoori på takservering

Ta en taxi en mil söderut till Top of the Village, takserveringen i Village Bistro i Hauz Khas. Sätt dig vid bardisken av sten – på andra sidan stupar fyra våningar. Härifrån ser du resterna av det muslimska universitetet och den väldiga vattenreservoaren från medeltiden. Njut av goda tandoorimarinerade grönsaks-grillspett och en iskall Kingfisher.

Missa inte heller:

1) Shopping i underjorden

Palika Bazaar är en underjordisk marknad mitt i Connaught Place. Billiga kläder, hantverk, piratkopierade cd- och dvd-skivor med filmer, spel och datorprogram. Stor prutmån.

2) Tvådagarsutflykt till sagotiden

Ta Shatabdi Express till Jhansi (4,5 timmar) och därifrån riksha 30 minuter till sagostaden Orchha. Palatsen är hyfsat välbevarade sedan den sista kungen flyttade härifrån 1783. Känns som om man förflyttats till Sagan om ringen. Orchha betyder ”Den gömda platsen” och var en gång i tiden centrum i konungariket Bundelkhand, som betyder ”Platsen för dem som offrade sitt blod”.


Text: Per J Andersson • 2008-11-18
IndienRestipsNew Delhi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen