Annons
Annons
Sok San. Hav och djungel i skön förening.

Sok San. Hav och djungel i skön förening.

Kambodja

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong

Att Thailand har ett rikt utbud av natursköna tropiska öar känner de flesta till. Men grannlandet Kambodjas skärgård är mer okänd. Vackrast av alla är Koh Rong.

Text: Mikael Persson • 2014-11-10 Uppdaterad 2021-06-23

Det tar fem sekunder att fatta att jag hamnat rätt. Debatten på träbryggan framför Sok San Bungalows är lika olöslig som frågan om universums början eller slut. Är det måndag eller tisdag? undrar tjecken med fötterna dinglande i det turkosa vattnet. Snarare onsdag påstår en tysk och refererar till en resedagbok skriven på en serie servetter.

Ingen vet svaret. Ingen vet ens vad klockan är. Bara det viktigaste. Att stranden där vi sitter är så löjligt perfekt att man måste vända blicken åt ett annat håll för att inte omedelbart kasta sig ut i det kristallklara vattnet.

På kambodjanska Koh Rong är det snudd på omöjligt att inte tänka på filmen The Beach. Fyra mil stränder täcks av sand vit som nysnö. Korallrev finns också liksom vattenfall och djungelträd höga som kyrkspiror. Men inga hotell. Ingen biltrafik. Inte ens en farbar vägstump.

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong
På Koh Rong väntar bekymmerslösa barfotadagar.

Stora förändringar är emellertid på gång. Härom året skaffade sig The Royal Group kontroll över Koh Rong via ett 99-årigt hyresavtal. Kambodjas största investmentbolag säger sig vilja förvandla ön till världens främsta ekoresort, trots att projektet omfattar både flygplats, hamn och vägar liksom kasino, golfbana och 160 villor med havsutsikt.

I byn Sok San sitter polisen Doung Chantra och samtalar med några fiskare. Ingen är glad över utvecklingen på Koh Rong.

– Ön är egentligen vår. Men pengarna kommer att försvinna åt annat håll, säger Doung.

Ännu så länge känns Koh Rong fridfullt. Dalande världsekonomi verkar för tillfället ha bromsat planerna. Vandrar den sandiga bygatan förbi myskänder och sovande hundvalpar.

Intill min bungalow slappar österrikiska Marko och Ulla i sina hängmattor. Asienluffen har varit lyckad. Men de har också mött saker som oroar dem. Kraftverksbygget längs laotiska Mekong som ödelagt fält och byar. Den nya flygplatsen som sprängt bort höjder och djungel från Ko Pha-Ngans inre. Och så nu detta, Koh Rong som väntar på en total makeover mot massturism.

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong
Barfotashopping på Koh Rongs storgata.

Min säng står fem meter från havet. Jag tar några steg och dyker i. Vaknar bland lätta, varma vågor. Kisar med ögonen mot söder. Sju kilometer sandstrand fortsätter mot evigheten. Undrar var den tar slut? Tanken river och kliar i hjärnan tills Marko och Ulla hakar på för att leta efter strandens ände. Vi går utan att det händer något. Sanden viskar mjukt under fötterna och manar mot en horisont som tycks precis lika avlägsen som då vi började vandra.

Till en början följer bara spår av hundar och krabbor. Men knappt en timme senare tycker sig Marko skymta fjärran hustak. De tillhör Broken Heart Bungalow som lär ha fått sitt namn eftersom det är så det känns att lämna Koh Rong.

Stranden slutar här. Fast grovt tillyxade skyltar pekar mot andra sidan av ön, och vi fortsätter längs den stig som huggits ut med machete av en israel kallad för “the walking man of Koh Rong”.

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong
Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong
Visst nappar det!

Jag söker stöd för fötterna och håller på att tappa fästet några gånger, men når snart en platå med fuktig luft och ropande barbettfåglar. Så bär det nerför. En plötslig havsbris signalerar att vi nått andra sidan. Men också en strand så olik den vi kommer ifrån.

Plötsligt står vi i en liten bubbla av hamburgare och majonnäs. I byn vid Paradise Bungalows bor resenärerna med tatuerade ryggar och ständiga facebookuppdateringar. Här finns alcohol station, shisha beach schack och något som liknar nattliv. Perfekt om du är ung och vill träffa andra resenärer, säger den kanadensiska servitrisen där vi äter lunch.

På kvällen är vi tillbaka vid vår strand. Går sista biten till ficklampssken. Från grannhuset ropar 68-åriga Christine Grinscgl att hon fått inspiration till en ny novell; Robinson retired om en pensionerad resenär som upptäcker den ödsliga och orörda Koh Rong.

Vi säger inget till henne om ön på andra sidan. Vid vår strand finns bara några fallfärdiga bungalower med bräckliga bambutak som inte håller tätt mot nattens regnskurar. Och så fiskebyn och bergen som skärmar av den bukt där en fransk kändisvariant av Robinson spelades in härom året. Det är allt. Folk kommer aldrig att tro oss om vi berättar om det här om tio år, utbrister Marko och Ulla. Vi hör samtidigt ljudet från fiskebåtar på väg ut mot öppet hav och nattfångst. Natten som följer är varm och tyst.

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong
En av många avslappnade strandbarer.
Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong
Siambukten bjuder på smaragdgrön horisont.
Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong

Guide till Koh Rong i Kambodja

Visum till Kambodja

30-dagars turistvisum kostar officiellt 20 US-dollar och kan lösas vid gränsövergångar och flygplatser. Men se upp! Tjänstemän vid landgränser kräver ofta högre belopp (upp till 40 US-dollar) och i vissa fall, till exempel gränsövergången vid Koh Kong betalning i thailändska baht. Vill du slippa sådant krångel flyger du till Kambodja eller löser e-visum i förväg via mfaic.gov.kh/evisa. Det sistnämnda kostar 28 US-dollar och är giltigt i 30 dagar.

Resa dit

Badorten Sihanoukville är inkörsport till den kambodjanska övärlden. Cambodia Angkor ­­Air flyger tre gånger i veckan till Siem Reap som har flygförbindelse med Bangkok. Från Sihanoukville avgår också bussar till bland annat Phnom Penh (3,5 timmar) och Koh Kong vid den thailändska gränsen (ca 5 timmar).
Under högsäsong avgår dagliga båtar Sihanoukville–Koh Rong. Resan tar cirka 2,5–3 timmar och kostar 20 US-dollar tur och retur. Båtar avgår till både Paradise Bungalows och Sok San. Välj rätt avgång!

Ta sig runt

Biltrafik och farbara vägar saknas på Koh Rong. I byn vid Paradise Bungalows finns långsvansbåtar att hyra för färd runt ön. Att vandra Sok San till Paradise Bungalows tar ca 2,5–3 timmar enkel väg.

Bo

Stranden vid Paradise Bungalows, på Koh Rongs sydöstra sida, har raskt blivit favorit bland unga backpackers och erbjuder inte bara budgetboende, affärer och dykcenter, utan också barer och musik.

Tyska Rudys Paradise Bungalows, paradise-bungalows.com, tillhör favoriterna och har sköna stugor med veranda för från 35 dollar per natt och uppåt.

Lite mer avskilt boende väntar på stilfulla Pura Vita Resort, puravita.com, med stugor för 65 dollar per natt. Söker du en tyst strand, väljer du västra Koh Rong och magiska Sok San.

I nÙ?rheten av fiskebyn med samma namn finns Sok San Beach Bungalows, soksanbeachbungalows.com, som tar 20 dollar per natt för en bungalow. Läget är perfekt, fem steg från havet, men stugorna är i stort behov av underhåll.

Grannen Angkor Chom Guesthouse, tel 016-95 38 95, 097-795 38 95, ligger intill och har fräscha och rymliga bungalower för 20 US-dollar per natt.

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong

Äta

Barbecue, hamburgare och pasta. I byn vid Paradise Bungalows finns västerländsk mat. I Sok San finns den bästa maten på fiskebyns pir. Här serverar Angkor Chom kambodjansk ­räkcurry, färsk fisk, vegetariskt med mera. Klart bättre och billigare än maten på Sok San Beach Bungalows.

Se & göra

Runt ön finns korallrev med ­­rikt marint liv. Koh Rong Dive Center, kohrong-divecenter.com, i byn vid Paradise Bungalows, arrangerar dykkurser som ger PADI-certifikat liksom dyk- och snorkelturer med båt. Djungelstigen som korsar Koh Rong från Paradise Bungalows till Broken Heart Bungalows, på motsatt sida ön, är också spännande och tar cirka 1,5 timme att vandra, inklusive några branta partier. Fortsätt stranden ytterligare 1,5 timme och du når fiskebyn Sok San.

Stränder

Sok San bjuder på 7 kilometer perfekt sand och riktigt kristallklart vatten. Fenomenal strand som till stora delar är helt öde. Mjuk sand och turkost vatten väntar också vid Paradise Bungalows, där det är gott om folk och anländande båtar. Long Set Beach tillhör också Koh Rongs bästa stränder. På ön finns även flera sköna badbukter som bara går att nå med båt.

Missa Inte!

Att ta med kontanter. Koh Rong saknar bank och bankomat.

Missa gärna!

Allt som bits. Se upp för öns sandflugor vars bett ger röda utslag och klåda. Denguefeber, som sprids via mygg, finns också liksom kobra och andra giftormar.

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong
Stranden vid Paradise Bungalows tillhör ryggsäcksturisterna.

3 sköna upptäcktsfärder på Koh Rong

1. Sok San. Tro det eller ej. Men det finns dagar då hängmattan kliar obekvämt. Perfekt om du befinner dig vid Sok San. Hur lång är stranden? Vi vet inte exakt, bara att det här är Sydostasiens skönaste motionspass. Spring, strosa, bada!

2. Tarzan för en dag. Redan från havet ser du djungeln. En grön vägg som tycks lika ogenomtränglig som Fort Knox. Men det finns faktiskt en spännande passage genom den ångande väven. Från stranden vid Paradise Bungalows löper en tydlig stig tvärs över ön till Broken Heart Bungalows och början på stranden vid Sok San.

3. Fler lycksalighetens öar. Ön Koh Rong Samloem ligger granne med Koh Rong. Ungefär samma förtjänster väntar här. Sköna Lazy Beach och ett gäng andra mjuka ­sandstränder. Dyk och snorkling gäller också. Då och då ­arrangeras fullmåneparty. Missa inte heller projektet Marine Conservation Cambodia som sprider kunskap om ekologi, städar stränder och tar emot volontärer.  

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong
Färsk kokosmjölk till frukost?
Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong

Text: Mikael Persson • 2014-11-10
KambodjaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top