Foto: Lina Eidenberg

Foto: Lina Eidenberg

Japan

24 timmar i Tokyo

Panik inför Tokyos storlek? Lugn! Du hinner mer än du tror under ett dygn i den galna storstan.

Text: Maria Ahlgren • 2007-08-28

09.00 Spanfrukost i Shibuya

Bor du i stadsdelen Shibuya har du en suverän utgångspunkt för dagen. Börja i saluhallen Food Show i Shibuya-stationen. Plocka ihop lite av varje, gå ut genom utgång Hachiko, leta upp en sittplats och se världens mest kända megakorsning bre ut sig. Var tredje minut när lamporna slår om råder totalt kaos.

10.00 Konstgjord ö

Ta JR-linjen till stationen Shimbashi och byt till Yurikamome, en obemannad tåglinje som tar dig till futuristiska, konstgjorda ön Odaiba. Ta plats längst fram i tåget och var redo med kameran – när tåget kör över Rainbow Bridge har du fantastisk utsikt över Tokyo Harbor. Väl på Odaiba, besök något av de Vegaskitschiga shoppingpalatsen, åk i ett av världens största pariserhjul eller provkör en bil på Toyotas enorma showroom, Mega Web.

13.00 Sushi på rullande band

Bege dig till Harajuku för lunch på Heiroku (5-8-5 Jingumae, Shibuya-ku), mitt på lyxavenyn Omotesando. Gör som japanerna och sätt dig vid rullbandet och vänta på att din favorit ska glida fram.

14.00 Arkitektur på Omotesando

Håll dig kvar på Omotesando för en promenad bland några av nutidens mest firade arkitekters verk. I Tokyo hyr inte modehusen sina lokaler – de bygger hela hus, och spektakulärt ska det vara. Missa inte Omotesando Hills, Dior och Prada.

14.30 Upptäcktsfärd i Yoyogi

Slink in i lugnets Yoyogi Park ett stenkast bort, och kolla in Tokyos mest berömda tempel, Meiji Jingu. Är du i Yoyogi en söndag är gräsmattorna packade med folk som visar upp sina talanger. Klassiska är de showande rockabillykillarna och para-paradansarna.

16.00 Shoppa i Electric Town

Är du inne på manga, anime och teknikprylar, ta Yamanotelinjen från Harajuku till Akihabara, också kallat Electric Town. Den teknik som inte finns här Ù?r inte ännu uppfunnen. När fötterna börjar ömma finns det i området många bra fotmassageställen. Rekommenderas!

18.30 Ladda upp på Oxygenbar

Ta Yamanote-linjen tillbaka till Shibuya. Som alternativ till fördrink, besök futuristiska oxygenbaren Breath Aroma O2 Space i Shibuya (2F Seibu B, 21-1 Shibuya). Välj en slang, peka ut de tuber som ger de egenskaper du är ute efter – som avstressande, energiboostande eller bot mot bakfylla – och plugga in.

20.00 Middag i ninjaby

Beyoncé har gjort det. Backstreet Boys och Jude Law likaså. Alla har de besökt Ninja, en av Tokyos roligaste temakrogar (1F Akasaka Tokyu Plaza, 2-14-3 Nagata-cho, Chiyoda-ku). Innan middagen hänger ni med en ninja på en runda bland hustaken i den rekonstruerade Edobyn. Väl i säkerhet igen väntar en läcker asianfusionmeny.

22.00 Fest!

En kort taxiresa bort ligger Roppongi med Tokyos mest intensiva nattliv. Missa inte karaoke på Lovenet (3:e våningen på Hotel Ibis, 7-14-4 Roppongi).

05.30 Nattmat på fiskmarknad

Efter en hård natt passar det bra att ta en taxi till fiskmarknaden Tsukiji, världens största i sitt slag och ett sant spektakel. Här hittar du världens bästa sushi. En favorit är sushistrutarna på Sushi Sen (6-23-12 Chuo, Chiyoda-ku).

Klädetikett

Lämna magväskan hemma

I Tokyo är alla, verkligen alla, superstylade även till vardags, och tjejernas frisyrer och klackar tävlar i höjd. Så skippa turiststassen, med promenadskor, ryggsäck och urtvättade shorts, om du vill smälta in i världens mest uppklädda stad.

Shopping

Hysteri i Shibuya och Harajuku

Ingenstans i världen är shoppingen så nära religion som i Japan, och grannstadsdelarna Shibuya och Harajuku är Japans modecenter. Varuhuset 109 (2-29-1 Dogenzaka, Shibuya-ku) pumpar ut öronbedövande trance och de senaste must-have-plaggen till unga hipsters. En sväng in i Jinnankvarteren bjuder på streetstyle och välsorterad vintage. Fortsätt upp mot Harajuku längs den pittoreska shoppinggatan Cat Street. Du kommer ut på Tokyos svar på Champs-Elysées, Omotesando, som kantas av lummiga träd och exklusiva modehus. Går du till vänster hamnar du i Harajukus mytomspunna shoppingkvarter, som fick artisten Gwen Stefani att gå “bananas”. På den lilla gatan Takeshita-dori finns stor chans att träffa både gothlolitor, cosplayers, visual kei-kids och andra ur Tokyo galna stilflora.


Text: Maria Ahlgren • 2007-08-28
JapanRestipsTokyo