Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Japan

Japanfantasten tipsar om bästa maten

Skribenten Petter Bjerke brinner för det japanska köket. Här tipsar han om Tokyos bästa matupplevelser, såväl inne i city som i stadens utkanter!

Text: Redaktionen • 2010-10-13 Uppdaterad 2021-11-18

1. Tempellunch och eldceremoni på Takaoberget

Svaja upp längs heliga Takaobergets linbana och promenera i klar bergsluft till tolvhundraåriga Yakuointemplet med svind­lande utsikt över Tokyo. Den buddistiska tempelmaten med sina tusenåriga anor är grunden för så gott som all japansk matkultur. Samtidigt ultramodern med vegetariska smårätter av närplockade grönsaker. Hemgjorda munkdelikatesser som sesamtofu, svamptempura, inlagd kardborrerot, vegandashibuljong (alg och shiitakesvamp), miso, fu (vetegluten) eller traktens vildris och unika minikiwi (sarunashi).

2. Yuzuryokan vid Tamafloden

Tåget tar dig kvickt till byn Ome – en andningspaus från Tokyomyllret. Allra bäst bor och äter du hos Shingo Fujisaki i hans ryokan (värdshus) Shosenkaku vid Tamaflodens brus. Allt på Shosenkaku kretsar kring lokala citrusfrukten yuzu med sin bittersyrliga och intensivt parfymerade arom – varje maträtt, hudvårds­behandling och inte minst yuzubadet i den varma källan. Vakna av att en traditionell japansk frukost dukas upp på tatamimattan bredvid dig, vandra i bergen eller fiska öring i floden. Passa gärna på att prova traktens berömda källvatten, antingen i form av sake på lokala bryggeriet Ozawa eller som tofu i den renodlade tofu­restaurangen Mamagotoya.

3. Skal­djurs­frossa i Tokyos skärgård

Skyskraporna skymmer lätt det faktum att Tokyo är en kuststad. Men utanför hamnen kan du glida runt på Tokyobuktens turbåtar eller testa fiskelyckan i sashimins ursprungsvatten. Och arkipelagen Izu, några mil söder om Tokyo, är ett skärgårds­paradis med åtta öar. Ät dig igenom Tokyos lokala havsskafferi och missa inte världens största snäcka, sazae. Ingenting för den vekmagade dock.

4. Delipicknick i parken

Varuhusens deliavdelningar (depachika) är orgier i japanskt mathantverk och välordnade stånd av färdigmat och råvaror. Fyll kassarna med Osakas stolthet oshizushi – pressad sushi med tillagad topping, grillade och friterade spett (kushiage), traditionella ris- eller böngodis, sake och godis från världens mest välsorterade fruktavdelningar med dyrgripar som femtusenkronorsmeloner. Parken Shinjuku Gyoen ligger intill Shinjukus makalösa depachikautbud i shoppingcenter som Isetan, Odakyu och Keio. Avsluta med matcha (pulverte) och bön­gelégodis i något av de två traditionella tehusen.

5. Gastronomisk hälsokost i Okinawa Town

Ön Okinawas kök är känt som ett av världens hälsosammaste. Mixen av alger, tofu och fläskkött från den svarta gris­rasen agu har varit extremt trendigt i Tokyo de senaste åren. Många av de finaste Okinawakrogarna ligger samlade i ett område som går under smeknamnet Okinawa Town. Förutom den goda maten kan du här njuta av personalen och gästerna, betydligt mer avslappnade än infödda Tokyobor. Skölj ner med Okinawas fylliga rissprit awamore.


Text: Redaktionen • 2010-10-13
JapanRestipsTokyo

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen